facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Θεομηνία στην Εύβοια: Γέμισαν φίδια και νεκρά ζώα παραλίες σε Δήλεσι και Χαλκούτσι

Οι φονικές πλημμύρες της Εύβοιας μετέφεραν μεγάλο όγκο φερτών υλικών προς τη Στερεά Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο μήκος της ακτογραμμής Δήλεσι – Χαλκούτσι.
Οι κάτοικοι στο Δήλεσι στο νομό Βοιωτίας και στο Χαλκούτσι, βρέθηκαν μπροστά σε απίστευτες εικόνες βλέποντας την παραλία τους να έχει κατακλυστεί με φερτά υλικά νεκρά ζώα και φίδια. Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των φονικών πλημμυρών που έπληξαν την Εύβοια.
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που ανέβασε χρήστης στο Facebook και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Εύβοια, ακόμα και στο Δήλεσι Βοιωτίας που βρίσκεται από την άλλη πλευρά των ακτών.
Οι φονικές πλημμύρες της Εύβοιας μετέφεραν μεγάλο όγκο φερτών υλικών προς τη Στερεά Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο μήκος της ακτογραμμής Δήλεσι – Χαλκούτσι.
Συγκεκριμένα, οι εικόνες έρχονται από την παραλία Αγριλέζα στο Δήλεσι όπου η δύναμη του αέρα ξέβρασε υλικά που ξηλώθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία στην Εύβοια.

Στην Ανατολική Εύβοια δε, τα νερά στις παραλίες έγιναν καφέ από τα φερτά υλικά που κατέβασαν τα ορμητικά νερά.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεομηνία στην Εύβοια: Γέμισαν φίδια και νεκρά ζώα παραλίες σε Δήλεσι και Χαλκούτσι"

Ξάνθη: Δώρο γάμου από την... αστυνομία ένα πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ

Ξινός θα βγει ο γάμος για ένα ζευγάρι στον Εχίνο της ορεινής Ξάνθης, καθώς μετά από καταγγελία άγνωστων και έφοδο της αστυνομίας τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ για υπεράριθμους καλεσμένους.

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε γλέντι γάμου στον Εχίνο της ορεινής Ξάνθης και βεβαίωσε πρόστιμο-μαμούθ 15.000 ευρώ, επειδή οι καλεσμένοι ήταν περισσότεροι από 100!

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης επενέβη στο γλέντι και κατά την καταμέτρηση των προσκεκλημένων βρέθηκαν αυτοί να είναι περισσότεροι από 100. Έτσι βεβαιώθηκε πρόστιμο στον διοργανωτή, ο οποίος, μάλιστα, είναι ένας εκ των γονιών του ζευγαριού.

Σημειώνεται, επίσης, πως τα υπόλοιπα μέτρα τηρούνταν, πλην, όμως, στο σημείο υπήρχε πολύς περισσότερος κόσμος από όσο επιτρέπουν οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και έτσι η αστυνομία επέβαλε να τα νόμιμα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάνθη: Δώρο γάμου από την... αστυνομία ένα πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ"

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στον δήμο Θερμαϊκού από την καταιγίδα

Πτώσεις δέντρων, κλείσιμο δρόμων και διακοπή ρεύματος συνθέτουν το σκηνικό των προβλημάτων στον δήμο Θερμαϊκού, από την καταιγίδα που έπληξε το απόγευμα της Κυριακής την ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής.

Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου. «Τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλη την Περαία έως τους Νέους Επιβάτες. Ήδη έχουμε κάνει μερική αποκατάσταση, έχουμε δώσει τους δρόμους σε κυκλοφορία, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά και δεν έχουμε και ρεύμα σε πολλές περιοχές» ανέφερε ο δήμαρχος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλιμάκιά της επιχείρησαν για 20 κοπές δέντρων και σε 15 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και υπόγεια κτήρια, κυρίως στην περιοχή της Περαίας.

Στο μεταξύ, από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους κατέπεσε δέντρο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, περίπου 3 χλμ μετά την αερογέφυρα της Θέρμης, αποκλείοντας όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα με κατεύθυνση προς την Χαλκιδική.

