facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Μάσκες: Έγκριση σε χρόνο -ρεκόρ από το ΕΣ -Τελευταία στιγμή στα σχολεία

Σε χρόνο ρεκόρ εγκρίθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο προσυμβατικός έλεγχος για την προμήθεια μασκών στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι σχετικές συμβάσεις στάλθηκαν από την ΚΕΔΕ στο ανώτατο Δικαστήριο σήμερα το πρωί! Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου:

-Πρώτον, όπως και ο υΠΕΣ επιβεβαιώνει στην ουσία το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ότι η 7η Σεπτεμβρίου ήταν ανέφικτη. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν άνοιξαν τα σχολεία εγκαίρως.

-Προαναγγέλλει ότι οι μάσκες θα είναι στα σχολεία τελευταία στιγμή:

Τις επόμενες ημέρες, όλοι οι Δήμοι της χώρας θα κληθούν (ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε κάποιες περιπτώσεις) να εργαστούν. Έτσι ώστε το πρωί της Δευτέρας να βρει τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα για την έναρξη μιας ασφαλούς σχολικής χρονιάς», τονίζει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι κάποιοι από τους προσωρινούς αναδόχους έχουν ήδη αρχίσει την παραγωγή των μασκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στόχος είναι το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου να βρίσκεται μία μάσκα για κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή στα σχολεία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάσκες: Έγκριση σε χρόνο -ρεκόρ από το ΕΣ -Τελευταία στιγμή στα σχολεία"

Τρίκαλα: Ελεύθεροι οι 9 με τα πλαστά διπλώματα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η μαραθώνια απολογία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπου Ανακρίτρια και Εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, οι 9 που κατηγορούνται για πλαστά διπλώματα.

Στον πρώην και στον νυν διευθυντή της Διεύθυνσης Μεταφορών Τρικάλων επιβλήθηκε η υποχρέωση κατάθεσης χρηματικής εγγύησης 8.000 ευρώ για τον καθένα, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Στους υπόλοιπους πέντε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών Τρικάλων επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Τέλος, στους δυο ιδιοκτήτες των Σχολών Οδηγών επιβλήθηκε η υποχρέωση κατάθεσης εγγύησης 5.000 ευρώ στον καθένα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Ελεύθεροι οι 9 με τα πλαστά διπλώματα"

Κορονοϊός: Νέο κρούσμα σε 14χρονη στη Λαμία – Ήταν σε πάρτι μαζί με άλλα νεαρά άτομα

Στο κόκκινο η αγωνία για τα νέα κρούσματα σε Λαμία και Φθιώτιδα…

Ένα ακόμη νεαρό άτομο διαγνώσθηκε στο Νοσοκομείο Λαμία με covid-19 το βράδυ της Τρίτης (8/9).

Πρόκειται για 14χρονο κορίτσι το οποίο είχε βρεθεί σε εκδήλωση με τον 16χρονο που ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα ως επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού.

Το κορίτσι εκδήλωσε συμπτώματα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραβρέθηκε σε πάρτι με άλλα νεαρά άτομα μεταξύ των οποίων και ο 16χρονος, θορύβησε τους γονείς της που έσπευσαν στο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμφότεροι οι δύο νέοι έχουν αυξημένο ιικό φορτίο και είναι ευτύχημα που η διάγνωσή τους έγινε επί τόπου στο Νοσοκομείο Λαμίας, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να γίνει άμεσα η ιχνηλάτηση και κυρίως η καραντίνα των στενών επαφών τους.

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν αν και πόσο υπάρχει διασπορά του ιού σε νεαρά άτομα τα οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζαν σαφώς πιο χαλαρά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγα 24ωρα ήταν να ανοίξουν τα σχολεία και ο προβληματισμός γίνεται ακόμη εντονότερος σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέο κρούσμα σε 14χρονη στη Λαμία – Ήταν σε πάρτι μαζί με άλλα νεαρά άτομα"

Σενάριο δανεισμού δύο γαλλικών υπερσύγχρονων φρεγατών στην Ελλάδα

Γαλλικά δημοσιεύματα λένε πως η Γαλλία δανείζει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες.

