facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Διαφωνία Σαμαρά για μια σειρά μέτρων

Μπορεί ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του να έκανε λόγο για «απόλυτη σύγκληση» σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ωστόσο οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των κ.κ. Παπαδήμου, Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με μια σειρά μέτρων για τα οποία επιμένει η τρόικα, ενώ παράλληλα φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον κ. Παπαδήμο, παρά μόνο μια εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί και στη συνέχεια να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που ζητά η τρόικα, ο κ. Σαμαράς φέρεται να αντιπρότεινε να ληφθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα και σε κάθε περίπτωση, όχι μέτρα τα οποία να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που υπάρχει ήδη, αλλά αντίθετα να οδηγούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε εναντίον της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί το να παγώσουν οι μισθοί και οι ωριμάνσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε να υπάρξει διαπραγμάτευση από τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά, κάτι το οποίο ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε. Παράλληλα, είπε όχι και στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία υποστήριξε ότι θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα, να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%, να υπάρξει καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να εξεταστούν οι συντάξεις ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συντάξεις «μαϊμού», καθώς και να δοθούν άδειες για λειτουργία επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς φέρεται να εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου να λειτουργεί ως μεταβατική»
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς απέρριψε (εμμέσως) και πάλι κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς ανέφερε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού που έχει συναποφασιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ανέφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στη δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου), αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (όπως και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης), φέρεται να διαφώνησε κάθετα στο θέμα της υπογραφής από τους αρχηγούς των κομμάτων ενός κοινού δεσμευτικού κειμένου για τα νέα μέτρα, το οποίο τέθηκε εκ νέου από τον κ. Παπαδήμο, αν και όχι πιεστικά.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news