facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Eπικοινωνία Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Φατάχ Αλ-Σίσι

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ο Σαρλ Μισέλ συζήτησε μαζί τους το ζήτημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάμεσα στα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και οι παράμετροι της σχέσης αυτής.

Ο Ερντογάν είπε στον Μισέλ ότι αναμένει πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Eπικοινωνία Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Φατάχ Αλ-Σίσι"

«Πυρά» της Άγκυρας με αποδέκτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Ανεδαφικό» χαρακτηρίζει η Τουρκία το ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον της σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι το «απαράδεκτο» ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο για λόγους αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και εξυπηρετεί τα «εγωιστικά» συμφέροντα ορισμένων χωρών μελών.

Η προκατειλημμένη και άδικη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η άκυρη και μονόπλευρη ερμηνεία του θαλασσίου δικαίου, για την οποία δεν έχει την αρμοδιότητα, πλήττουν τη φήμη του, προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι χώρες μέλη έχουν τη δικαιοδοσία να καθορίζουν τα σύνορα τρίτων χωρών. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας «προκατειλημμένης απόφασης», παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ, είναι ασύμβατη με την καλή θέληση και την κοινή λογική, καταλήγει η ανακοίνωση.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » " «Πυρά» της Άγκυρας με αποδέκτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Ετοιμάζουν καταλήψεις στον Βόλο για τις μάσκες – Πέντε καθηγητές αρνούνται να διδάξουν

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Εκπαίδευση, μετά το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα. Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με πεδίο αντιπαράθεσης την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Σε Πάτρα, Ηράκλεια, Χανιά και Αγρίνιο οι μαθητές αρκετών σχολείων έχουν βάλει ήδη λουκέτο με βασικό επιχείρημα ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το TheNewspaper.gr σε Λύκειο του Βόλου σήμερα το πρωί ελήφθη η απόφαση να προβούν οι μαθητές σε κατάληψη με αίτημα την απόσυρση του μέτρου της υποχρεωτικής εφαρμογής της μάσκας.

Όμως, η συζήτηση που ακολούθησε με τον διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος εξομάλυναν την κατάσταση και η κατάληψη… αναβλήθηκε!

Την ίδια ώρα πέντε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία αρνούνται να διδάξουν, καταθέτοντας σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση διότι, όπως ισχυρίζονται, δε μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με τη χρήση της μάσκας. Τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις θα είναι πυκνές στο μέτωπο της Εκπαίδευσης και στη Μαγνησία.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν καταλήψεις στον Βόλο για τις μάσκες – Πέντε καθηγητές αρνούνται να διδάξουν"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Νέο ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων

Η Γαλλία κατέγραψε 10.593 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε 415.481.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων ήταν 10.561 και είχε καταγραφεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα τεστ που διενεργούνται. Με απόφαση της κυβέρνησης, τα διαγνωστικά τεστ γίνονται δωρεάν και ως αποτέλεσμα παρατηρούνται μεγάλες ουρές στα διαγνωστικά κέντρα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε κατά 50, στους 31.095.

Σημαντική πηγή κρουσμάτων οι οικογενειακές συγκεντρώσεις

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αποτελούν σημαντική πηγή κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας πως η εξάπλωση της νόσου επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση… όπου το μόνο που μπορώ να ζητήσω είναι να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας, ιδίως στο να μειώσετε τον αριθμό των ανθρώπων τους οποίους βλέπετε καθημερινά. Εάν ο καθένας μείωνε τον αριθμό κοινωνικών επαφών που είχε, αυτό θα βοηθούσε στο να περιοριστεί η διασπορά του ιού», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πέντε άνθρωποι εκ των 100 που υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό διαγιγνώσκονται σήμερα θετικοί έναντι ενός στους 100 στις αρχές του καλοκαιριού, επισήμανε ο Βεράν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 στις πόλεις Λιόν και Νίκαια, με τις περιοχές αυτές να κρίνονται «κόκκινες ζώνες».

