facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Κοροναϊός: Νέο ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη Γαλλία- Ξεπέρασαν τα 5.000 σε μία ημέρα

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 5.429 νέες μολύνσεις από κοροναϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο υψηλό μετά την άρση του lockdown, και μάλιστα ένα επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων τόσο υψηλό που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά τους αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων της επιδημίας στις αρχές Απριλίου.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε 253.587.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα στοιχεία για τον συνολικό απολογισμό των θανάτων και για τις νοσηλείες λόγω της COVID-19 για σήμερα δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα λόγω μιας τεχνικής βλάβης.

Χθες Τρίτη, το υπουργείο ανέφερε ότι ο αθροιστικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 16 φτάνοντας τα 30.544, και ότι 4.600 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 410 που είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέο ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη Γαλλία- Ξεπέρασαν τα 5.000 σε μία ημέρα"

ΕΛΚ: Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, δεν αποκλείονται κυρώσεις

Στο θέμα των ερευνών της Τουρκίας για φυσικό αέριο μπροστά από ελληνικά νησιά, ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για εξωτερικά θέματα, Μίχαελ Γκάλερ, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η «Ελλάδα έχει δίκιο. Έχουμε μια κατάσταση όπου, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι καταρχάς σαφές ότι και τα νησιά έχουν επίσης "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", και κατά συνέπεια πρόκειται για "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη" της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα έχει χρέος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση».

Η (διαμεσολαβητική) πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι σωστή κατά τον Γκάλερ, ο οποίος μίλησε  στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf): «Νομίζω ότι πράττει σωστά πηγαίνοντας στις δύο πρωτεύουσες και ζητώντας διάλογο και αποκλιμάκωση. Πιστεύω ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι είναι σημαντικό να γίνει διάλογος για να υπάρξει αποκλιμάκωση, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει πρωτίστως να επιδείξουμε και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εταίρους μας».

Στην ερώτηση του γερμανικού ραδιοφώνου εάν βλέπει παραβίαση των ελληνικών συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Γκάλερ απαντά: «Ναι! Το πλοίο Oruc Reis βρίσκεται σε ύδατα τα οποία οπωσδήποτε δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά στην "Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη" της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα έχει τη νομική βεβαιότητα ότι πράττει το σωστό»

Απαντώντας στην ερώτηση του DLF εάν ήταν έξυπνη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας να συμφωνήσει με την Αίγυπτο, το κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε: «Πρέπει να το δούμε αυτό στο γενικό πλαίσιο. Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά αν κοιτάξουμε τον χάρτη, δεν θα αποκομίσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει στη Μεσόγειο μια εκτεταμένη λιβυκή-τουρκική συνοριακή γραμμή, αλλά ότι και εκεί έχει γίνει παραβίαση».

Ο Γκάλερ υπογράμμισε επίσης ότι «ακριβώς επειδή το Δίκαιο (της Θάλασσας) είναι από την πλευρά της Ελλάδας, η Ελλάδα έχει τη νομική βεβαιότητα ότι πράττει το σωστό. Αλλά έτσι αυξάνεται επίσης και το χρέος της να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. Κατά την γνώμη μου αυτό είναι εφικτό. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα, λ.χ. με το να παραμείνει μεν το τουρκικό πλοίο εκεί, αλλά να μην κάνει έρευνες. Αυτό θα ήταν αρχικά κάτι για την Τουρκία, και από την άλλη πλευρά οι έρευνες, οι παραβιάσεις, δεν θα πραγματοποιηθούν».

Στην ερώτηση εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα συνεπάγεται επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ . Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». 

Για την γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο ο Γκάλερ είπε ότι έτσι «στέλνει το μήνυμα ότι η Γαλλία υποστηρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια επιπρόσθετη παρουσία. Έχουμε ασφαλώς τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων φίλων μας, και η γαλλική παρουσία αποτελεί σε αυτό το πλαίσιο μια ορατή υπογράμμιση αυτής της θέσης». 

Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος του ΕΛΚ δηλώνει επίσης «πεπεισμένος ότι η Γαλλία, δεν θα συμβάλει στην κλιμάκωση εκεί, αλλά θα συμβεί μάλλον το αντίθετο. Η Γαλλία ως κράτος δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση, αλλά απλώς μέσω της παρουσίας της ως διεθνής εταίρος μπορεί ασφαλώς να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. Διότι ασφαλώς κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αψιμαχίες παρουσία γαλλικών δυνάμεων». 

Πιστεύει, τέλος ότι «η Γαλλία θέλει να τονίσει έτσι την υποστήριξή της, την οποία έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, υπέρ της ελληνικής πλευράς». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΚ: Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, δεν αποκλείονται κυρώσεις"

Βουλή: Ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Το επόμενο κοινοβουλευτικό «ραντεβού» θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Να σημειωθεί πως επί της αρχής και αυτή η συμφωνία ψηφίστηκε απόψε από δυο κόμματα (τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ).

Η απόφαση για «παρών» από το ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολιτικές κόντρες στην πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής. Για αμήχανο «παρών» που ισούται με «απών» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

H Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα όλης της περιοχής, ωστόσο η Ελλάδα έχει «εθνική στρατηγική και σχέδιο, με την οποία διαχρονικά έχει διάγει μεγάλες επιτυχίες» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Παράλληλα ζήτησε εθνική ομοψυχία, καθώς «είναι η Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».

Κριτική στην κυβέρνηση πως προσπαθεί να ηρεμήσει το κομματικό ακροατήριο «που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. ΄Οπως είπε χρειάζεται μια εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος και επανέλαβε την ανάγκη σύγκλισης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε μεταξύ άλλων «ακολουθείτε, δεν προηγείσθε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Δεν ηγείσθε».

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα και να μην δεχθεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε από την Ελληνική Λύση ο Κυριάκος Βελόπουλος, που μίλησε για λάθη τα οποία αποτελούν εφαλτήριο για τις επόμενες αρνητικές εξελίξεις. Τέλος από το ΜέΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως η τακτική της κυβέρνησης νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που θα οδηγήσει στην βέβαιη συνθηκολόγηση, είτε μετά από θερμό επεισόδιο, είτε χωρίς θερμό επεισόδιο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία"

Μπορέλ: Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν «ανησυχητική τροπή» – Ισχυρή αλληλεγγύη στα μέλη της ΕΕ που απειλούνται

«Ανησυχητική τροπή» έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο αναφέρει στο μπλογκ του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής , τονίζοντας ότι βασικός στόχος της ΕΕ είναι η ισχυρή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που απειλούνται.

Πιο συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «τον Αύγουστο, οι εξελίξεις πήραν μια ανησυχητική τροπή, και συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Επιπροσθπέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ . Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού».

Τέλος, σημειώνει ότι «πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν «ανησυχητική τροπή» – Ισχυρή αλληλεγγύη στα μέλη της ΕΕ που απειλούνται"

Δένδιας: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης

Σε επεξεργασία των απαραίτητων βημάτων για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών κλείνοντας την συζήτηση για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο στην Βουλή ανέφερε ότι η χώρα ήδη ετοιμάζει την επόμενη της κίνησή της. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.α.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Συγκεκριμενα, ο κ. Δενδιας ανέφερε σχετικα με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδατων νοτια της Κρητης: «Και σας προλέγω ότι έχει δοθεί εντολή για να αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε και επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Και αυτό θα γίνει. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα προχωρήσουμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα όλη της περιοχής, ωστόσο η Ελλάδα έχει «εθνική στρατηγική και σχέδιο, με την οποία διαχρονικά έχει διάγει μεγάλες επιτυχίες». Τα παραπάνω ανέφερε, νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως ακόμα και το τελευταίο «και» αυτών των συμφωνιών, προήλθε μετά από πολύ μεγάλη βάσανο και εξέταση των πραγμάτων. Επανέλαβε σε υψηλούς τόνους, πως «η βούληση του νομοθέτη ήταν να γίνει η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, όχι βάσει κάποιας μαθηματικής μεθόδου, αλλά από την συνάντηση δύο κυρίαρχων λαών» και πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Μην το αμφισβητήσετε αυτό, ότι η χάραξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο έγινε χωρίς κάποια μεθοδολογία, και δημιουργήσετε ζημία στον τόπο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης, εξήγησε πως ήταν επιλογή η μη αναγραφή στο προοίμιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο, της δυνατότητας προσφυγή στην Χάγη σε περίπτωση μελλοντικής αμφισβήτησης της συμφωνίας (όπως αναγράφεται στην συμφωνία με την Ιταλία), λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτη χώρα.

