facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Lockdown: Τι θα ισχύει από την Παρασκευή σε όλη την επικράτεια από τις 21.00 έως τις 5.00

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην καθημερινότητα των πολιτών από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, με τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με αυτά, στις απολύτως αναγκαίες θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 21:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί όπως ανακοίνωσε ο  Νίκος Χαρδαλιάς. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται εκείνο το διάστημα αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο λόγος του περιορισμού, βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Οι δύο κωδικοί SMS που θα παραμείνουν «ενεργοί»

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. «Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τις πρώτες 4 μέρες του γενικού lockdown πραγματοποιήθηκαν 301.794 έλεγχοι.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Πώς θα λειτουργούν take away και delivery

Από την Πολιτική Προστασία εκδόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων take away και delivery:

«Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.»

Τηλεργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. «Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

«Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Lockdown: Τι θα ισχύει από την Παρασκευή σε όλη την επικράτεια από τις 21.00 έως τις 5.00"

Λιβύη: Συμφωνία για εκλογές μέσα στους επόμενους 18 μήνες

Σημαντική πρόοδος για το μέλλον της Λιβύης επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Τυνησία, ανακοίνωσε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Στέφανι Ουίλιαμς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε έναν οδικό χάρτη προς τις εκλογές, ο οποίος περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν για να ενοποιηθούν οι θεσμοί της Λιβύης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Συμφωνία για εκλογές μέσα στους επόμενους 18 μήνες"

Διπλωματικές πηγές: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλά για καθορισμένα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας

Την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που διαβιβάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» επικαλούνται διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι στο κείμενο επισημαίνεται ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.

Οι διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν τις αμερικανικές θέσεις, μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο και εμφανίζεται να υιοθετεί τουρκικές θέσεις ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν: «Αναφορικά με την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του "Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act" και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), επισημαίνεται ότι τα όρια των Ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθορισθεί από τη συμφωνία Ιταλίας-Τουρκίας που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρακτικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω συμφωνίας και υπεγράφη στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947, απέκτησε την κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων χωρίς καμία αλλαγή στα θαλάσσια σύνορα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.

Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη (μέχρι το σημείο σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Έβρου), αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.

Τέλος, αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ανωτέρω δύο περιοχών (από Θράκη έως Δωδεκάνησα), όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας τέμνονται, τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διπλωματικές πηγές: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλά για καθορισμένα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας"

«Κόντρα» Σακελλαροπούλου – Τσίπρα για ένα …δείπνο

Απόψε το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομόλογου της Αλ Σίσι που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από δική της πρόσκληση.

Το δείπνο όμως πήρε μια απρόβλεπτη εξέλιξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα επικοινώνησε με την κ. Σακελλαροπούλου και ζήτησε να μην γίνει το δείπνο επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες την πανδημία και κυρίως το γεγονός ότι πριν μερικές ώρες ανακοινώθηκαν δρακόντεια μέτρα από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η κ. Σακελλαροπούλου απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα και ο τελευταίος μετά την άρνηση της Προέδρου την ενημέρωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στο δείπνο.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί την πρώτη προστριβή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Σακελλαροπούλου και η «απουσία» του από το δείπνο σίγουρα θα συζητηθεί…

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόντρα» Σακελλαροπούλου – Τσίπρα για ένα …δείπνο"

Κορωνοϊός – Ιταλία: Χάος στα νοσοκομεία στη Νάπολη – Ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο στα αυτοκίνητα

Χάος επικρατεί έξω από νοσοκομειακές μονάδες στη Νάπολη της Ιταλίας, με το σύστημα υγείας να έχει μπλοκάρει, την ημέρα που η χώρα ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Στη Νάπολη, πολίτες περιμένουν για θεραπεία Covid στα αυτοκίνητά τους, έξω από τα νοσοκομεία. Καθώς οι κλίνες δεν επαρκούν, το νοσηλευτικό προσωπικό βάζει αναπνευστήρες ακόμη και στο πάρκινγκ. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, αιτία για το χάος είναι ότι πλέον, οι πολίτες σπεύδουν σε μονάδες υγείας ακόμη και με ήπια συμπτώματα.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, ιδιαίτερα στα νότια, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγότερο εξοπλισμένα έναντι αυτών στον πλούσιο βορρά. Ο δήμαρχος στο Παλέρμο δήλωσε ότι η πόλη του και η υπόλοιπη Σικελία κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μια «προαναγγελθείσα σφαγή».

Οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, ωστόσο χθες πέθαναν από τις επιπλοκές του κορωνοϊού άλλοι 623 άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ από τις αρχές Απριλίου- και ανακοινώθηκαν 32.961 νέα κρούσματα.

Πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει νέο εθνικό lockdown. Την ίδια ώρα γιατροί προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες μέσα σε έναν μήνα θα πεθάνουν 10.000 άτομα. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 29.444 ασθενείς, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός όσων εισάγονται σε ΜΕΘ διπλασιάζονται κάθε δέκα ημέρες και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας ιατρών, με τέτοιους ρυθμούς πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να εγγυηθεί θεραπεία σε ασθενείς με άλλα νοσήματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Ιταλία: Χάος στα νοσοκομεία στη Νάπολη – Ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο στα αυτοκίνητα"

Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια που είναι υποψήφιος για ένταξη στα μνημεία της UNESCO (pics)

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε στην περιοχή των Μαλίων προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στις αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν το ανάκτορο. Η μεγάλη αγροτική έκταση ανατολικά του χώρου στάθμευσης  πλημμύρισε  παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία είχε τοποθετήσει υπόγειο αγωγό παροχέτευσης του νερού της βροχής.

Υπάρχει και δεύτερος αγωγός, αλλά τα νερά της βροχής έρρεαν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περίφραξης και μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υπόσκαφη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Έφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Β. Συθιακάκη ζήτησε τη συνδρομή του Δημάρχου της Χερσονήσου, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στέλνοντας σκαπτικό μηχάνημα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τοποθετήθηκε πρόχειρο ανάχωμα το οποίο όμως ελάχιστα κατάφερε να εμποδίσει το νερό να περάσει. 

 

  

 

Μεγάλος όγκος νερού μπήκε και στο εσωτερικό των ανεσκαμμένων χώρων από τα στέγαστρα προστασίας, καθώς τα κανάλια απορροής του νερού της βροχής υπερχείλισαν από την ένταση της βροχής. Διαπιστώθηκε ότι η κλίση των καναλιών απορροής είναι εσφαλμένη με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ικανοποιητικά σε βροχή μεγάλης έντασης.

Αλλά και η στάθμη του εδάφους περιμετρικά των ανεσκαμμένων χώρων είναι υψηλότερη και δεν έχουν προβλεφθεί αποστραγγιστικές τάφροι. Έτσι, τα νερά της βροχής που απορρέουν από τα στέγαστρα και τα πέριξ αυτών, κατέληξαν στο εσωτερικό των χώρων, τόσο του Quartier Mu -συνοικία εργαστηρίων- όσο και στον παρακείμενο χώρο της Υπόστυλης Κρύπτης, παρά την ύπαρξη φρεατίου απορροής.

Κατά τη σημερινή αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι επικάθησε στα δάπεδα παχύ στρώμα λάσπης το οποίο,  θα απομακρυνθεί από τους συντηρητές, όταν στεγνώσει. Τότε θα είναι εφικτή η συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης των επιχρισμάτων. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν καταρρεύσεις τοίχων ή άλλες σοβαρές καταστροφές. Οι μηχανικοί και συντηρητές της Εφορείας θα συντάξουν λεπτομερείς τεχνικές εκθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

  

 

Η Υπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού αφού ενημερώθηκε από την αρμόδια Εφορο κ. Β. Συθιακάκη δήλωσε τα εξής:

«Μετά τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σε διάστημα ενός μηνός τον αρχαιολογικό χώρο, στα Μάλια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του  ΥΠΠΟΑ θα μελετήσουν την κατασκευή ενός εκτεταμένου, σωστά σχεδιασμένου, αποστραγγιστικού δικτύου σε συνδυασμό με περιμετρικά τοιχία για τη συγκράτηση των ομβρίων, γύρω από τα υπόσκαφα.  Επειδή η άσφαλτος βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη από τον αρχαιολογικό χώρο, οι υπηρεσίες θα  συνεργαστούν με  το  Δήμο Χερσονήσου  για την κατασκευή ενός αποστραγγιστικού δικτύου κατά μήκος της δημοτικής οδού, όπως και τοιχίο προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθώ τα Μάλια, ώστε σε συνεργασία  με την Περιφέρεια Κρήτης να βρεθούν οι δυνατές λύσεις τόσο για τα όμβρια, όσο και για την πυροπροστασία στο χώρο που είναι ανύπαρκτη. Σημειώνω ότι το ανάκτορο των Μαλίων συγκαταλέγεται στην λίστα των 6 ανακτόρων που είναι υποψήφια για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια που είναι υποψήφιος για ένταξη στα μνημεία της UNESCO (pics)"

Σκυλακάκης: Αγνοια Αχτσιόγλου για τις αποφάσεις της ΕΕ

Απάντηση στις δηλώσεις της τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Οπως αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης, «η κα. Αχτσιόγλου επιδεικνύει, φοβάμαι, ασύγγνωστη άγνοια σε σχέση με τις αποφάσεις τις Ε.Ε. και τους σχετικούς υπό διαμόρφωση κοινοτικούς κανονισμούς. Η αναλογία άμεσης βοήθειας που αφορά τρέχουσες δαπάνες Covid (το πρόγραμμα Re-act EU, ύψους, για την Ελλάδα, 2,3 δισ. ευρώ) και επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (Πρόγραμμα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ύψους 16,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και μέχρι 12,7 δισ. ευρώ δανείων), έχει ήδη προαποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι. Αποτελεί, συνεπώς, ευρωπαϊκή προϋπόθεση, που συνοδεύει αυτά τα κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση ότι η χώρα βαδίζει σε «τεντωμένο σκοινί», φαίνεται ότι είναι δύσκολο στην κα. Αχτσιόγλου να συνειδητοποιήσει ότι, όταν βρισκόμαστε στο μέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη χώρα να έχει –με συνδρομή της καταστροφικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και στη συνέχεια–, μόλις βγει από τη βαθύτερη και μακρότερη ύφεση της μεταπολεμικής μας ιστορίας, απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Αν το συνειδητοποιούσε δεν θα προσυπέγραφε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ξοδέψουμε πάνω από 30 δισ. ευρώ(!) στην αρχή της πανδημίας, την οποία, αν είχαμε ακολουθήσει, θα οδηγούσαμε τη χώρα σε πλήρη εκτροχιασμό, όπως ακριβώς συνέβη με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο του 2015.