Περίπου από τις 6:30 το απόγευμα τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν μέχρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις να απομακρύνουν το πεσμένο δέντρο.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στον δήμο Θερμαϊκού από την καταιγίδα"

7 τα θύματα στην Εύβοια - Αμφιθέα: Ανδρόγυνο βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του! (ΦΩΤΟ)

Μία 38χρονη γυναίκα και ο 42χρονος σύζυγος της βρέθηκαν νεκροί, αργά το απόγευμα της Κυριακής (09-08-2020) μέσα στο σπίτι τους που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμφιθέα του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, ανεβάζοντας σε 7 τον αριθμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Εύβοια...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για την 38χρονη Καλλιόπη Χαρτοφίλη και τον 42χρονο σύζυγο της, Γιάννη Τριάντο, οι οποίοι βρέθηκαν πνιγμένοι.

Και οι δύο ήταν αγνοούμενοι. Πρώτα βρέθηκε νεκρή η 38χρονη και λίγο αργότερα ο 42χρονος.



eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "7 τα θύματα στην Εύβοια - Αμφιθέα: Ανδρόγυνο βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του! (ΦΩΤΟ) "

Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο τα ημερήσια κρούσματα Covid-19

Η Βρετανία ανακοίνωσε 1.062 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή, καταγράφοντας την υψηλότερη ημερήσια αύξηση νέων μολύνσεων Covid-19 από τα τέλη Ιουνίου, σε μια χρονική στιγμή όπου οι αρχές επιβάλλουν νέα τοπικά lockdown σε κάποιες περιοχές και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 1.062 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο σήμερα, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά το όριο των 1.000 νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο και να είναι κατά 304 υψηλότερος σε σχέση με τα 758 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, Σάββατο.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο τα ημερήσια κρούσματα Covid-19"

Βαρθολομαίος: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορωνοϊός»

Την εκτίμηση ότι από τη Θεία Κοινωνία «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Μετόχιο της Ι.Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά της Πόλεως, για την εορτή της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μ. Ιεροκήρυξ Πανάρετος και εκκλησιάστηκαν ο επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος και πλήθος ρωσόφωνων πιστών.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Θεό για την ευλογημένη αυτή συνάντηση του πνευματικού πατέρα με τα παιδιά του, το ρωσόφωνο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. «Διότι εάν ολόκληρο το ευσεβές ρωσικό έθνος είναι παιδιά πνευματικά της Κωνσταντινουπόλεως, πολύ περισσότερο εσείς που κατοικείτε εδώ, στο Τσάριγκραντ (σημ.: στα ρωσικά σημαίνει «Βασιλεύουσα Πόλη»), είστε δικά μας παιδιά, διότι απ’ εδώ το ρωσικό έθνος πήρε τον χριστιανισμό, πήρε τα φώτα, πήρε το Βάπτισμα. Γι’ αυτό και ήρθα σήμερα κοντά σας, με την πρόσκληση του πατρός Τιμοθέου και του πατρός Αλεξίου, για να συμπροσευχηθούμε. Και να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος είναι ένας μεγάλος γιατρός, και σήμερα που περνούμε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία τον χρειαζόμαστε τον ‘Αγιο Παντελεήμονα και όλους τους Αγίους Αναργύρους ιατρούς πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τον παρακαλούμε τον ‘Αγιο Παντελεήμονα να μας προστατεύει από τους κινδύνους του covid-19, του κορωνοϊού».

Επίσης, ο Πατριάρχης συνεχάρη τους πιστούς γιατί σχεδόν όλοι μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. «Θα ξέρετε ότι τον τελευταίο καιρό έγινε πολύς λόγος, πολλή συζήτησις, για την Θεία Κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας». Στη συνέχεια, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μετοχιάρη π. Τιμόθεο, για τη θερμή υποδοχή και για την ιερή κανδήλα που του προσέφερε, συνεχάρη τα μέλη της χορωδίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα, στο οποίο ευχήθηκε να το προστατεύει πάντοτε ο Θεός.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρθολομαίος: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορωνοϊός»"

Λιτανείες: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τον Δεκαπενταύγουστο – Η Ιερά Σύνοδος έχει διατυπώσει ενστάσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορoνοϊό. Την απόφαση συνυπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών.

Αφορά σε αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8.

Ήδη έχει γίνει χρήση της απόφασης για αναστολή των θρησκευτικών τελετών, καθώς αυτή έχει συμπεριληφθεί στα έκτακτα μέτρα για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στον Αμπελώνα Λάρισας.

Για την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις λιτανείες, είχε μιλήσει το Σάββατο στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για την απαγόρευση.