Στην αιτίαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο σταματά στον 28ο παράλληλα, ο κ. Δένδιας είπε πως «αυτό θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω, λέγοντάς σας ότι και η δική σας κυβέρνηση εκεί σταματούσε, αλλά θα σας πως ότι εμείς, επί τούτου σταματήσαμε - όχι στον 28ο παράλληλο, αλλά στον 27,59ο προκειμένου να αφεθεί σε μελλοντική συμφωνία η οριοθέτηση, τόσο του υπόλοιπου τμήματος της Ρόδου, όσο και του Καστελόριζου και του υπολοίπου συμπλέγματος της Μεγίστης.

Την συζητήση περί «αποδοχής μειωμένης επήρειας των νησιών», ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε «θεολογική συζήτηση», σημειώνοντας ότι όσοι την επικαλούνται «παραγνωρίζουν ότι στην Κεφαλονιά έχουμε 110% επήρεια…». Επίσης ανέφερε, πως για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, ενημέρωσε χθες, όχι μόνο την Ε.Ε., αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό, με τον οποίον θα έχει σύντομα συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα καθορισμού θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία. Αύριο, στο Βερολίνο όπου μεταβαίνει, θα έχει δε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ.

Ο κ. Δένδιας κατέληξε ζητώντας εθνική ομοψυχία, καθώς «είναι η Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης"

Κέρκυρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους – Τούρκος επιβάτης σε αμόκ

Κι όμως συνέβη και αυτό! Ένα αεροπλάνο πραγματοποίησε… αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, καθώς, ένας επιβάτης του δημιούργησε προβλήματα στην πτήση.
Πιο συγκεκριμένα, ένα αεροπλάνο της Jet2Holidays ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τουρκία με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, με πάνω από 200 επιβάτες.
Ωστόσο, ένας εκ των επιβατών βρέθηκε σε κατάσταση σοκ (χτυπούσε παράθυρα, φώναζε κτλ) κατά τη διάρκεια της πτήσης, δημιουργώντας προβλήματα σε αυτήν.
Έτσι, ο πιλότος του αεροπλάνου επέλεξε για καλό και για κακό να προσγειωθεί στο Ι. Καποδίστριας ώστε να συλληφθεί ο εν λογω επιβάτης και να συνεχιστεί η πτήση δίχως αυτό. Όπως και έγινε.
corfupress
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους – Τούρκος επιβάτης σε αμόκ"

Ευρωκοινοβούλιο: Απειλεί να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν γίνει αναφορά στον σεβασμό του κράτους δικαίου

Τα...δόντια του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να δείξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλώντας να καταψηφίσει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν υπάρξει σαφέστατη αναφορά στον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΚ, ήτοι η Ιράτσε Γκαρθία Περέζ από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ντατσιάν Τσιόλος από τους Φιλελεύθερους και η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους απαιτούν να γίνει πλήρως σεβαστή η ισχύς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χωρίς να αναφερθούν αμέσως στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΚ - η ψήφος του οποίου είναι απαραίτητη για να εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ- καλούν τα δύο άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Κομισιόν και Συμβούλιο της ΕΕ) να αλλάξουν πάραυτα τις αποφάσεις που έλαβαν ερήμην του δεύτερου νομοθετικού οργάνου της ΕΕ , αλλιώς θα καταψηφίσουν τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Χωρίς την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, τον οποίον συμφώνησαν τα κράτη - μέλη μετά από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί να εγκριθεί, παρόλο που η ιστορική ύφεση που πλήττει ολόκληρη την ΕΕ λόγω της πανδημίας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: Απειλεί να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν γίνει αναφορά στον σεβασμό του κράτους δικαίου"

Αλβανός εμπειρογνώμονας: «Η επέκταση 12 μιλίων της Ελλάδας δεν επηρεάζει καθόλου τη θάλασσά μας»

Το κείμενο στο χάρτη: «η κόκκινη γραμμή δείχνει τον θαλάσσιο χώρο στον οποίο θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος, εάν ανακοινώσει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»

Μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γκλεβίν Ντερβίσι λέει ότι η πιθανή επέκταση της Ελλάδας με 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν είναι κάτι νέο για την Αλβανία.