Όσο για τη θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποστηρίζει τους πολλούς», να θυμίσω ότι επί τέσσερα συναπτά έτη, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 534 ευρώ. Ποσό που, στις πρόσφατες δηλώσεις της, η κα. Αχτσιόγλου ονόμασε «επίδομα φτωχοποίησης». Να θυμίσω, τέλος, ότι το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση και λαμβάνουν σήμερα –όταν είναι σε αναστολή– τα 534 ευρώ, είχαν, επί κας. Αχτσιόγλου υπουργού Εργασίας, μέσο μισθό κάτω από 400 ευρώ».

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκυλακάκης: Αγνοια Αχτσιόγλου για τις αποφάσεις της ΕΕ"

Ευαγγελισμός: Σε δραματική κατάσταση το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας λόγω διασποράς

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο "Ευαγγελισμός" καθώς η διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο έχει θέσει εκτός υπηρεσίας σχεδόν 100 πολύτιμους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας. Σήμερα η Διοίκηση του Νοσοκομείου κάλεσε σε ενημέρωση τους διευθυντές όλων των κλινικών, στους οποίους ανακοινώθηκε η ανάγκη αυξημένων μέτρων προστασίας και περιορισμού του επισκεπτηρίου, καθώς η διασπορά διαπιστώθηκε ότι προήλθε από συνοδούς ασθενών, θετικούς στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η διοίκηση ανακοίνωσε στους διευθυντές επισήμως, ότι αυτή τη στιγμή 26 εργαζόμενοι υγειονομικοί είναι θετικοί στον ιό και 73 είναι σε καραντίνα και κατ' οίκον περιορισμό. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι εφεδρείες του νοσοκομείου πλέον είναι ελάχιστες, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνονται και νέα σποραδικά κρούσματα σε ασθενείς και υγειονομικούς.

Ευαγγελισμός: Πληρότητα 100% σε κλίνες Covid

Επιπλέον, όπως λένε οι εργαζόμενοι, με απόφαση της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου οι έλεγχοι για τον κορονοϊό, αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων που τέθηκαν σε απομόνωση είναι πλέον πιο περιορισμένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφάλεια για την εξέλιξη της τοπικής επιδημίας στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα η πληρότητα σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ Covid είναι εδώ και μέρες στο 100%.

Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας, αναφέρει ότι θα πρέπει να προσληφθεί άμεσα στο νοσοκομείο επαρκές και μόνιμο προσωπικό και ότι θα πρέπει να υπάρξει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Σε αντίθετη περίπτωση το αμέσως επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, θα αντιμετωπίσει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Μετά την συνάντηση, ωστόσο, η διοίκηση του Νοσοκομείου δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν τεστ σε όλους τους ασθενείς, τόσο στις έκτακτες, όσο και στις τακτικές εισαγωγές. Οι εργαζόμενοι αύριο θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευαγγελισμός: Σε δραματική κατάσταση το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας λόγω διασποράς"

Κύπρος: Τέσσερις θάνατοι και 165 νέα κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημέρωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, ενώ από σύνολο 3,291 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 165 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 33, 20 άντρες (60%) και 13 γυναίκες (40%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 6,461.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 57 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά έξι ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο εκτός αναπνευστήρα.

Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Τέσσερις θάνατοι και 165 νέα κρούσματα"

Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη (12/11)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με τοπικές βροχές γενικά ασθενείς στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα στην αρχή της ημέρας 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Στη δυτική Μακεδονία μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στην Ήπειρο τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά και νότια 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθενήση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα δυτικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην αρχή της ημέρας στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη (12/11)"

ΣτΕ: Υποχρεωτικές οι δηλώσεις πόθεν έσχες για το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης), σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» του έτους 2017, με την οποία κρίθηκε ότι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωση οικονομικών συμφερόντων (πόθεν έσχες) τα διοικούντα 15 μέλη τον ΠΙΣ, δηλαδή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΠΙΣ εκλέγεται από τη γενική συνέλευση, μεταξύ των μελών της με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το βασικό επιχείρημα του ΠΙΣ ήταν ότι η απόφαση της εν λόγω Αρχής εκδόθηκε κατά εσφαλμένη ερμηνεία του νόμο 3213/2003 και δεν τον καταλαμβάνει, γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος, καθώς έχει δικούς του πόρους, αλλά και δεν ασκεί δημόσια εξουσία.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2227/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των γιατρών, επισημαίνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ο νόμος καταλαμβάνει αδιαστίκτως τα ΝΠΔΔ, αδιάφορα αν αυτά ασκούν ή όχι δημόσια εξουσία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Υποχρεωτικές οι δηλώσεις πόθεν έσχες για το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου"