Όπως είπε «είναι σαφές ότι η Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας από την αρχή της υπόθεσης αυτής και συγχαίρει όλους τους ανθρώπους της υγείας που έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινισθούν κάποια πράγματα, όπως έγινε και με το δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου χθες. Δεν υπήρξε κάποια σύσταση αποκλεισμού από την τέλεση λιτανειών. Απλούστατα στην εγκύκλιο του Ιουλίου έγραφε ότι η τέλεση λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού και ει δυνατόν, εν συντομία».

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ εδώ

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιτανείες: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τον Δεκαπενταύγουστο – Η Ιερά Σύνοδος έχει διατυπώσει ενστάσεις"

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαϊράκι» από τους «53» για την συμφωνία με την Αίγυπτο - Κάποιοι δανείζονται χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες

Νέοι κεραυνοί - αλλά όχι εν αιθρία - στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξέφρασαν απόψε τη στήριξή τους στην ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο για την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Παράλληλα, αφήνουν σαφείς αιχμές για την αντιπολιτευτική στάση που κρατούν αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε παρέμβασή τους στον ιστότοπο commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις της τάσης, οι «53» αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό. Ας σκεφθούνε ότι παρόμοιες αντιδράσεις τις υποκινεί το ακροδεξιό μπλοκ του Σαμαρά, του Βελόπουλου και των θυλάκων της Χρυσής Αυγής» σημειώνουν και προσθέτουν ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για συνολική διευθέτηση.

Αναλυτικά, το άρθρο των «53» στο Commonality, το οποίο τιτλοφορείται «Για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου»:

Η ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων – ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Αντίθετα είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο υπογράφηκε στο τέλος του 2019 και οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στη Λιβύη, κυρίως για την αιγυπτιακή πλευρά, επιτάχυναν τις διαδικασίες και άμβλυναν προαπαιτούμενα και για τις δύο πλευρές. Φαίνεται επίσης ότι η συμφωνία επιτελέστηκε με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.

Στο Commonality έχουμε τοποθετηθεί συχνά για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως οριοθετημένοι από λογικές και εμμονές εθνικιστικής αδιαλλαξίας. Αδιαλλαξία που οδηγεί σε στασιμότητα -όταν ο κόσμος τρέχει- ή σε πόλεμο. Αυτό κάνουμε και τώρα εκφράζοντας την άποψη ότι η συμφωνία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί και σημεία προς διευκρίνιση. Ας σκεφθούμε όμως ψύχραιμα: Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις; Αυτό δεν έγινε με την εμβληματική, επιμένουμε πάντα σε αυτήν, συμφωνία των Πρεσπών;

Υπάρχει βέβαια μία βασική προϋπόθεση ώστε η συμφωνία να μην αποτελέσει το πρελούδιο ενός νέου γύρου εντάσεων στην περιοχή. Είναι σωστή πολιτική η δημιουργία κρατικών συμμαχιών, είναι λάθος πολιτική οι επιχειρήσεις αποκλεισμού της Τουρκίας. Εκτός των άλλων, γιατί στη διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι, υπάρχουν κρατικά συμφέροντα. Με αυτή την έννοια όσοι πιστεύουν ότι οι «φιλίες» με τις μεγάλες δυνάμεις είναι το γερό χαρτί στις διαπραγματεύσεις είναι μακριά νυχτωμένοι.

Είναι σωστή επιλογή η συμμαχία με την Αίγυπτο και την Ιταλία προκειμένου να παραχθούν συμφωνίες διευθέτησης διαφορών, στο βαθμό που υπάρχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θαλάσσης. Είναι επίσης σωστή επιλογή το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διευθέτηση διαφορών στην Α. Μεσόγειο, συνεπώς δεν είναι καθόλου πιθανό να ενεργοποιηθεί οποιοσδήποτε μηχανισμός κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Όπως δεν ίδρωσε το αυτί πολλών με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, τη NAVTEX για το Ορούτς Ρέις στο Καστελόριζο, τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Η πολιτική της συγκρότησης τριμερών και τετραμερών συμμαχιών με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κύπρο φαίνεται ότι εξάντλησε τα όριά της, χωρίς να προσφέρει λύσεις, ούτε να αποκλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου από την πρώτη στιγμή είναι ιδιαίτερα σκληρές, οι εξελίξεις συνεπώς αποκτούν έναν πολύ πιο σύνθετο χαρακτήρα, με την προοπτική της Χάγης να απομακρύνεται έστω και προσωρινά. Σε αυτήν τη συγκυρία η Ελλάδα πρέπει να εργασθεί και να αξιοποιήσει τη συμφωνία όχι με τη λογική της απομόνωσης της Τουρκίας, αλλά ως πιλότο μίας συνολικής διευθέτησης που αντικειμενικά οφείλει να περιλαμβάνει και την Τουρκία. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε πολιτική κατευνασμού ούτε πολιτική άμυνας έναντι του ισχυρότερου, αντίθετα είναι μία σύγχρονη άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρξει μία πρωτοβουλία από τρίτο παράγοντα, πιθανόν την Ε.Ε., ώστε να υπάρξει μία συνολική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον συνολικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού πλαισίου των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το αίτημα της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, φαίνεται να μην γίνεται αποδεκτό.