Ο Ολιβιέ Βεράν δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα επιβληθούν, όμως είπε πως τοπικοί αξιωματούχοι στη Λιόν και τη Νίκαια έχουν περιθώριο έως το Σαββατοκύριακο για να καταθέσουν τα σχέδιά τους στη γαλλική κυβέρνηση.

Οι περιοχές της Γαλλίας όπου έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ επιπλέον μέτρα κατά της Covid-19 είναι η Μασσαλία, το Μπορντό και η Γουαδελούπη (το γαλλικό έδαφος στην Καραϊβική). Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τις συναθροίσεις στις παραλίες, τις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και τη συμμετοχή σε δημόσιες συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Γαλλία: Νέο ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων"

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, δήλωσε απόψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

«Ενεργοποιούμε όλον τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες» είπε, αναφέρομενος στον κυκλώνα «Ιανός».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημέρωσε, απαγορεύεται, από σήμερα, από τις 9 το βράδυ, και για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας.

Ανοιχτή θα παραμείνει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι η κατάσταση.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας"

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο 4 νομών λόγω της κακοκαιρίας «Ιανού»

Έκτακτη ενημέρωση για τα φαινόμενα που έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τη χώρα από την κακοκαιρία «Ιανός» πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είπε το φαινόμενο δείχνει να εντοπίζεται πλέον κυρίως στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ επανέλαβε ότι οι Αρχές είναι σε επιφυλακή και θα γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις. «Ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, χαρακτήρισε υπερβολικές τις αποφάσεις κάποιων Δημάρχων που επέλεξαν να κλείσουν τα σχολεία των περιοχών τους αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, «οι αγαπητοί κατά τα άλλα δήμαρχοι έκλεισαν τα σχολεία τους, ενώ δεν θα υπάρχει πρόβλημα κακοκαιρίας».

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ομάδες διάσωσης από πολλές πόλεις της Ελλάδας θα συνδράμουν αν χρειαστεί στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Ιανός». Συγκεκριμένα αναμένεται να είναι σε επιφυλακή αλλά και να μεταφερθούν ομάδες διάσωσης από Λαμία, Λάρισα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Πρέβεζα. Παράλληλα, τρία ελικοφόρα είναι σε επιφυλακή, δύο από το Πολεμικό Ναυτικό και ένα από την Πυροσβεστική.

Επίσης, ανοιχτή θα παραμείνει κανονικά η Ολυμπία οδός, ενώ απαγορεύεται από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, που αναμένεται να πληγεί από την κακοκαιρία Ιανός αύριο, η Πολιτική Προστασία ρίχνει το βάρος της σε Κινέτα και Μάνδρα, περιοχές που έχουν παλαιότερα υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από κακοκαιρία.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο 4 νομών λόγω της κακοκαιρίας «Ιανού»"

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Ευκαιρία στη διπλωματία» η απόσυρση του Ορούτς Ρέις - Δεν πρέπει να χαθεί

 Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.

Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Ευκαιρία στη διπλωματία» η απόσυρση του Ορούτς Ρέις - Δεν πρέπει να χαθεί"

Η Ελλάδα θα προσφέρει εμβόλια για τον κορωνοϊό σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να εφοδιάσει την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία με εμβόλιο Covid-19, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία εφοδιασμού», αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο Mia.mk.

Ο Ζάεφ παραβρέθηκε στην Αθήνα σε εκδήλωση του ‘Economist’,  την οποία παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και όπως έγινε γνωστό οι επικεφαλής των τριών κυβερνήσεων συμφώνησαν στην προσφορά της ελληνικής πλευράς.

Το εμβόλιο πιθανολογείται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά η Ελλάδα, ως χώρα της ΕΕ, ζήτησε να παραδοθούν ικανές ποσότητες του εμβολίου στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

 «Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητά του για την Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, να ζητήσει την προμήθεια εμβολίων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γιατί όπως γίνεται συνήθως, θα προηγηθούν οι χώρες μέλη της Ένωσης και στη συνέχεια οι υποψήφιες χώρες».