Μην ανοίξετε αυτό το e-mail, προειδοποιεί η ΕΛΑΣ

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Συγκεκριμένα, μέσω emails, που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή . Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:
  • να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,
  • να μην απαντούν στα μηνύματα,
  • να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία phishing παρουσιάζονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/phising/

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD
Μέσω Twitter: @CyberAlertGR
Τηλεφωνικά: 11188

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μην ανοίξετε αυτό το e-mail, προειδοποιεί η ΕΛΑΣ"

Θεσσαλονίκη: “Παγώνουν” τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το 2021 για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις

Στο πάγωμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για επιχειρήσεις, σε απαλλαγές τελών για όσους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πλήττονται από την υγειονομική κρίση αλλά και σε πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους ανθρώπους της αγοράς προχωρά για το 2021 η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κεντρικός δήμος πέραν της απόφασής του να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 12,5%, προωθεί μηδενικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Την πρόταση της δημοτικής αρχής για πάγωμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η σχετική εισήγηση εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ το θέμα θα κατατεθεί προς τελική έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα αποδεικνύει ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη στήριξη του επιχειρείν, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, μέσα από μια δέσμη μέτρων, που ως στόχο έχουν την υποστήριξη των επιχειρήσεων και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας», ανέφερε σχετικά ο κ. Κούπκας.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, από το νέο έτος προβλέπεται μια έκπτωση κατά 15% για τις επιχειρήσεις που θα καταβάλουν εμπρόθεσμα το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. ‘Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, θα διευρυνθεί σε έως και έξι ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για την εξόφληση των τελών.

Επίσης, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους κατά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους προς τον δήμο Θεσσαλονίκης ηλεκτρονικά μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανάλογη μέριμνα για απαλλαγές τελών στις επιχειρήσεις θα ληφθεί και για την περίοδο του δεύτερου lockdown. Τέλος, παράλληλα με τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, την πρόταση για μηδενική αύξηση ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή και για τα τέλη στάθμευσης στις ζώνες εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: “Παγώνουν” τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το 2021 για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις"

Χαρδαλιάς: Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00 – Τέλος η δυνατότητα άσκησης το βράδυ

Νέα αυστηρότερα μέτρα για όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, την τηλεργασία και την ατομική άθληση.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από την Παρασκευή αυστηροποιείται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, καθώς από τις 21:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους εργασίας (με σχετική βεβαίωση), για έκτακτους λόγους υγείας (SMS 1) και για την έξοδο κατοικίδιου κοντά στην οικία (SMS 6). Αντίθετα, καταργείται η δυνατότητα άσκησης το βράδυ, που ίσχυε μέχρι τώρα.

Αναφορικά με την ατομική άσκηση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως δεν αφορά σωματεία και περιορίζεται σε μόνο έως 3 άτομα, με ισχυρή σύσταση να γίνεται κοντά στην οικία.

Τέλος, αναφορικά με την τηλεργασία, ανέφερε πως κάθε Οργανισμός υποχρεούται να διαθέτει έκθεση για το προσωπικό που έχει τεθεί σε τηλεργασία και το άκρως απαραίτητο προσωπικό.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00 – Τέλος η δυνατότητα άσκησης το βράδυ"

“Οργισμένη” αντίδραση της Άγκυρας μετά το “άδειασμα” Πομπέο στον Ερντογάν!

Όπως είχε γίνει γνωστό χθες, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει προγραμματίσει μια «περιοδεία» σε χώρες – συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και την Τουρκία, μια επίσκεψη που «περίμεναν» καιρό στην Άγκυρα.

Όπως φαίνεται, η επίσκεψη αυτή έχει προκαλέσει από τώρα αντιδράσεις, με τις δύο πλευρές να έχουν προχωρήσει σε μια σειρά «ενεργειών» που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τον τελευταίο καιρό, με τον Πομπέο να «αδειάζει» τον Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «απαντά».

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να επισκεφθεί την Άγκυρα, «αδειάζοντας» έτσι τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει εδώ και καιρό μια συνάντηση των δύο ανδρών, υπό το φόντο των πρόσφατων επισκέψεων του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στις περισσότερες περιφερειακές δυνάμεις, παραλείποντας όμως την Τουρκία.

Ο στόχος του Πομπέο στην Τουρκία

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο Μάικ Πομπέο έχει ως στόχο να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με το ταξίδι του να αφορά θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει μια ισχυρή στάση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο, μια απόφαση που σχετίζεται και με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την «οργή» της Άγκυρας, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να «απαντά» με την σειρά του, δίχως να πραγματοποιεί συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "“Οργισμένη” αντίδραση της Άγκυρας μετά το “άδειασμα” Πομπέο στον Ερντογάν!"