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού σήμερα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, αλλά ο Ντερβίσι διευκρινίζει ότι αυτή η πιθανή επέκταση της Ελλάδας δεν επηρεάζει καθόλου το Ιόνιο Πέλαγος και τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας.

Στον χάρτη που έχει δημοσιεύσει στο Facebook, γίνεται σαφές ότι η επέκταση αναφέρεται στην περιοχή από την Αντικύθηρα έως τους Ωθωνούς, πολύ μακριά από τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας, φαίνεται ακόμη ότι εκτείνεται γεωγραφικά στην περιοχή μεταξύ του Παλέρμου και της Λιβύης όπου η απόσταση είναι δεκάδες μίλια μεταξύ Ελλάδας και αυτών των χωρών.

Έτσι, σύμφωνα με ειδικούς, αυτή είναι μια περιοχή που απέχει πολύ από την Αλβανία. Ωστόσο, όπως φαίνεται καθαρά στον χάρτη, η αρχή της κόκκινης γραμμής είναι παράλληλη προς τα νότια της Αλβανίας, απέναντι από τους Αγίους Σαράντα και τον Αυλώνα.

Σημειώνει ο εμπειρογνώμονας:

Η πιθανή επέκταση της Ελλάδας με 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν είναι τίποτα νέο για την Αλβανία.

Κατά τη σημερινή σύνοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην οποία θα επικυρωθούν δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου, Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ και Ελλάδας - Αιγύπτου για την υφαλοκρηπίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έρθει το διάταγμα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από 6 έως 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Φυσικά, όλοι όσοι παρακολούθησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, όπου κυριαρχούσαν από μια σειρά πολιτικών, διπλωματικών συγκρούσεων ή ακόμη και στρατιωτικών συμβάντων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή συμφωνίες στον τομέα της θαλάσσιας οριοθέτησης όπως Ελλάδας-Ιταλίας, Ελλάδας-Αιγύπτου ή η αμφισβητούμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, θέλουν να καταλάβουν γιατί γίνεται αυτή η κίνηση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή και ο αντίκτυπος της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, αυτή η στρατηγική θαλάσσια περιοχή για εμάς.

Η Σύμβαση του Montego Bay για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 ορίζει ότι ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ κρατών αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

Άρθρο 3. Χωρικά Ύδατα, είναι τα εσωτερικά ύδατα ενός κράτους και φτάνουν μέχρι 12 μίλια κατ 'ανώτατο όριο από την ευθεία γραμμή βάσης ή τη φυσική υδάτινη γραμμή.

Άρθρο 76. Υφαλοκρηπίδα (ο τελευταίος βυθός στα βάθη της τεχνικής εκμετάλλευσης) που εκτείνεται έως και 200 ​​μίλια και το όριο υπολογισμού του θεωρείται ότι είναι το 12ο μίλι των χωρικών θαλάσσιων συνόρων.

Άρθρο 55. Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), που βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα, η οποία εκτείνεται έως και 200 ​​μίλια και το όριο υπολογισμού της θεωρείται ότι είναι το 12ο μίλι των χωρικών συνόρων της θάλασσας. Η ΑΟΖ εκτείνεται από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια του νερού.

Η Ελληνική Δημοκρατία, την 1η Ιουνίου 1994, επικύρωσε τη Σύμβαση του Montego Bay, δηλώνοντας ότι εφαρμόζει την κανονική γραμμή (φυσική που είναι η άκρη των υδάτων κάθε ακτής) και αναγνωρίζει από μόνη της το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων από 6 έως 12 μίλια, αλλά η επέκταση στα 12 μίλια θα πραγματοποιηθεί σε μια κατάλληλη στιγμή.

Η αδυναμία επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας ανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει προσωρινά τα χωρικά ύδατα πλάτους 6 μιλίων βάσει της Σύμβασης του Montego Bay.