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφιες χώρες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Λέγεται ότι το εμβόλιο για την Αλβανία θα είναι δωρεάν, ένα δώρο από την ΕΕ.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα θα προσφέρει εμβόλια για τον κορωνοϊό σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία"

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 16,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 16,9 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Open, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.


 

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 39,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 22,2%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ 25 με 3% και η Χρυσή Αυγή με 1,8%. Στο 11,9% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 22%. Η απάντηση «κανένας από τους δύο» έρχεται δεύτερη με 27%.

Το 59% των πολιτών θεωρεί τη χρήση μάσκας στα σχολεία ως αναγκαία, ενώ το 33% θεωρεί το μέτρο «υπερβολικό». Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 84% τον περασμένο Μάιο.

Το 59% των πολιτών θεωρεί σωστό τον χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, ενώ 23% κάνει λόγο για λάθος χειρισμούς.  Παράλληλα, το 58% των πολιτών θεωρεί αναγκαίες τις νέες εξοπλιστικές δαπάνες, με το 25% να εκτιμά ότι τα ποσά αυτά θα έπρεπε να διατεθούν για άλλες ανάγκες.

Διπλωματική αντιμετώπιση επιλέγει το 49% και στρατιωτική το 37%, σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τελικώς γεώτρηση εντός ελληνικής ΑΟΖ.

Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, το 38% δεν τα θεωρεί ικανοποιητικά, το 36% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ ένα 26% δηλώνει ότι δεν τα γνωρίζει ή δεν απαντά στην ερώτηση.

Δείτε την δημοσκόπηση

Alco_01 
 
Alco_03  
 
Alco_04  
 
 Alco_05 
 
Alco_06  
 
Alco_07  
 
Alco_08  
 
Alco_09 
 
 Alco_09α 
 
protothema  
 
 
Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση ALCO: Στο 16,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Τούρκος ΥΠΕΞ για Καστελλόριζο : ¨Δυστυχώς μιλάμε για ¨νησί της¨ διότι στο παρελθόν το δώσαμε¨

Στο παρακάτω βίντεο ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου λυπάται για το ¨δόσιμο του Καστελλόριζου¨.

Ακούγεται να λέει τα εξής; :

: Η Ελληνίδα πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το νησί της, εντάξει ; Δυστυχώς μιλάμε για νησί της. Διότι το δώσαμε αυτό το νησί στο παρελθόν. Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς και οι Ιταλοί το έδωσαν στην Ελλάδα. Έτσι δώσαμε αυτά τα κοντινά νησιά μας. Στο παρελθόν (οι Τούρκοι δάσκαλοι) προσπαθούσαν στα σχολικά βιβλία του δημοτικού και του γυμνασίου να μας πουν πως επρόκειτο για μία μεγάλη επιτυχία αλλά, δυστυχώς το βλέπουμε¨.

tourkikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος ΥΠΕΞ για Καστελλόριζο : ¨Δυστυχώς μιλάμε για ¨νησί της¨ διότι στο παρελθόν το δώσαμε¨"

Κορωνοϊός: Στα 359 τα νέα κρούσματα, τα 212 στην Αττική - 9 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 359 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 krousmata_2

 

Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
 

 xartis

 
69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikia
 

Επίσης, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 

 thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1170292 κλινικά δείγματα.

deigmata


Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική επιβεβαιώνει την επιβαρυμένη επιδημιολογική της εικόνα και προμηνύει νέα μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι εικόνα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας το τελευταίο διάστημα αναγκάζει τους επιστήμονες να αναζητούν άλλες λύσεις, πέραν εκείνων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».

Σημειώνεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για ένα νέο lockdown απάντησε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και ότι αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 359 τα νέα κρούσματα, τα 212 στην Αττική - 9 θάνατοι"

Κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο της Γλυφάδας

Εκπαιδευτικός σε σχολείο της Γλυφάδας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της πόλης Γιώργου Παπανικολάου.