Ελλιπή δικαιολογητικά στον έλεγχο του διαγωνισμού για τις μάσκες στα σχολεία

Το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ανέβαλε προσωρινά τον έλεγχο του διαγωνισμού για την προμήθεια 2.570.000 μασκών (δύο μεγεθών) συνολικού ύψους 2.523.065 ευρώ για τα σχολεία της χώρας, καθώς υπεβλήθησαν στο δικαστήριο ελλιπή δικαιολογητικά.

Το Ε.Σ. θα συνεχίσει τον έλεγχο νομιμότητας του διαγωνισμού, όταν συμπληρωθεί ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η καθυστέρηση ελέγχου του διαγωνισμού δεν οφείλεται σε εκείνο, αλλά στο ότι δεν κατατέθηκαν όλα τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά.

Αφορμή για την ανακοίνωση του Ε.Σ. απετέλεσε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με το οποίο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υπέδειξε ως υπαίτιο για την καθυστέρηση το εν λόγω δικαστήριο.

Το Ε.Σ. στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά του διαγωνισμού υποβλήθηκε στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 27.10.2020, το οποίο αφού εξέτασε την υπόθεση κατά προτεραιότητα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, αναγκάστηκε να αναβάλει την κρίση του λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και εγγράφων διευκρινίσεων για τις επιμέρους διαδικασίες, όπως την εκτέλεση των προηγούμενων συμβάσεων, την κατακύρωση, τον τρόπο προμήθειας και κατανομής των μασκών κ.ά., στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο φάκελο της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους της διακήρυξης. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλιπή δικαιολογητικά στον έλεγχο του διαγωνισμού για τις μάσκες στα σχολεία"

Κορονοϊός: Αριθμοί Απριλίου στην Ιταλία! 623 νεκροί και 32.961 κρούσματα

Μαύρες είναι οι ειδήσεις από την γειτονική Ιταλία όπου κι εκεί η πανδημία του κορονοϊού έχει ξεφύγει πάλι.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση καταγράφηκαν 623 νεκροί σε 24 ώρες. Τα νέα κρούσματα είναι 32.961.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πλέον στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου όπου καθημερινά οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 600.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αριθμοί Απριλίου στην Ιταλία! 623 νεκροί και 32.961 κρούσματα"

Θεσσαλονίκη: Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καλούν σε συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ολικού lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού και οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 έχουν αρχίζει να περιορίζονται δραματικά, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της, μέσω της προέδρου της, να συμμετάσχουν σε πορεία για το Πολυτεχνείο!

«Ναι, θα δώσουμε το παρών στην πορεία και καλούμε και τα μέλη μας να το πράξουν. Όπως και τα άλλα σωματεία έτσι κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαίωμα να διαδηλώσουμε. Από εκεί και πέρα κάθε σωματείο είναι υπεύθυνο για τα μέτρα προστασίας που θα πάρουν τα μέλη του στην συγκέντρωση» δήλωσε στο thestival η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο

Εκ διαμέτρου αντίθεση είναι η άποψη του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών της Θεσσαλονίκης για το θέμα της συμμετοχής γιατρών σε πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, δήλωσε στο thestival: «Η πόλη μας βρίσκεται μπροστά σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Πρέπει όλοι να δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τη μετάδοση του ιού. Οτιδήποτε άλλο συζητούμε είναι εκ του περισσού. Είναι ώρα να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Οι γιατροί των νοσοκομείων το αποδεικνύουν καθημερινά. Πρέπει να το αποδείξουν και οι ιδιώτες γιατροί».

Την είδηση της προτροπής της ΕΝΙΘ σε συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου κλήθηκε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου, Χρήστος Παπαστεργίου. «Η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να τιμηθεί. Αυτό όμως πρέπει να γίνει λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Αυτή η στάση υπευθυνότητας θα είναι άλλη μία τιμή απέναντι στους αγωνιστές του Νοέμβρη του ‘73. Μου προκαλεί έκπληξη οποιοδήποτε κάλεσμα παρέκκλισης από αυτό, ειδικά αν προέρχεται από υγειονομικούς» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καλούν σε συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο"

ΠΕΝΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία πλοίων

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισαν για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, δύο από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σε ανακοινώσεις τους αντιδρούν στη ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται στα εμπορικά πλοία άνω των 3.000 Κόρων Ολικής Χωρητικότητας (ΚΟΧ), που έχουν νηολογηθεί ή νηολογούνται στην ελληνική σημαία, η υπογραφή διεθνών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για κατώτερα πληρώματα, καθώς και για τις ειδικότητες του ανθυποπλοιάρχου και του γ’ μηχανικού.