Στην δική μας οπτική είναι απαραίτητο, αντί της αναβλητικότητας και της παράθεσης μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως και στη συμφωνία των Πρεσπών, να υιοθετήσει μία πολιτική κινητικότητας και ρεαλισμού που εξυπηρετεί την ειρηνική επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη γνώμη μας η ελληνική αριστερά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «πρώτοι διδάξαντες», οφείλει να ενισχύσουν αυτή την πολιτική επιλογή .Υπενθυμίζουμε ότι, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, είχαμε δεσμευτεί ότι δεν θα ακολουθήσουμε τη συνταγή Μητσοτάκη την περίοδο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος, ακριβώς γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ακριβώς γιατί η δική μας Αριστερά, υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και τις πολιτικές της σταθερότητας, της συνανάπτυξης και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ,ότι αυτός είναι ο δρόμος να πείθουμε και να νικάμε.

Διευκρινίζουμε λοιπόν, ότι με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό.

Ας σκεφθούνε ότι παρόμοιες αντιδράσεις τις υποκινεί το ακροδεξιό μπλοκ του Σαμαρά, του Βελόπουλου και των θυλάκων της Χρυσής Αυγής.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι περισσότεροι είναι καλοπροαίρετοι, συχνά «ευήκοα ώτα» σε μία αριστερή ρητορική που για δεκαετίες συνδύαζε έναν «αμέτοχο» αντιιμπεριαλισμό με εθνικιστικές κορώνες. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είναι ενδεικτική για το πώς υπηρετείται μια εύκολη πολιτική καταγγελίας που δεν μπαίνει στον κόπο να διαμορφώσει στρατηγική απέναντι στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Δεν εκχωρούμε την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ στο ακροδεξιό μπλοκ, δεν μας πτοούν οι ακροδεξιές κορώνες, αντίθετα καταλογίζουμε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήσεις «ερασιτεχνισμού», καιροσκοπισμό , άρνηση να συνεργασθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, προσπάθεια να καρπωθεί πολιτικά τις όποιες επιτυχίες, αποκρύπτοντας ότι τα όποια θετικά βήματα στις διεθνείς σχέσεις έγιναν στις ράγες της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ερασιτεχνισμός και η ανυπαρξία πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης φάνηκε εξ άλλου και στην ποιότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο, παρ’ όλη την προεργασία που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη δεν είμαστε διατεθειμένοι να αντιγράψουμε τις επιθέσεις της ΝΔ και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, χωρίς κανέναν ενδοιασμό ακόμα και όταν το διακύβευμα ήταν τα μεγάλα ζητήματα διεθνών σχέσεων και της κρατικής επιβίωσης.

Σε αυτό το σημείο είμαστε υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε ότι η συμφωνία είναι μερική, αφορά την περιοχή ανάμεσα στον 26ο και 28ο μεσημβρινό και όχι την περιοχή που αφορά την επήρεια του Καστελόριζου, το οποίο είναι ανατολικότερα, και συνεπώς η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και για αυτό το ζήτημα.

Από τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία φαίνεται να προβλέπει ισχυρή αλλά όχι πλήρη επήρεια της Κρήτης, γεγονός το οποίο μάλλον φαίνεται να αποτελεί σημείο σχετικής υποχώρησης της ελληνικής διπλωματίας, πιθανόν για χάρη της μεγάλης εικόνας και υπό την πίεση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στη διεθνή διπλωματία, ούτε είναι νομοτελειακά ανεπίστρεπτο.