Ειδικότερα, όπως έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος, πρόκειται εκπαιδευτικό στο 9ο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχολείο θα απολυμανθεί μέχρι το βράδυ και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εφαρμόζεται από την διεύθυνση του σχολείου το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρει ο κύριος Παπανικολάου, με απόφαση των αρμοδίων αρχών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες το τμήμα που διδάσκει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν θα λειτουργήσει.

H ανάρτηση του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου

 

 kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο της Γλυφάδας"

«Τα μαζεύει» τώρα ο Λιάκος: Δεν έγραψα “κάψτε την Μόρια” ή “κάνατε καλά που την κάψατε”

Σε διευκρινίσεις μετά τον σάλο που προκάλεσε η ανάρτησή του για τη συμπεριφορά των νεαρών εμπρηστών στη Μόρια προχώρησε ο Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, που ζήτησε τη διαγραφή του.

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτησή μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα “κάψτε την Μόρια”, ή “κάνατε καλά που την κάψατε”, ούτε την επικροτούσα», δηλώνει ο Α. Λιάκος.

Όπως εξήγησε, με την ανάρτησή του «θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση». «Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες», καταλήγει ο ίδιος.

Αναλυτικά, ο κ. Λιάκος αναφέρει στη δήλωσή του:

Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτηση μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια  δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα. Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση. Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας  αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες. 

ΝΔ: Χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις

Πριν την αναδίπλωση του κ. Λιάκου, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις και καλεί τον Τσίπρα να τον διαγράψει άμεσα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει:

Μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν. Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος.



Χρυσοχοΐδης: ΠΟιος άφρων ισχυρίζεται ότι θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια;

Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις «...κι εγώ φωτιά θα του έβαζα» του καθηγητή Α. Λιάκου», σημειώνει χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε ανάρτησή του στο facebook. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Υπουργού:

«Το κάψιμο της Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους.

Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «...κι εγώ φωτιά θα του έβαζα» του καθηγητή Α. Λιάκου» (ΣΥΡΙΖΑ)».



Τον στήριξαν Μπίστης και Φίλης

Νωρίτερα, τον Αντώνη Λιάκο στήριξαν οι  Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που εγκάλεσε μάλιστα όσους επέκριναν τον ιστορικό για έλλειψη αλληλεγγύης, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπίστη, ο κ. Λιάκος με τη φράση του «κι εγώ φωτιά θα έβαζα» στη Μόρια, ήθελε να τονίσει «την τραγωδία αυτών των ανθρώπων, την αδυναμία της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους να ανταποκριθούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό».  Όπως υποστηρίζει όσοι κατηγορούν τον κ. Λιάκο ως «πυρομανή, ραμολί, ανεύθυνο, επικίνδυνο» είναι «βαρβάτοι δεξιοί, ψευτοφιλελεύθεροι και μεταμελημένοι αριστεροί που έχουν χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς». 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μπίστης υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να είσαι υποχρεωτικά αριστερός για να μπορείς να μπεις στην θέση τους (σ.σ. των μεταναστών) και να τους καταλάβεις. Αρκεί να είσαι άνθρωπος με συναίσθημα μαζί με την λογική». Μάλιστα, προχωρά στην αντεπίθεση, σημειώνοντας ότι «αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ήθελε να τονίσει ο Αντώνης, ακριβώς έτσι έχουν γίνει. Η έννοια της Αλληλεγγύης τους είναι ξένη, απωθητική και επικίνδυνη».


Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης τάχθηκε υπέρ των θέσεων του κ. Λιάκου, αναφέροντας:

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, άφησε για λίγο το έργο της περιύβρισης του νεκρού Βασίλη Μάγγου και ανέλαβε το έργο της εξύβρισης του αγωνιστή εναντίον της δικτατορίας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθηγητή Αντώνη Λιάκου, για τα γεγονότα της Μόριας. Γεγονότα, τα οποία τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και η κυβέρνηση έσπευσαν να χρεώσουν σε 16χρονα προσφυγόπουλα, που διέμεναν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαστρεβλώνει τη δήλωση του Αντώνη Λιάκου, εμφανίζοντάς τον να επιβραβεύει τον εμπρησμό!