Αυτή η απόφαση της Ελλάδας υπήρξε εδώ και πολύ καιρό για να διατηρήσει το πλάτος των 6 μιλίων συνολικά σε όλους τους θαλάσσιους χώρους της στο Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να ξεκινά την επέκταση συμβολικά πρώτα από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και μετά στο Ιόνιο, παρόλο που δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αυτή η στάση έχει ήδη αλλάξει και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές πρέπει να δώσει κίνητρο ελπίδας και η ΝΔ θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά μετά τις συναφθείσες συμφωνίες Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Αιγύπτου.

Το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι θέμα διεθνούς δικαίου και όχι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ κρατών.

Κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του UNCLOS 1982, όπως η Αλβανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος ή πολλά άλλα όταν ξεκινούν τη διαδικασία οριοθέτησης διαπραγματεύονται αυτόματα με την αρχή των 12 ναυτικών μιλίων, οπότε δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών εάν ένα μέρος αναγνωρίστε στο άλλο μέρος το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια!

Ακόμη και όταν τα συμβαλλόμενα κράτη της Σύμβασης διαπραγματευτούν για τη διαίρεση της θάλασσας, η Σύμβαση δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το πόσο μεγάλη είναι η Θαλάσσια Περιοχή με τους εγχώριους νόμους, οπότε αν το έχετε από την εθνική νομοθεσία 0 μίλια, 3 μίλια, 6 μίλια ή 12 μίλια, η Σύμβαση λέει ότι ανεξάρτητα από το εύρος που έχετε με το νόμο σας, κατά τη διαπραγμάτευση θα χρησιμοποιήσετε τη μεσαία γραμμή (γραμμές με ίσες αποστάσεις από τις γραμμές βάσης των δύο κρατών, αλλά αυτή η γραμμή τροποποιείται στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της διαμόρφωσης της ακτής).

Επειδή η αλλαγή με τους εσωτερικούς νόμους δεν πρέπει να ακολουθείται από αλλαγές συμφωνιών, πιο συγκεκριμένα η Ιταλία και η Ελλάδα την έχουν οριοθετήσει με την αρχή των 12 μιλίων της χωρικής θάλασσας ως σημείο εκκίνησης για τη μέτρηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, παρόλο που η Ελλάδα έχει 6 μίλια από το νόμο , αλλά όταν η Ελλάδα το άλλαξε με το εσωτερικό δίκαιο, ώστε να μην αναγκαστεί στη συνέχεια να αλλάξει τη συμφωνία που μόλις κατέληξαν.

Στην περίπτωση οριοθέτησης στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η αρχή των 12 μιλίων μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις που η Θαλάσσια Περιοχή (χωρικά ύδατα) ενός κράτους δεν αλληλεπικαλύπτεται με τη Θαλάσσια Περιοχή του γειτονικού κράτους, ειδικότερα αυτό το γεωγραφικό πλάτος ισχύει μόνο σε θαλάσσιες περιοχές όπου οι αποστάσεις μεταξύ δύο κρατών είναι πάνω από 24 ναυτικά μίλια.

Η απόσταση από τις ακτές μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι μικρότερη από 24 μίλια σε όλο το μήκος των χωρικών υδάτων μεταξύ τους, ακόμη και στο κανάλι της Κέρκυρας κυμαίνεται από 1 έως 6 ναυτικά μίλια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πλάτος 12 μιλίων των δύο χωρών δεν ισχύει για τα χωρικά ύδατα, καθώς εδώ η Σύμβαση αναφέρει ότι η διαίρεση γίνεται κατά μήκος της μεσαίας γραμμής με ίσες αποστάσεις από την ακτή, αλλά αυτό θα τροποποιηθεί για ειδικές περιστάσεις.