Η ΠΕΝΕΝ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγει τον δρόμο αυτή να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες πλοίων» προσθέτοντας ότι οι «αποδρομολογήσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων σε όλη την χώρα έχουν οδηγήσει σε μαζική ανεργία χιλιάδες ναυτικούς οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με επιδόματα»

«Στην επιβατηγό ναυτιλία η μαζική ακινησία των πλοίων και οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις έχουν προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας, ενώ ακόμα και το επίδομα των 534 ευρώ, για τους ναυτεργάτες που είναι σε κατάσταση αναστολής δεν έχει δοθεί από τον Μάη του 2020» αναφέρει από την πλευρά της η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού. Επισημαίνει επίσης ότι η Ένωση «συμπορεύεται με τις αποφάσεις για απεργία που έχουν πάρει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να καταργήσει το 8ωρο και να βάλει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΕΝΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία πλοίων"

Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 και ο περιορισμός στα SMS

«Η πολιτεία θα λάβει κάθε μέτρο, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ανακοπή της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού εξετάζονται από την κυβέρνηση, μετά τους όλο και αυξανόμενους αριθμούς του τελευταίου καιρού.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πολιτεία, ώστε με το lockdown να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού και να μπορέσει να επανέλθει η οικονομία, αναφέρθηκε μιλώντας στο Mega, o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ο κ. Παπαθανάσης δεν το απέκλεισε.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση, πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ, λοιπόν, να το αποκλείσω».

«Η πολιτεία θα λάβει κάθε μέτρο που θα χρειαστεί, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία», είπε ο κ. Παπαθανάσης, υπενθυμίζοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, όπως έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν θέσει ανθοπώλες και βιβλιοπώλες, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ακολουθούμε την επιστημονική άποψη των ειδικών, που υπέδειξαν ποιοι κλάδοι πρέπει να κλείσουν στην καραντίνα.

Ειδικότερα, για τον κλάδο των βιβλιοπωλών και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο άνοιγμα, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως, καθώς προχωρούμε και καθώς βλέπουμε την μείωση των κρουσμάτων, μπορεί κάτι να ανοίξει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην απαγόρευση πώλησης ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, μέτρο που αποφασίστηκε για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Γενικότερα, για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται, υπάρχουν μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για την αναστολή των θέσεων εργασίας, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και μια σειρά άλλων μέτρων.

Απαντώντας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις – όπως για παράδειγμα τα ανθοπωλεία που αναγκαστικά θα πετάξουν το εμπόρευμα τους ή τα εποχικά καταστήματα – είπε ότι «από τη στιγμή που όλα θα πάνε καλά, θα επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο, επομένως θα προλάβουν να πουλήσουν τα εποχικά τους προϊόντα. Για αυτό έχει σημασία να τηρήσουμε τα μέτρα. Για αυτό έγινε το lockdown, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τις εξελίξεις με τον ελληνικό φάκελο και πότε θα φθάσουν τα χρήματα στη χώρα, απάντησε ότι ο κ. Σκυλακάκης συντονίζει το έργο και πως, από ελληνικής πλευράς, έχει εκπονηθεί το σχέδιο.

«Είμαστε έτοιμοι από τις 15 Οκτωβρίου, υπήρξε μια καθυστέρηση από πλευράς της ΕΕ και έχει δοθεί ένα περιθώριο, ώστε να κατατεθούν τα σχέδια ως το τέλος του μήνα. Ο ελληνικός φάκελος είναι ήδη έτοιμος».

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, είπε ότι θα ανοίξει σταδιακά και προγραμματισμένα. «Το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος υπάρχει και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν την λήξη του lockdown». Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του, ότι η γενικότερη εικόνα από την πανδημία θα επιτρέψει τις ανακοινώσεις την εν λόγω χρονική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να μπει “κόφτης” στα SMS, ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε ότι αυτό είναι κάτι που το εξετάζει η κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως, από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα».

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους κέντρων διασκέδασης και εκτίμησε ότι τα κέντρα διασκέδασης «θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 και ο περιορισμός στα SMS"

Αλ Σίσι: Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Νωρίς το πρωί ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι κοινές τους δηλώσεις.

«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην Αθήνα και το Προεδρικό Μέγαρο, λυπάμαι που η πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε τον ηγέτη μιας μεγάλης φίλης χώρας και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Μιας χώρας που συνδέεται με την Ελλάδα με μακραίονες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού. Ορόσημο αποτελεί για τις σχέσεις των χωρών μας καθώς και για την ευρύτερη περιοχή η υπογραφή την 6η Αυγούστου και η θέση σε ισχύ της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ», σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφησβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση πράξεις εξτρεμισμού».

«Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την καλή και θερμή υποδοχή σας. Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας ότι η υπογραφή της Συμφωνίας (σ.σ. Ελλάδας - Αιγύπτου) συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα έχουμε κι άλλες συμφωνίες σίγουρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της και για οποιοδήποτε θέμα αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορά της», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγινα δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, με τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν στην αντίθεση των θρησκειών μεταξύ τους», συνέχισε, ευχαριστώντας και πάλι για τη θερμή υποδοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ Σίσι: Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της"

Με C-130 μεταφέρεται στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Αεροσκάφος C 130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κατευθύνεται στα Τίρανα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠE-ΜΠΕ, προκειμένου να μεταφέρει για νοσηλεία στην Αθήνα τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο ο οποίος διαγνώσθηκε με Covid 19.