Φαίνεται πως τέθηκαν επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος με την γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Οι πληροφορίες λένε για 2 γαλλικές φρεγάτες Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019 την Αλσατία και την Λωρένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιάφερεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι 2 αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.
Κατά την διαρκεια του τηλεφωνήματος των 2 υπουργών συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλεπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σενάριο δανεισμού δύο γαλλικών υπερσύγχρονων φρεγατών στην Ελλάδα"

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκαν συνολικά 35 κρούσματα στη Μόρια

Συνολικά 35 κρούσματα κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στο ΚΥΤ Μόριας μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δειγμάτων που ελήφθησαν από συνεργεία του ΕΟΔΥ μεταξύ 1.900 διαμενόντων και 100 εργαζομένων σε αυτό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση την περασμένη Τετάρτη 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, βρέθηκαν συνολικά 35 κρούσματα θετικά στον ιό, στο σύνολο τους πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο. Οι 35 και οι επαφές τους, περισσότεροι από 100 συνολικά άνθρωποι απομονώθηκαν σε τμήμα του καταυλισμού.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει σχετικά:

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διενέργειας ελέγχων για COVID-19/κορονοϊό που έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, στη νέα ιατρική μονάδα του ΚΥΤ Μόριας. Ελήφθησαν συνολικά 2.000 φαρυγγικά επιχρίσματα, εκ των οποίων 100 από το εργαζόμενο προσωπικό και 1.900 από διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, ανιχνεύθηκαν συνολικά 35 θετικοί σε κορωνοϊό επωφελούμενοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο απομόνωσης, σύμφωνα με το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”. Εξ αυτών ένα μόνο θετικό κρούσμα έχει εμφανίσει συμπτώματα, ενώ τα υπόλοιπα 34 είναι ασυμπτωματικά.

Επισημαίνεται ότι το ΚΥΤ Μόριας παραμένει, από τις 02/09/2020 έως και τις 15/09/2020, σε υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα). Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο περιμετρικά του ΚΥΤ, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκαν συνολικά 35 κρούσματα στη Μόρια"

Γιαννιτσά: Διέκοψε τη λειτουργία του το εργοστάσιο μετά τα 46 κρούσματα κορωνοϊού

«Φρένο» στη λειτουργία του εργοστασίου αποφάσισε να βάλει η διοίκηση της μονάδας επεξεργασίας και κονσερβοποίησης φρούτων, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, τουλάχιστον 46, ανάμεσα στους εργαζόμενους. 

Από το πρωί βρίσκεται στα Γιαννιτσά κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους συγγενείς και στις επαφές των κρουσμάτων. Οι ασθενείς ήδη έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Ωστόσο, ο εντοπισμός συρροής κρουσμάτων προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλη την περιοχή, καθώς στη μονάδα, που ενδέχεται πλέον να αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, απασχολούνται περίπου 680 εργαζόμενοι που ζουν σε κοντινές περιοχές σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Πιερία.Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι αναμένονται μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στην περιοχή, με έμφαση στη Γουμένισσα. 

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου σταμάτησε τη λειτουργία του, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ στο μεταξύ θα γίνει εντατική απολύμανση σε όλους τους χώρους της μονάδας. 

«Η εταιρεία, η οποία σημειωτέον τηρούσε όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη κρουσμάτων σε 11 εργαζομένους της περιοχής Κιλκίς, έλαβε άμεσα όλα τα νόμιμα μέτρα, ενημερώνοντας τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και επιπλέον άμεσα μέτρα με δικά μας έξοδα, και μέχρι νεωτέρας, διέκοψε την λειτουργία της, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του προσωπικού της» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, την ώρα που τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 46.

Το χρονικό των μολύνσεων 

Αρχικά, εντοπίστηκαν 13 κρούσματα ανάμεσα σε 30 εργαζόμενους, που μετακινούνται καθημερινά προς και από Γιαννιτσά, από τη Γουμένισσα και το Κιλκίς, όπου κατοικούν, με λεωφορείο. Στο σύνολό τους είναι Ρομά. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ εργαζομένων στο εργοστάσιο που μετακινούνται όμως, από την Πιερία προς τα Γιαννιτσά. Οι έλεγχοι που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων. 

Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι αρμόδιες αρχές, ακολουθώντας κατά βήμα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, ακολουθούν τη διαδικασία ιχνηλάτησης. 