Επίσης, όταν η Αλβανία κατέθεσε στον ΟΗΕ, τα χωρικά της ύδατα, κανένας από τους θαλάσσιους γείτονές μας δεν αμφισβήτησε το εύρος τους, καθώς αυτό είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Σύμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο έχει επίσης 12 ναυτικά μίλια πλάτος των χωρικών υδάτων, αν και εμείς με το Μαυροβούνιο καθώς και με την Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων. Αλλά ακόμη και αν δεν είχε 12 μίλια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, η Σύμβαση εξακολουθεί να αναγνωρίζει αυτόματα 12 μίλια.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανός εμπειρογνώμονας: «Η επέκταση 12 μιλίων της Ελλάδας δεν επηρεάζει καθόλου τη θάλασσά μας»"

Ανοιχτό μικρόφωνο «πρόδωσε» τον διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπαουερ: Έξαλλοι οι Τούρκοι για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Θαύματα μπορεί να κάνει ένα ξεχασμένο ανοιχτό μικρόφωνο. Όπως να «προδώσει» έναν ενδιαφέροντα διάλογο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ.

Ενδιαφέρον είχε ο διάλογος μεταξύ Μπορέλ και Κάρενμπαουερ, καθώς αποκαλύφθηκε η αρνητική και ανένδοτη στάση της Τουρκίας αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείσα την Τετάρτη από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η οποία προφανώς δεν ήξερε ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά». Με την σειρά του ο κ. Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» του απάντησε η Γερμανίδα υπουργός.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Καρενμπάουερ δήλωσε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Με τους κ. Παναγιωτόπουλο και (τον κύπριο υπουργό Άμυνας) Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτό μικρόφωνο «πρόδωσε» τον διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπαουερ: Έξαλλοι οι Τούρκοι για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου"

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ: Ζήτημα συνοχής του ΝΑΤΟ έθεσε ο Πρωθυπουργός

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία που είχε μαζί του την ώρα που διεξάγεται το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ: Ζήτημα συνοχής του ΝΑΤΟ έθεσε ο Πρωθυπουργός"

48 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 48 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Από Ω/19:00/25-08-2020 έως Ω/19:00/26-08-2020, εκδηλώθηκαν 48 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 654 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 203 οχήματα, τρία (3) Α/Φ και ένα (1) Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 Αυγούστου στην περιοχή Λαγκαδά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την ασφάλεια της πυρκαγιάς.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "48 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Ισοπεδώθηκε ολόκληρη πόλη από πλημμύρες στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 100 νεκροί

Σε τουλάχιστον 100 ανέρχονται οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τη χθεσινή νύχτα στην πόλη Σαρικάρ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μας, 100 άνθρωποι πέθαναν, άλλοι εκατό τραυματίστηκαν και σχεδόν 500 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Σαρικάρ», σημείωσε το υπουργείο Διαχείρισης των Καταστροφών, βάσει των όσων μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ξαφνικές πλημμύρες, βορείως της Καμπούλ, κατέστρεψαν την πόλη, παρασύροντας σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σήμερα (26/08) δεν έχει μείνει εκεί παρά μόνο λάσπη και συνεργεία διάσωσης τα οποία με τη βοήθεια εκσκαφέων προσπαθούν να εντοπίσουν πτώματα στους δρόμους της Σαρικάρ.

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Παρβάν, περίπου 60 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, οι στοίβες από πέτρες μαρτυρούν τα κατεστραμμένα σπίτια, που βρίσκονται σε διάφορες συνοικίες της πόλης.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισοπεδώθηκε ολόκληρη πόλη από πλημμύρες στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 100 νεκροί"

Πέραμα: Βρέθηκε το αυτοκίνητο του 80χρονου που δολοφονήθηκε

Η φωτιά στην μονοκατοικία στο Πέραμα έκρυβε το άγριο έγκλημα ενός 80χρονου από άγνωστους δράστες, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν στο λαιμό και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο σπίτι, προκειμένου να “σβήσουν” τα ίχνη τους.

Όπως σας έχει ενημερώσει το Newsit.gr, οι αδίστακτοι κακοποιοί έφυγαν από το σημείο με το αυτοκίνητο του θύματος.Οι έμπειροι Αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει τις έρευνες, αναζήτησαν το αυτοκίνητο του θύματος, στους γύρω δρόμους, έπειτα από πληροφορίες που είχαν από τους γείτονες του άτυχου 80χρονου, αλλά δεν το εντόπισαν.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το αυτοκίνητο του 80χρονου εντοπίστηκε καμένο στο Σχιστό. Αυτό δείχνει να οδηγεί τις Αρχές στο συμπέρασμα, ότι το κίνητρο του δράστη ή των δραστών ήταν ληστεία. Εκτιμάται, ότι μέσα στο σπίτι δεν βρήκαν χρήματα ή κάποιο αντικείμενο αξίας και έτσι διέφυγαν με το αυτοκίνητο του.

Όπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, ο άτυχος ηλικιωμένος έφερε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο, κατά πάσα πιθανότητα μαχαίρι, στην τραχηλική χώρα. Στο λαιμό, δηλαδή. Πρόκειται, επίσης, για θανατηφόρο τραύμα που προκλήθηκε πριν την εκδήλωση της φωτιάς.
Στην αρχική φάση της υπόθεσης, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε από τους γείτονες του θύματος στο Πέραμα για φωτιά που είχε ξεσπάσει στην μονοκατοικία του.

Όταν πια οι πυροσβέστες έσβησαν την φωτιά, διαπίστωσαν πως στο διάδρομο του σπιτιού βρισκόταν το πτώμα του ηλικιωμένου άνδρα, το οποίο μάλιστα έφερε εγκαύματα.

Παράλληλα, διαπίστωσαν πως οι εστίες της φωτιάς ήταν δυο. Μια στο καθιστικό και μια στο σαλόνι της μονοκατοικίας, με αποτέλεσμα αμέσως να καταλάβουν πως έχουν να κάνουν με εμπρησμό.

Βέβαια ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια Αττικής αλλά και ο ιατροδικαστής, ο οποίος από την νεκροψία που πραγματοποίησε επιβεβαίωσε πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και όχι για θάνατο που προήλθε από την φωτιά και τα εγκαύματα.

Οι έμπειροι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, διαπίστωσαν πως οι δυο πόρτες του σπιτιού, η μπροστινή και η πίσω, δεν έφεραν ίχνη παραβίασης, κάτι που τους κάνει να πιστεύουν πως το θύμα άνοιξε το ίδιο την πόρτα στους δράστες, ή τον δράστη του άγριου εγκλήματος.

Παράλληλα το εσωτερικό του σπιτιού, παρά την πυρκαγιά, παρουσίαζε έντονα ίχνη έρευνας. Κατά συνέπεια οι δράστες ή ο δράστης, έψαχνε να βρει πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέραμα: Βρέθηκε το αυτοκίνητο του 80χρονου που δολοφονήθηκε"

Μιχαηλίδου: Προαιρετική η μάσκα για τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στην Κόρινθο βρέθηκαν σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Η υφυπουργός μίλησε στο ΚorinthosTV για την χρήση μάσκας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, λόγω του κορονοϊού και κατέστησε σαφές ότι η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών είναι προαιρετική.

Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιστημονική επιτροπή, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται, χωρίς κανέναν περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

«Λάβαμε αυτή την απόφαση, αφού εξετάσαμε πολύ προσεκτικά με την επιτροπή λοιμωξιολόγων όλα τα δεδομένα και έχοντας μεριμνήσει για όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια προσωπικού και παιδιών. Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για το επαγγελματικό και καθημερινό πρόγραμμα των οικογενειών, ότι χάρη στα μέτρα που παίρνουμε, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά ως προς το ωράριο και μάλιστα από την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχαηλίδου: Προαιρετική η μάσκα για τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα βόρεια.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα από νότες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

emy
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη"