Ο κ. Αναστάσιος υπεβλήθη σε σχετικά τεστ σε ιατρικό κέντρο των Τιράνων τα οποία έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Μολονότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ελαφρά μορφή, οι γιατροί στα Τίρανα έκριναν αναγκαία τη μεταφορά και νοσηλεία του σε εξειδικευμένη κλινική στην Ελλάδα, δεδομένου του προχωρημένου της ηλικίας του αλλά και κάποιων χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτακης ενημερώθηκε για το θέμα και έδωσε την συγκατάθεσή του για την μετάβαση του εξοπλισμένου με ειδική μονάδα C 130 στα Τίρανα προκειμένου να γίνει η μεταφορά του ιεράρχη.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Με C-130 μεταφέρεται στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας"

Πώς λειτουργεί το Κτηματολόγιο την περίοδο της καραντίνας

Τα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη τη χώρα καθώς και τα Γραφεία Κτηματογράφησης είναι σε λειτουργία με τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, σε σχέση με τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους:

  • Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους Κτηματολογικό Γραφείο.
  • Αναστέλλεται κάθε προθεσμία σχετική με την μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Επιπλέον, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπου μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους ιδιότητα, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αιτήσεις καταχώρισης και να παραλάβουν ψηφιακά το αντίστοιχο πιστοποιητικό καταχώρισης, αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Σημειώνουμε ότι τα πιστοποιητικά εκδίδονται αυτόματα, ενώ οι διαδικασίες που αφορούν εγγραπτέες πράξεις υπόκεινται στους περιορισμούς περί επείγοντος.

Παράλληλα, ισχύουν όλες οι υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου (όπως η υποβολή δήλωσης) όπου μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τοπογράφοι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες, μπορούν να διεκπεραιώσουν ψηφιακά τις υποθέσεις τους.

Μπορείτε να δείτε τα Κτηματολογικά Γραφεία και τις περιοχές που παρέχονται οι ψηφιακές υπηρεσίες στο https://www.ktimanet.gr/TameioCertificates/Main/Areas.

Υποστηρικτικά, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο τον τετραψήφιο αριθμό 1015 (με αστική χρέωση από σταθερό του ΟΤΕ και χρεώσεις του εκάστοτε πάροχου από άλλα κινητά και σταθερά)

Δεύτερον, σε σχέση με τα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα:

  • Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους Γραφείο.
  • Για την εξυπηρέτησή τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γραφείων Κτηματογράφησης και την ηλεκτρονική διεύθυνση - e-mail (www.Ktimatologio.gr / Αναζήτηση ανά περιοχή).
  • Για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊο, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεών των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Τρίτον, σε σχέση με τη λειτουργία των κεντρικών γραφείων του Κτηματολογίου στη Λεωφόρο Μεσογείων:

  • Η κατάθεση αιτήσεων στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης, θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά (στο Ε-mail: gkp@ktimatologio.gr) είτε ταχυδρομικά (μέσω courier) ενώ η παραλαβή των εκδοθέντων φύλλων και διαγραμμάτων θα γίνεται μέσω courier.
  • Η παραγγελία αεροφωτογραφιών θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, αφού σταλούν τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (στο Ε-mail: ekxa-sales@ktimatologio.gr)

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς λειτουργεί το Κτηματολόγιο την περίοδο της καραντίνας"

Λαμία: Χειροπέδες στη συμμορία 7 Ρομά που τάραξε στις διαρρήξεις κεντρικά καταστήματα (Βίντεο)

Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας περνώντας χειροπέδες σε εφτά Ρομά, που εμπλέκονται στα απανωτά «χτυπήματα» διαρρήξεων σε καταστήματα στο κέντρο της Λαμίας κι σε άλλες συναφείς παράνομες πράξεις.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης (11/11) προχώρησαν σε προσαγωγές και αργότερα σε συλλήψεις πέντε ανήλικων Ρομά και ενός ενήλικα, για τις διαρρήξεις σε τέσσερα τουλάχιστον καταστήματα του κέντρου, ενώ φέρεται να εμπλέκονται και σε περιπτώσεις διαρρήξεων σε αυτοκίνητα.

Σήμερα το πρωί αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης εντόπισαν και συνέλαβαν και τον έβδομο της παρέας, που έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για παρόμοιες πράξεις.

«Ερχόμαστε και βρίσκουμε τα μαγαζιά μας σπασμένα και λεηλατημένα. Δεν είναι η πρωτη φορά και είμαστε στο κέντρο της πόλης. Θέλουμε μέσα στα στενά περισσότερη αστυνόμευση....», είχαν πει στο Lamiareport επαγγελματίες που εν μέσω lockdown βρήκαν τα καταστήματά τους λεηλατημένα από τους νεαρούς διαρρήκτες.