Με πληροφορίες από logospellas.gr, pellanews.gr


Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαννιτσά: Διέκοψε τη λειτουργία του το εργοστάσιο μετά τα 46 κρούσματα κορωνοϊού"

Βέμπερ: Δεν θα μας εκβιάσει η Τουρκία

Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός πολιτικός τόνισε πως «μετά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, το ΕΛΚ ζητεί επειγόντως συζήτηση για το θέμα με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ».

«Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί με την Ελλάδα για την υπεράσπιση των συνόρων της και με την Κύπρο για την προστασία των χωρικών της υδάτων. Δεν θα εκβιαστούμε!», επισημαίνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Δεν θα μας εκβιάσει η Τουρκία"

Κορονοϊός: “Θα κάνουμε αποχή από τα σχολεία” – Τι λέει στο Live News η γυναίκα που οργάνωσε συγκέντρωση κατά της μάσκας

Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση ακραίων θεωριών συνωμοσίας για τον κορονοϊό ενώ πλέον οι «αρνητές» του περνούν σε πιο δυναμικά μέσα αμφισβήτησης των μέτρων προστασίας.
Μετά από διαδικτυακό κάλεσμα, γονείς διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην επιβολή μέτρων προστασίας και πρόνοιας στα σχολεία, σε συγκέντρωση την Κυριακή (6 Σεπτεμβρίου) στην πλατεία Συντάγματος, στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αθήνας.
«Δεν έχουμε δει κανέναν ιό να μην πηγαίνει στα μπουζούκια 20:00-00:00 και μετά να βγαίνει παγανιά. Πανδημία ήταν η χολέρα, η ισπανική γρίπη, όχι αυτό που ζούμε τώρα», αναφέρει μιλώντας στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο, η διοργανώτρια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Θεοχαρίδου.
«Αν θέλουν να με κάνουν ηρωίδα στα μάτια του κόσμου και την άλλη φορά αντί για 8.000 να κατέβουν 38, εγώ τους καλώ να με διώξουν ποινικά», συμπληρώνει.«Θα ξανακάνουμε διαμαρτυρία, θα ξανακάνουμε πορεία, γιατί ποντάρουν στον φόβο μας», υπογραμμίζει.
«Αυτή την στιγμή που ακυρώνετε τον κ. Σύψα, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον κ. Τσιόδρα που βγήκε και μας είπε ότι η μάσκα είναι επικίνδυνη, πριν από 3 μήνες», ανέφερε απευθυνόμενη προς τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Σε ερώτηση για το αν θα στείλει το παιδί της στο σχολείο, απάντησε: «Θα κάνουμε αποχή, δεν θα στείλουμε καθόλου τα παιδιά μας στο σχολείο».
Την ίδια ώρα, μεγάλη αγωνία έχουν και οι εκπαιδευτικοί. Όχι μόνο πρέπει να προσέχουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με γονείς που τους προειδοποιούν ακόμα και με επιστολές για την στάση που θα κρατήσουν.
Μία από αυτές τις επιστολές παρουσιάζει σήμερα το LIVE NEWS οι γονείς που την υπογράφουν ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τετελεσμένα από τους εκπαιδευτικούς.
«Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμούμε να θέσουμε τη σωματική και τη ψυχική υγεία των ανήλικων τέκνων μας σε κίνδυνο, σεβόμενοι απόλυτα το δικαίωμα στο σώμα τους και την προσωπικότητά τους. Τέτοιου τύπου κακοποιητικές πρακτικές εντός σχολείου, ή άλλου τύπου τιμωρίες προς ανηλίκους δεν θα είναι ανεκτές!
Σε περίπτωση που διευθυντής σχολείου αποκλείσει ανήλικο από την πρόσβασή του στο δημόσιο σχολείο, ή προπηλακίσει ή εκβιάσει τον γονέα του με αφορμή την μάσκα ή άλλο υγειονομικό μέτρο, σας ενημερώνουμε ότι θα ειδοποιηθούν πάραυτα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υμείς ώστε να στηλιτευτούν αυτές οι πρακτικές αποκλεισμού άπαξ και δια παντός!»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: “Θα κάνουμε αποχή από τα σχολεία” – Τι λέει στο Live News η γυναίκα που οργάνωσε συγκέντρωση κατά της μάσκας"

Χαρδαλιάς: Οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στην τάξη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πορεία της πανδημίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα μοιραστεί στα σχολεία και θα ρυθμίζει αναλυτικά όλους τους κανόνες λειτουργίας στα σχολεία, τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων. 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός και τόνισε ότι οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στις τάξεις. Παράλληλα υπογράμμισε πως λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών . 