ΥΕΘΑ προς Στόλτενμπεργκ και Ευρωπαίους ΥΠΑΜ: Κανένας διάλογος όσο τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στα νερά μας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Αυγούστου 2020, στο Βερολίνο. Ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του καθώς επίσης και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμμτέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, κ. Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean –Pierre Lacroix), οι οποίοι παρευρέθησαν στην πρώτη Σύνοδο Εργασίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Κατά την πρώτη Σύνοδο Εργασίας ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδος. Τόνισε ότι η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Επίσης, ο Υπουργός κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, επεσήμανε εξίσου την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Κατά τη συζήτηση σχετικώς με τη συνεργασία της Ε.Ε. με εταίρους στο επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες πρέπει να προϋποθέτει ότι οι τελευταίες μοιράζονται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης ενώ αναγνώρισε τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αυτονομίας του κάθε Οργανισμού στη λήψη αποφάσεων.
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ιδιαίτερα την στήριξη της χώρας μας στις διεργασίες, όπως η στρατηγική πυξίδα, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη μιας στρατηγική κουλτούρα εντός της Ένωσης, προκειμένου η ίδια να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.
Κατά το δείπνο εργασίας που ακολούθησε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα περίοδο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην επίδειξη αλληλεγγύης και ετοιμότητας από πλευράς των κ-μ, καθώς και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους από την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο (João Gomes Cravinho), τη Δανία κ. Τρίνε Μπράμσεν (Trine Bramsen), την Ολλανδία κ. Ανκ Μπίλεφελντ (Ank Bijleveld), τη Σουηδία κ. Πέτερ Χέλκβιστ (Peter Hultqvist) και τη Ρουμανία κ. Νικολάε Τσιούκα (Nicolae Ionel Ciucă). Χωριστές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας κ. Αννεγκρέτ Κράμπ Κάρενμπάουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) και με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατόπιν αιτήματός τους.
Μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενημερώσω εκτενώς τους ομολόγους μου αλλά και τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή.
Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχα χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό μου Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ την οποία ενημέρωσα αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον οποίο τόνισα ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».
onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΕΘΑ προς Στόλτενμπεργκ και Ευρωπαίους ΥΠΑΜ: Κανένας διάλογος όσο τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στα νερά μας"

ΚΕΔΕ: Δεν ευθυνόμαστε για καθυστερήσεις στις μάσκες

Επιβεβαιώνει πλήρως με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, σχετικά με τις μάσκες στα σχολεία. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών ή τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ».
Αναλυτικά:
Η προμήθεια και διανομή προστατευτικών μασκών, από την Κ.Ε.Δ.Ε., σε όλα τα σχολεία της χώρας
Στη συνεδρίαση έκανε παρέμβαση ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που κάλεσε την Ένωση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια και διανομή των μασκών, πριν ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι αυτό ίσως γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο ΔΣ επεσήμανε ότι:
«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Κυβέρνησης κι αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας σε πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας. Αν και η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη και δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μας με τη στενή έννοια, η ΚΕΔΕ ανέλαβε την ευθύνη να την φέρει εις πέρας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δίνουμε το παρόν, γιατί βάζουμε πάνω από όλα την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι « Οι διαδικασίες του διαγωνισμού που θα πρέπει να τρέξουμε διέπονται από τις αρχές της διαφάνειας, σε αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι βιοτεχνίες που παράγουν μάσκες από κάθε περιοχή της Ελλάδας, εφόσον αυτές πληρούν τις προδιαγραφές που μας έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας και μπορούν να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν.
Η ΚΕΔΕ και οι υπηρεσίες της έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, και άρα κανένα παιδί και εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς μάσκα προστασίας».

Στο ΔΣ επισημάνθηκε ότι τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών ή τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Δεν ευθυνόμαστε για καθυστερήσεις στις μάσκες"

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα - 103 στην Αττική - Πέντε θάνατοι

Συνολικά 293 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 261 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
krousmata

Αναλυτικότερα:

  • 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 103 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας ,
  • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 2 στην Π.Ε. Άρτας
  • 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 5 στην Π.Ε. Δράμας
  • 6 στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 9 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 2 στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 2 στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 9 Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 9 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 4 στην Π.Ε Λάρισας
  • 1 στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 3 στην Π.Ε. Λέσβου
  • 1 στην Π.Ε Μαγνησίας
  • 5 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 4 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 3 Π.Ε. Ρεθύμνου, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 9 στην Π.Ε. Χαλκιδική,
  • 5 στην Π.Ε Χανίων, εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
xartis

33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikia

Τέλος, ο ΕΟΔΥ αναφέρει 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα (δεν περιλαμβάνεται ο θάνατος 85χρονου στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», στις 4 το απόγευμα, με τον οποίο ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 249). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 887991 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9917(1.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

deigmata
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα - 103 στην Αττική - Πέντε θάνατοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news