Ο αγωνιστής της Αριστεράς και διαπρεπής ιστορικός Αντώνης Λιάκος «πήρε στους ώμους του» την αγωνία, τη θλίψη και κυρίως την ντροπή όλων μας για την πολύχρονη ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια. Που ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο, αλλά η ΝΔ με την μισανθρωπική και αποτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρόξυνε σε απελπιστικό βαθμό.

Η Μόρια ήταν ένα κάτεργο, ένα προσάναμμα οργής και απόγνωσης απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων. Μια ντροπή που βαραίνει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Μαζί με τις ανατριχιαστικές εικόνες από τις απωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, που σήμερα είναι πρώτη είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN.

Λέγοντας ο Αντώνης Λιάκος, ότι σε αυτή την κατάσταση, κάθε 16άρης θα έκαιγε το κάτεργό του, βγάζει μια κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες. Κι αυτή η κραυγή μας αφορά όλους. Ποιος από εμάς ως 16χρονος δεν θα ένιωθε το ίδιο; Ας δώσουμε μια έντιμη απάντηση.

Δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και «εσωτερικών εχθρών» να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της.»
 
 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Τα μαζεύει» τώρα ο Λιάκος: Δεν έγραψα “κάψτε την Μόρια” ή “κάνατε καλά που την κάψατε”"

Κτηματολόγιο: Ελεύθερη πρόσβαση σε κτηματολογικούς χάρτες μέσω του Inspire

Ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών της χώρας μας, ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με τη δημιουργία της Γεωπύλης INSPIRE στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του www.ktimatologio.gr (Έργα υποδομής/Γεωχωρικές Υπηρεσίες/ Γεωπύλη INSPIRE Ελληνικού Κτηματολογίου).

Η εν λόγω Γεωπύλη, αποσκοπεί στην κάλυψη ενός μέρους των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/2/ΕΚ (INSPIRE) η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εύκολη ανταλλαγή και χρήση γεωγραφικών δεδομένων, όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, το ανάγλυφο του εδάφους, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι δρόμοι, η διοικητική διαίρεση, οι προστατευμένες περιοχές, οι κτηματολογικοί χάρτες κλπ.

Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και ειδικότερα για τα κτηματολογικά δεδομένα, οι πολίτες μπορούν να:

  • βρουν σε ποιες περιοχές λειτουργεί κτηματολόγιο
  • δουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών
  • δουν πληροφορίες αναφορικά με τους εν λόγω χάρτες (μεταδεδομένα)
  • επιλέξουν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν
  • ενσωματώσουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών σε εφαρμογές που διαθέτουν (ή αναπτύσσουν)
  • αντιγράψουν τα δεδομένα των κτηματολογικών χαρτών στον υπολογιστή τους για ανεξάρτητη χρήση (μεταφόρτωση - download).

Πέραν των κτηματολογικών χαρτών, οι πολίτες μπορούν, επίσης, να πληροφορηθούν και για τη διαθεσιμότητα, καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά (μεταδεδομένα), έγχρωμων ορθοφωτογραφίων και ψηφιακών μοντέλων εδάφους) τα οποία απεικονίζουν, κυρίως, χαρακτηριστικά της επιφανείας της γης (κάλυψη και ανάγλυφο) σε διάφορες κλίμακες (1:1.000, 1:5.000) και διάφορες χρονικές περιόδους (2007-2009, 2014-2015). Μάλιστα, οι πολίτες μπορούν και να τα προμηθευθούν κατόπιν αιτήσεώς τους, από το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τα δεδομένα και τις λειτουργίες που διατίθενται ελεύθερα σε όλους οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες, μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα των πληροφοριακών αναγκών τους.

Για παράδειγμα, μπορούν να δουν, ανά πάσα στιγμή, τα όρια όλων των ακινήτων που έχουν καταγραφεί σε μία περιοχή, να διακρίνουν τους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. δρόμους, πλατείες κλπ) και τις τυχόν ειδικού ενδιαφέροντος εκτάσεις που υπάρχουν εκεί (π.χ. ρέματα, ποτάμια, λίμνες, αιγιαλός κλπ).