Ειδικά για τα κυλικεία ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα πωλούν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ενώ θα τηρούνται και αποστάσεις 1,5 μέτρου από τους μαθητές.  Ανέφερε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την λειτουργία των κυλικείων θα πρέπει να μεριμνούν για την απολύμανση του χώρου και για την τοποθέτηση αντισηπτικών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε επίσης πως υπάρχει η σύσταση για τοποθέτηση σημάνσεων στο έδαφος. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Στόχος είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, να προστατέψουμε τους μαθητές μας , τους εκπαιδευτικούς μας και τις οικογένειές τους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες.

Σε ότι αφορά τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί έχουν επιβληθεί τρία πρόστιμα. Σε ότι αφορά; τους ελέχγους στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 972 κρούσματα.

enimerosi-SEP8-1
enimerosi-SEP8-2
enimerosi-SEP8-3
enimerosi-SEP8-4
enimerosi-SEP8-5
enimerosi-SEP8-6
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στην τάξη"

Καιρός αύριο: Παραμένει η ζέστη παρά την μικρή πτώση της θερμοκρασίας – 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Ο καιρός συνεχίζει και αύριο Τετάρτη (09.09.2020) να είναι ζεστός φτάνοντας σε κάποιες περιοχές τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν στο Αιγαίο με ένταση 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (09.09.2020) από την ΕΜΥ

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά και τα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει η ζέστη παρά την μικρή πτώση της θερμοκρασίας – 8 μποφόρ στο Αιγαίο"

Κορωνοϊός: Στα 169 τα νέα κρούσματα - 65 στην Αττική - Σε Αθήνα και Πειραιά η πλειονότητα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικόκαι 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.




xartis-monos_2



42 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
thanatoi-krousmata



Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1050259 κλινικά δείγματα.

Η γεωγραφική κατανομή

Σήμερα, 08/09/2020, δηλώθηκαν 169 επιπλέον κρούσματα. Από τα 153 εγχώρια κρούσματα, τα 27 συνδέονται με συρροές, ενώ οκτώ αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Κατά πληροφορίες, τα περισσότερα από τα 65  κρούσματα στην Αττική εντοπίζονται στους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και στα βόρεια προάστια. Τα νότια προάστια πάνε καλά, σε σύγκριση με το μέσο όρο του Αυγούστου, αλλά και τα βόρεια, που έχουν αύξηση, δεν είναι στο «κόκκινο». 

Μαγιορκίνης: Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40 - Η μάσκα προστατεύει

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40. Χαρακτήρισε ωστόσο αρνητικό το γεγονός ότι αυξήθηκε λίγο ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα κρούσματα σε δομές, εστιάζοντας στη Μόρια, όπου σε 2.000 ελέγχους, έχουν εντοπιστεί 35 θετικά κρούσματα, που έχουν τεθεί σε απομόνωση. Παράλληλα, μίλησε για τις μάσκες, λέγοντας πως η ιατρική δεν είναι δόγμα και πως οι μελέτες έχουν αποδείξει πόσο προστατεύουν.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν έκρυψε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οπως ανέφερε, «η νόσος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους επιστήμονες, όπως «γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο, γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματά τους περισσότερο χρόνο, παραμένουν αναπάντητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος, συνέχισε, έρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση αυτή περισσότερο από ποτέ. «Το 2001 η ανάλυση DNA κόστισε 4,2 δισ. δολάρια και σήμερα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς την ιατρική ακριβείας, θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή βοήθεια» είπε ο κ. Μαγιορκίνης. 

Οσον αφορά στην Covid-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. «Αρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπεραμύνθηκε της επάρκειας των τεστ, λέγοντας ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται, καθώς και ότι δεν υπάρχει λόγος επίταξης των ιδιωτικών εργαστηρίων. «Κάνουμε όσα τεστ χρειάζονται» υπογράμμισε επίσης.