Αντίθετα, στη δική μας λογική θα ήταν καταστροφική μία εμμονή στο μαξιμαλιστικό σχέδιο για κοινή ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Όσο προχωρά η σχετική συζήτηση, τόσο φαίνονται οι δυσκολίες υλοποίησης ενός σχετικού σχεδίου, ακριβώς γιατί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και οι μέχρι τώρα νομικές διευθετήσεις προς άλλη κατεύθυνση δείχνουν. Ας είμαστε λογικοί, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου με τα δέκα χιλιόμετρα ακτής προφανώς διαθέτει υφαλοκρηπίδα και επήρεια, αλλά όχι τόση ώστε να διαμορφώσει συνθήκες γειτνίασης μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Από αυτήν τη μαξιμαλιστική θέση φαίνεται σταδιακά να απομακρύνεται η ελληνική πλευρά και προφανώς φαίνεται ότι αυτό είναι το λογικό.

Ας είμαστε ειλικρινείς, η αναβλητικότητα και ο μαξιμαλισμός, ποτέ δεν μας ωφέλησαν, ούτε το 1974 με τη στρατιωτική χερσαία εισβολή στην Κύπρο, ούτε αυτή την περίοδο που βιώνουμε τη θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στη νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι οι εκάστοτε μαξιμαλισμοί λειτουργούσαν ως καταλύτες πολιτικής απομόνωσης της χώρας και πηγή ισχυρών δεινών για τα συμφέροντά της και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων της.

Επαναλαμβάνουμε, στη δική μας συλλογιστική δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σκληρή διαπραγμάτευση, ειδικά με την Τουρκία, με στόχο τη βέλτιστη για τα συμφέροντα της χώρας ειρηνική διευθέτηση των υπαρκτών εκκρεμοτήτων στην περιοχή.

Βασικό κλειδί παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, εδώ κι αν η αναβλητικότητα και ο απορριπτισμός δημιούργησαν τετελεσμένα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα από μία καταστροφική, από όλες τις απόψεις, διχοτόμηση. Έστω και στο παρά ένα δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση από την υιοθέτηση των 6 σημείων της πρότασης του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Η ελληνική και κυπριακή αριστερά, οι δυνάμεις που επιθυμούν λύση σε Ελλάδα και Κύπρο, οφείλουν να πιέσουν ώστε να καμφθεί η ατελέσφορη πολιτική του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αρκεί στις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο να επικρατήσει ο συνεπής στην επίλυση του Κυπριακού Μουσταφά Ακιντζί και όχι οι εκλεκτοί της Άγκυρας που δουλεύουν μεθοδικά για τη διχοτόμηση του νησιού και οι οποίοι φαίνεται να τρέφονται από τον απορριπτισμό της Λευκωσίας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαϊράκι» από τους «53» για την συμφωνία με την Αίγυπτο - Κάποιοι δανείζονται χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες"

Κορωνοιός- Αμπελώνας Λάρισας: Έκτακτα μέτρα – Κλειστή εστίαση από τις 23:00 και μάσκες παντού

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην τοπική κοινότητα του Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοιός- Αμπελώνας Λάρισας: Έκτακτα μέτρα – Κλειστή εστίαση από τις 23:00 και μάσκες παντού"

Περνάει στους δήμους η διαχείριση του φόρου ακινήτων

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται από το 2022 ο φόρος και η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ να περάσουν στους δήμους.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα υπάρχει ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν οι τοπικές αρχές για την αύξηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ στον δήμο τους. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το ποσοστό αυτό. Το σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαι-τερότητες των δήμων.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και συγκεκριμένα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «για τις ακριβές περιοχές σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων», από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αναδιανεμητικός μηχανισμός.

Ειδικότερα, για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους. Αυτό, συμβαίνει και σήμερα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην περίπτωση που κάποιος δήμος αποφασίσει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να περιγράφεται με ακρίβεια το ανταποδοτικό έργο που θα προκύψει για τους δημότες. Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο ψηφίσει θετικά το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει την τελική απόφαση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Περνάει στους δήμους η διαχείριση του φόρου ακινήτων"

ΔΕΔΔΗΕ: Πυρετωδώς οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Εύβοια

Ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Εύβοια, όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας παράλληλα ότι αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιήθηκαν για προληπτικούς λόγους με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι η κινητοποίηση των συνεργείων του ήταν άμεση και συγκεκριμένα από το πρωί έχουν κινητοποιηθεί 8 συνεργεία, με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που φθάνει περίπου τα 30 άτομα, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο από τη νεροποντή.