Επιπλέον, σε σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση του Κτηματολογίου, τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να ενταχθούν σε εφαρμογές που αφορούν:

  • στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση επενδύσεων
  • στην επέκταση σχεδίων πόλης
  • στην παροχή υπηρεσιών
  • στη χάραξη και υλοποίηση αγροτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • στη μελέτη κοινωνικών προβλημάτων
  • στην προστασία και παρακολούθηση του περιβάλλοντος και
  • στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα επικαιροποιείται και θα αναβαθμίζεται συστηματικά ακολουθώντας την εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου και την πρόοδο δημιουργίας νέων χαρτογραφικών δεδομένων.

Οι προαναφερόμενες εφαρμογές, δημιουργήθηκαν ως τμήμα του έργου: «Μετάπτωση δεδομένων του Φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο' στην Οδηγία INSPIRE» που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) του ΕΣΠΑ (2014-2020).

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Ελεύθερη πρόσβαση σε κτηματολογικούς χάρτες μέσω του Inspire"

Ερντογάν: Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας – Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας

 Για παιδιάστικη συμπεριφορά κατηγορήσε την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι είναι “ανοιχτός” σε διάλογο και πως η χώρα του ενεργεί με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα της. 

“Από την αρχή είπαμε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Παρά τις προκλήσεις και την παιδιάστική συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Αυτοί που δοκιμάζουν την υπομονή μας, θα λάβουν ανάλογη απάντηση”, είπε σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκης – Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων. Παραπέμπω στην απάντηση του πρωθυπουργού την Κυριακή για συνάντηση ή επαφή με τον κ. Ερντογάν”, είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: “Οι βασικές προϋποθέσεις παραμένουν. Επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τις επόμενες ημέρες αν τα λόγια τις Τουρκίας ταυτίζονται με πράξεις θα έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών”.

Τόνισε επίσης με έμφαση ότι: “Είναι ξεκάθαρο πως το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι καθορισμένο και αφορά τις δυο χώρες”.

Νωρίτερα ο κ. Πέτσας είπε ότι “η απόσυρση του “Oruc reis” είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς. Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός: “Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων”. Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας”.

  newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας – Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας"

Ερντογάν: Ο Μακρόν είναι ένας ανίκανος φιλόδοξος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του Γάλλου ομολόγου του Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο».

Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, ο τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. (...) Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή, που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες της περιοχής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι στήνουν «παγίδες» στην Τουρκία και έχουν τους δικούς τους «υπολογισμούς» σχετικά με την περιοχή. «Με τη στήριξη του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό, δίκαιο και ευεργετικό για τη χώρα μας», δήλωσε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Ο Μακρόν είναι ένας ανίκανος φιλόδοξος"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με 601 ψήφους την τουρκική προκλητικότητα

 

Με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς τα δύο κράτη μέλη. Το ΕΚ εκφράζει επίσης την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη και τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας και καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Άγκυρας.

Πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24/25 Σεπτεμβρίου σχετικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση και τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και αναφέρουν ότι η ΕΕ είναι ξεκάθαρη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα και να σταματήσει τη «εθνικιστική ρητορική».

Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι απαιτείται διάλογος και συνεργασία για να αποφευχθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία και ζητεί από το Συμβούλιο να προετοιμάσει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος με την Άγκυρα. 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με 601 ψήφους την τουρκική προκλητικότητα"

Κακοκαιρία «Ιανός»: Φθάνει στη χώρα μας με 100 χιλιόμετρα την ώρα – Συναγερμός στις Αρχές

Πάνω από το Ιόνιο βρίσκεται αυτήν την ώρα η κακοκαιρία «Ιανός» με ισχυρές καταιγίδες, ενώστη συνέχεια θα πλήξει και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο καιρός αναμένεται να αλλάξει ραγδαία, με τις αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Τα βασιά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα κινούνται με απίστευτες ταχύτητες, που θα φθάνουν ακόμη και τα 100χλμ. την ώρα.

Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

 Έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Συναγερμός στις Αρχές

Ευρεία σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, για σήμερα στις 11:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου, τον μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό", που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού - Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

 

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Ιανός»: Φθάνει στη χώρα μας με 100 χιλιόμετρα την ώρα – Συναγερμός στις Αρχές"

H Σουηδία δεν θέλει πρόσφυγες από Μόρια - «Θα σας στείλουμε φορητές τουαλέτες»

Tην...πάπια κάνει η κυβέρνηση της Σουηδίας σε ότι αφορά την υποδοχή προσφύγων από το κατεστραμμένο πλέον κέντρο υποδοχής στη Μόρια και πετάει το...μπαλάκι στην Κομισιόν.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης γύρισε την πλάτη στην πολιτική ανοιχτών θυρών και τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός επιρρίπτει την ευθύνη στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η εκπομπή «Tagesschau» του γερμανικού δικτύου ARD, ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από το θέμα.

«Οι αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή των προσφύγων από τη Μόρια δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση, αλλά από τις αρχές μετανάστευσης», δήλωσε. Στο τέλος, ωστόσο, το μπαλάκι το έριξε στις Βρυξέλλες.

«Εφόσον δεν υπάρχει αίτημα από τις Βρυξέλλες για να υποδεχτούμε πρόσφυγες, τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο να στείλουμε κουβέρτες και φορητές τουαλέτες στην Ελλάδα», πρόσθεσε .

Διαμαρτυρία από επιστήμονες

Το 2015, 163.000 πρόσφυγες εισήλθαν στη σκανδιναβική χώρα και ως εκ τούτου, νομοθεσία περί μετανάστευσης έγινε πιο αυστηρή.

«Όταν ανέλαβε την εξουσία ο «κοκκινοπράσινος» συνασπισμός -Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι- το 2014, η Σουηδία έλαβε το 12% όλων των αιτούντων άσυλο που ήρθαν στην Ευρώπη. Σήμερα είναι 3% . Φυσικά η Σουηδία πρέπει να αναλάβει το μερίδιό της στην ΕΕ, αλλά όχι περισσότερο», ξεκαθάρισε.

Αν και η κοινή γνώμη συμφωνεί με την επίσημη θέση της σουηδικής κυβέρνησης, 150 επιστήμονες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε σχετική επιστολή.

«Θέλουμε η Σουηδία να ανταποκριθεί στην ευθύνη της σε αυτήν την δραματική κατάσταση στη Λέσβο. Το θέμα δεν είναι η Μόργκαν Γιόχανσον να αποφασίζει ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν άσυλο, αλλά για να φέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή μέρη όπου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους», δήλωσε ο επιστήμονας στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio SR».

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία. ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ δέχτηκε χθες δριμύτατη στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) από τους βουλευτές του ευρωσκεπικσιτικου λόμματος Eναλλακτιή για τη Γερμανία «AfD», όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt , οι βουλευτές του AfD διατυμπάνιζαν ότι σε ότι αφορά τη Μόρια, «τα παλιά κόμματα της Γερμανίας έθεσαν το λάθος μήνυμα για τους μετανάστες και τους λαθρέμπορους!».

Πάντως όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild», όλα τα γερμανικά κόμματα εκτός από τους ευρωσκεπτικιστές τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Βερολίνου να λάβει πρόσφυγες από τη Μόρια.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " H Σουηδία δεν θέλει πρόσφυγες από Μόρια - «Θα σας στείλουμε φορητές τουαλέτες»"

Λέσβος: Αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τους δρόμους και τα κτήματα του Καρά Τεπέ προς το νέο καταυλισμό στο πρώην πεδίο βολής της περιοχής, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8 το πρωί.