Με τη σειρά του, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως, κατά την προσωπική του εκτίμηση, του χρόνου τέτοια εποχή, αποκλείεται να μην υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 169 τα νέα κρούσματα - 65 στην Αττική - Σε Αθήνα και Πειραιά η πλειονότητα"

ΕΟΦ: Αποσύρεται ακατάλληλο αντισηπτικού από την αγορά

O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε σε απαγόρευση της διακίνησης και διάθεσης αντισηπτικού τζελ, ως ακατάλληλου για χρήση. Όπως αποδείχθηκε μετά από σχετική έρευνα και κατά την ανάλυση δείγματος, το σκεύασμα δεν περιέχει την ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε σήμερα, Τρίτη 08/09/2020, και ανακοίνωσε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης συγκεκριμένου προϊόντος, καθώς όχι μόνο δεν περιέχεται η αντισηπτική ουσία στην ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία του, αλλά δεν έχει λάβει από τον ΕΟΦ και την ειδική άδεια που απαιτείται για τη διακίνηση αντιβακτηριακών προϊόντων.

Πρόκειται για το BLU DROP CLINICAL SKIN HANDCLEANSE GEL το οποίο διακινεί η εταιρεία ΚΑΠΑ ΛΑΜΔΑ ΩΜΕΓΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ: “Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς την περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη. Συγχρόνως προωθείται ως βιοκτόνο π.χ. Λευκός Σταυρός επί της συσκευασίας, χαρακτηρισμός antibacterial gel,ισχυρισμούς κατά των Ιών χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια από τον ΕΟΦ όπως ορίζεται από τον ΕΕ Κανονισμό 528 2012.

Η εταιρεία οφείλει στην άμεση απόσυρση του προϊόντος», αναφέρεται χαρακτηριστικά”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Αποσύρεται ακατάλληλο αντισηπτικού από την αγορά"

Τουρκικά ΜΜΕ: Την Πέμπτη η συνάντηση τεχνικών επιτροπών Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά είχε αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα γινόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες διαψεύσθηκαν από την Αθήνα.

Κι αν ο Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, στη συνέχεια, μετά και την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο για διάλογο αλλά για τεχνικές συζητήσεις με στόχο να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά ΜΜΕ: Την Πέμπτη η συνάντηση τεχνικών επιτροπών Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ"

Υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Κωνσταντίνου Μάρκου η Βουλή

Υπέρ της πρότασης μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Μάρκου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, στις 22 Ιουλίου, του πορίσματος για τη «Novartis», τάχθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, να καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επιφυλάξεις. Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, διευκρινίζοντας ότι καταδικάζουν την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του κ. Μάρκου, η οποία ήταν «απρεπής και καταδικαστέα», ωστόσο είναι αρκετά τα πειθαρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν την ίδια ημέρα, με την αποβολή του από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα καταθέσει άμεσα στον πρόεδρο της Βουλής την εισήγηση της, ο οποίος και θα έχει τη τελική γνώμη για το αν θα του επιβληθεί ποινή και ποια θα είναι αυτή.

Σημειώνεται ότι, ένα από τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, είναι και η περικοπή κατά το ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης του βουλευτή, για ένα μήνα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Κωνσταντίνου Μάρκου η Βουλή"

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε επτά περιφέρειες

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, σε επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής περιφέρειες:

  • Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων),
  • Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας),
  • Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας),
  • Πελοποννήσου,
  • Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας),
  • Νοτίου Αιγαίου (πλην των ΠΕ Κω, Ρόδου και Καρπάθου),
  • Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε επτά περιφέρειες"

Τουλάχιστον 40 τα κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά! – Ανησυχία και τεστ στους 680 εργαζόμενους

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή, μετά την αποκάλυψη ότι δεκάδες εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εργοστασίου στα Γιαννιτσά, βγήκαν θετικοί σε τεστ κορονοϊού.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι τα θετικά τεστ κορονοϊού είναι περισσότερα από 10. Σύμφωνα ωστόσο με νεότερες πληροφορίες του newsit.gr είναι τουλάχιστον 40 οι εργαζόμενοι που έχουν κορονοϊό στη συγκεκριμένη επιχείρηση!