Δείτε το βίντεο:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Χειροπέδες στη συμμορία 7 Ρομά που τάραξε στις διαρρήξεις κεντρικά καταστήματα (Βίντεο)"

Ελληνοτουρκικά: Προκαλεί η Τουρκία - Νέα NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι τις 23 Νοεμβρίου

Τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει η παράνομη τουρκική προαγγελία για την περιπλάνηση του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο, ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας στην Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex ανακοινώνοντας ότι οι σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis και τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han θα συνεχιστούν μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου. Η περιοχή των ερευνών απέχει 12 μίλια από τη Ρόδο! 

Την ημέρα που ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, η Άγκυρα επιλέγει να «χτυπήσει» ξανά με νέα Navtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Η περιοχή ερευνών που σχηματίζεται από τις συντεταγμένες που έχουν δηλώσει οι τουρκικές αρχές στην παράνομη Navtex με αριθμό 1404 εφάπτεται στην περιοχή που φαίνεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη και εκτείνεται προς τα ανατολικά. Το βορειότερο σημείο της τουρκικής Navtex είναι περίπου 18 μίλια από το νησί της Ρω στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Δείτε τη Navtex που είχε εκδωθεί την 1η Νοεμβρίου για τις έρευνες του Oruc Reis

palia
 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η προειδοποίηση των Τούρκων -όπως αναφέρεται στη Navtex- με την οποία καλούνται τα παραπλέοντα πλοία να παραμείνουν σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από το Oruc Reis, τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han.

Δείτε χάρτη της νέας τουρκικής Navtex - Η περιοχή των ερευνών απέχει δώδεκα μίλια από τη Ρόδο 

nea

 Ελληνική αντι-Navtex στη νέα παράνομη τουρκική Navtex εξέδωσε ως απάντηση η Αθήνα 

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνοτουρκικά: Προκαλεί η Τουρκία - Νέα NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι τις 23 Νοεμβρίου"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιφέρεια Ρεθύμνου

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης (εκτός του Δήμου Ρεθύμνης), για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά και λοιπά φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10-11-2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 10 Μαΐου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως 26-02-2021, λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 25-02-2019 και εξαιτίας των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-2020, η απόφαση αυτή παρατείνεται έως και 10 Μαΐου 2021.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων σε περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Ρεθύμνου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα από 6-10 Νοεμβρίου 2020.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου του

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιφέρεια Ρεθύμνου"

Ορθόδοξοι Χριστιανοί κινούνται νομικά κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία, που ανήκει στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, κινείται νομικά κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά ακύρωσης του καθεστώτος που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο στο μνημείο.

Στην προσφυγή αναφέρεται πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, παραβιάζει τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που απαιτεί από τα κράτη: «να διασφαλίσουν τον προσδιορισμό, την προστασία, τη διατήρηση, την παρουσίαση και τη μετάδοση στις μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».

agasofia2
agiasofia1

Για μία σχεδόν χιλιετία η Αγία Σοφία υπήρξε Ορθόδοξος καθεδρικός ναός και μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Κάποια από τα χριστιανικά μωσαϊκά και εικόνες της είχαν καλυφθεί με σοβά ώστε να μπορούν να ασκούν οι μουσουλμάνοι την λατρεία τους. «Το ισλάμ δεν επιτρέπει την παρουσία εικόνων στην προσευχή. Τώρα, κουρτίνες και αναδιπλούμενα υφάσματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα χριστιανικά της σύμβολα κατά την διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών» σημειώνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ορθόδοξοι Χριστιανοί κινούνται νομικά κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί "

Σύγκρουση ελληνικού τάνκερ με τουρκικό αλιευτικό στα Άδανα

Αδιευκρίνιστα παραμένουν, μέχρι στιγμής, τα αίτια της σύγκρουσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «ΕΦΕΣΟΣ» με τουρκικό αλιευτικό σκάφος, 37 ναυτικά μίλια ανοιχτά της τουρκικής πόλης Μερσίνη.

Τέσσερις νεκροί και ένας αγνοούμενος είναι ο απολογισμός. Από τη σύγκρουση με το δεξαμενόπλοιο, το τουρκικό αλιευτικό αναποδογύρισε και έως αυτήν τη στιγμή έχουν ανασυρθεί οι σοροί τεσσάρων ψαράδων.

Η επιχείρηση διάσωσης από τις τουρκικές αρχές στο σημείο συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστεί ο ένας αγνοούμενος.

Στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο επέβαιναν 27 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων δεκατρείς Έλληνες, ενώ στο αλιευτικό σκάφος, που έχει αναποδογυρίσει, δεν έχει προσδιοριστεί, μέχρι στιγμής, ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων.

Το τουρκικό αλιευτικό με το όνομα «Πολάτ Μπέι», που αναποδογύρισε, φέρεται να συγκρούστηκε με το ελληνικό δεξαμενόπλοιο, μήκους 20 μέτρων, στις 05:50 το πρωί (04:50 ώρα Ελλάδας). 

Το αναποδογυρισμένο σκάφος βρήκαν άλλοι ψαράδες που έπλεαν στην ίδια περιοχή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση ελληνικού τάνκερ με τουρκικό αλιευτικό στα Άδανα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news