Στην επιχείρηση, που παρακολουθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και 70 γυναίκες αστυνομικοί που μετακινήθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Μυτιλήνη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Σύμφωνα με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της επιχείρησης, η Αστυνομία αποκλείει τμήματα της διαδρομής όπου ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες και τους προωθεί προς τον νέο καταυλισμό.

Σημειώνεται ότι από μέρους της Αστυνομίας λαμβάνονται μεγάλα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Οι αστυνομικοί επιχειρούν με ειδικές φόρμες προστασίας, ενώ τα ΜΑΤ -προς το παρόν και δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις- παρακολουθούν την όλη διαδικασία από απόσταση.

Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό θα γίνεται αφού πρώτα υποβληθούν σε rapid test για τον κορωνοϊό.

Σήμερα είναι η ένατη μέρα από τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας και περίπου 13.000 πυρόπληκτοι φυγάδες από αυτόν ζουν πάνω στον δρόμο ή σε κτήματα και στους προαύλιους χώρους επιχειρήσεων, που και αυτές παραμένουν εννιά μέρες τώρα κλειστές.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι «η επιχείρηση έχει σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο και στοχεύει και στην προστασία της δημόσιας υγείας».

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά μεταναστών στο Καρά Τεπέ"

Δημοσκόπηση: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση στη διαχείριση του κορωνοϊού

 Η ικανοποίηση των πολιτών για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, καθώς και των

οικονομικών συνεπειών της, μειώνεται όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata, με θέμα «Στάσεις και Αντιλήψεις απέναντι στη διαχείριση του Covid – 19 και των συνεπειών του», το 52% την αξιολογεί αρνητικά και το 47% θετικά την κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Στα τέλη Μαΐου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (71%) αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση.

Μεταβολή υπάρχει και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς το 51% των πολιτών πιστεύει ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος, άποψη την οποία κατά τη μέτρηση του Μαΐου συμμερίζονταν μόλις το 29%.
axiologisi1

axiologisi2
Το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει ο τουρισμός και το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΜ. Τέλος, το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ το 53% αξιολογεί με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

kjkjkjkj

Το 64% των πολιτών διατηρούν την άποψη ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (68%) συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ το 49% των πολιτών πιστεύουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid – 19 θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, χωρίς να δημοσιοποιείται ωστόσο στο ευρύ κοινό.

etbniko_syst
Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Παράλληλα, η απάντηση πως «καμία νυν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή» υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αποτελώντας τη δεύτερη σε συχνότητα απάντηση, συγκεντρώνοντας το 35% των απαντήσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση εδώ
 
  protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση στη διαχείριση του κορωνοϊού"

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Πάτρα, εκκενώθηκαν σπίτια

 Οριοθετημένη είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε, χθες το βράδυ, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βούντενη της Πάτρας. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά, αλλά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι -έως και νωρίς σήμερα το πρωί- οι πυροσβέστες έδιναν μάχη, ώστε η πυρκαγιά να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Στο μέτωπο επιχειρούσαν περισσότεροι από 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά που έκαιγε όλη τη νύχτα αγροτοδασική έκταση στην περιοχή ενώ εκκενώθηκαν και σπίτια στους οικισμούς Συχαινά και Βούντενη.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές, συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έγιναν στάχτη περισσότερα από 100 στρέμματα, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ενώ το μέτωπο της φωτιάς είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση της Βούντενης, στο ύψος του τούνελ «Πατρέας» της περιμετρικής και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε πολύ γρήγορα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να ανακόψουν την πορεία της.

Για προληπτικούς λόγους έγινε εισήγηση από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για εκκένωση των πρώτων σπιτιών του οικισμού των Συχαινών, μιας και το μέτωπο εκτείνεται σε περίπου 3 χιλιόμετρα.

 

 

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Πάτρα, εκκενώθηκαν σπίτια "

Αντ. Λιάκος (ΣΥΡΙΖΑ): Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του καθηγητή Αντώνη Λιάκου (μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ) για τις εξελίξεις στην Μόρια.

Antonis Liakos
Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα.  Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Λιάκος (ΣΥΡΙΖΑ): Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news