Πρόκειται για κονσερβοποιία, στο εργοστάσιο της οποίας δουλεύουν 680 άνθρωποι! Μεγάλη είναι η ανησυχία σε Γουμένισσα και Γρίβα όπου μένουν οι περισσότεροι από αυτούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πιο πολλοί από τους εργαζόμενους, είναι εποχικοί και μετακινούνται μαζικά με λεωφορεία στους νομούς Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο των ελέγχων ωστόσο, βρίσκονται η Γουμένισσα, τα Γιαννιτσά και η Κατερίνη.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός Open, οι εργαζόμενοι έκαναν τεστ σε τρία διαφορετικά νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Τουλάχιστον 10 βγήκαν θετικά και ακολούθησε “τσουνάμι” κρουσμάτων…

Στον ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμός, για να ιχνηλατηθούν και οι επαφές των εργαζομένων που βγήκαν θετικοί…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλάχιστον 40 τα κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά! – Ανησυχία και τεστ στους 680 εργαζόμενους"

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει τον διάλογο - Δένδιας: Προκλητικοί σε σημείο παραλογισμού

Δεν έχει τέλος η τουρκική προπαγάνδα που επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα διεθνώς ως την πλευρά εκείνη που αρνείται τον διάλογο. 

Την ώρα που ο τουρκικός στόλος παραμένει αναπτυγμένος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και το Oruc Reis λέει ότι κάνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα συνεχίζει με τις επιθέσεις στην Αθήνα. Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «χτύπησε» ξανά λέγοντας πως η χώρα μας είναι αυτή που δεν επιθυμεί τον διάλογο. Στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε:«Οι ασκήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός του πλαισίου των κανόνων του ΝΑΤΟ». «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ»ανέφερε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αν είναι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε αφήστε τη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όλοι λένε ότι έχει δίκιο. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής. Δεν είχαν υπεροχή στο πεδίο και στο τραπέζι του διαλόγου, τώρα έχασαν και την ψυχολογική υπεροχή. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του σήμερα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας «προσεγγίζει σημεία παραλογισμού».

«Η Ελλάδα εκπμέμπει σοβαρότητα και ανάγκη τήρησης της διεθνής νομιμότητας. Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Το βασικό ερώτημα πάντως είναι πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα αν στις 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι εκδώσουν μια νέα Navtex ανανεώνοντας τις έρευνες του Oruc Reis ή ακόμη χειρότερα επιλέξουν να συνεχίσουν τις έρευνες βορειότερα, εγγύτερα στο Καστελόριζο ή κοντά σε άλλα ελληνικά νησιά. Δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ ανέφερε ότι θα εκδοθεί νέα NAVTEX, από τις 13 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που θα φθάνει στα 6 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο, τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν το μικρό νησί και στήνουν σκηνικό που θυμίζει… Ίμια.

Τις τελευταίες μέρες, δημοσιογραφικές αποστολές από μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται στο Κας, στα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο, και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις επιχειρούν να μεταφέρουν στην τουρκική κοινή γνώμη, κλίμα απειλής από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νησί ως … «ξεκομμένο βράχο» που η χώρα μας παράνομα έχει στρατικοποιήσει για να βάλει «χέρι» στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Τούρκοι δημοσιογράφοι, με ζωντανές συνδέσεις επάνω σε πλοιάρια της ακτοφυλακής, πλησιάζουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδοντας live εικόνες από το Καστελόριζο, με πολεμικές κραυγές και απειλές, ενίοτε συνοδεία… οθωμανικών εμβατηρίων. Χθες δημοσιογράφος, σε live σύνδεση ανοιχτά του νησιού, αναφέρθηκε στην ελληνική στρατιωτική παρουσία μεταδίδοντας πλάνα από σχετική δραστηριότητα και Έλληνες στρατιώτες να περιπολούν το Καστελόριζο με φουσκωτό σκάφος. 



Γενική αίσθηση είναι πως η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη τόσο της Τουρκίας όσο και του εξωτερικού, πως το Καστελόριζο είναι ένας … βράχος που δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας. Ουσιαστικά στοχεύει στο ν’ αποκόψει το νησί από τον ελληνικό κορμό.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της  Πίτερ Στάνο διατύπωσε ξανά σήμερα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Ο κ. Στάνο ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση». Ακόμα, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.

Από την πλευρά της, η Μόσχα κάνει λόγο για συμβιβασμό και ειρηνικές λύσεις στην Αν. Μεσόγειο. Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ στη σημερινή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι χαρακτηριστικές:«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις. Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν, όπως ανέφερε, και οι έξωθεν παίκτες «όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις. Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης. Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει τον διάλογο - Δένδιας: Προκλητικοί σε σημείο παραλογισμού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news