Αυτή την ώρα, τα συνεργεία συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθούν, όσο το δυνατόν ταχύτερα, τα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας, καθώς και τμήματα στις περιοχές Βασιλικό, Αμάρυνθος, Ερέτρια, Βαθύ, Πολιτικά, Νεροτριβιά και Νέα Αρτάκη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Πυρετωδώς οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Εύβοια"

Καιρός αύριο: Η “Θάλεια” φεύγει, οι καταιγίδες όχι

Άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Δευτέρα (10.08.2020). Γι’ άλλη μια ημέρα θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα άστατος καιρός με σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες.
Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 5
με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες, με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς στη δυτική Μακεδονία, από 20 έως 34 βαθμούς στην κεντρική Μακεδονία και από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη άστατος με σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα άστατος καιρός με σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η “Θάλεια” φεύγει, οι καταιγίδες όχι"

Χαρδαλιάς για Εύβοια: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη για την ένταση του φαινομένου

Τη θλίψη του για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία στην Εύβοια και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους έστειλε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

 Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας». 

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες». 

Όσο για την πρόβλεψη που είχαν για το φαινόμενο ως Πολιτική Προστασία, ο κ.Χαρδαλιάς ανέφερε: «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά». 


Πρόσθεσε δε, πως ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα, ενώ απεγκλωβίστηκαν και 97 συμπολίτες μας. 

Όσο για τη μη χρήση του 112, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι «η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του» 

Και κατέληξε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα. Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε στα Βασιλικά Ευβοίας και σε δήλωσή του μετά από σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη, δημάρχους και επικεφαλής των Αρχών της περιοχής, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφήστην περιοχή και για ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Όλα γίνανε πολλά ξαφνικά αλλά ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» είπε ο κ.Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δείτε όσα είπε: 





Η Πυροσβεστική δέχτηκε 658 κλήσεις 


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί από οχήματα και οικίες σε ασφαλές σημεία, και συγκεκριμένα:

• το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 75 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και

• το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.

Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο Ε/Π, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν πέντε άτομα και συγκεκριμένα:

• ένα βρέφος και δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά καθώς και

• δύο ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς για Εύβοια: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη για την ένταση του φαινομένου"

Μπορέλ: Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθορίζονται μέσω διαπραγματεύσεων, όχι με κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων

Προειδοποίηση πως η ναυτική κινητοποίηση κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων, απηύθυνε το απόγευμα της Κυριακής ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει πως οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Προειδοποιεί μάλιστα ότι «δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων», ενώ «αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία».

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων», ξεκαθαρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζει και διευκρινίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια».

«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», καταλήγει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθορίζονται μέσω διαπραγματεύσεων, όχι με κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων"

Κορωνοϊός: Νέο «άλμα» με 203 κρούσματα - 38 στην Αττική, 35 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 38 κρούσματα  εντοπίστηκαν στην Αττική και 35 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

Aναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε.Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,

ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi9_8



Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνωμένοι. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 17 διασωληνωμένοι και την Παρασκευή 14 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 63 έτη. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis9_8



Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή επίδοση, είναι η πιο αρνητική για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας καθώς η προηγούμενη μεγαλύτερη είχε καταγραφεί στις 21.04.2020 με 156 κρούσματα. Η σημερινή αύξηση ήταν ωστόσο… προδιαγεγραμμένη, καθώς τα 50 κρούσματα στο εργοστάσιο της Χαλκιδικής δεν είχαν προλάβει να προσμετρηθούν στην χθεσινή ανακοίνωση.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέο «άλμα» με 203 κρούσματα - 38 στην Αττική, 35 στη Θεσσαλονίκη"

Αρναούτογλου: «Έβρεξε σε 6 ώρες στην Εύβοια όσο όλο το χειμώνα στην Αθήνα»!

Για την απίστευτη ποσότητα νερού, περισσότερη από την Μάνδρα (!) που έπεσε στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να γραφτεί η τραγωδία με τους πέντε νεκρούς ως τώρα, μιλά ο Σάκης Αρναούτογλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει πως “σχεδόν τα 300 χιλιοστά βροχής ή λίτρα ανα τετραγωνικό μέτρο μέσα σε ένα μόνο εξάωρο (όσο περίπου βρέχει όλο το χειμώνα στην Αθήνα )έφτασαν χθες το βράδυ τα ύψη βροχής στην κεντρική Εύβοια προκαλώντας καταστροφές και στοιχίζοντας τη ζωή σε 5 συνανθρώπους μας!”.
Δείτε την ανάρτησή του

Καιρός – Αρναούτογλου: Προσοχή τις επόμενες μέρες σε αυτές τις περιοχές
Κι ενώ ο καιρός τα τελευταία 24ωρα δείχνει… άγριες διαθέσεις, ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε νωρίτερα τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.
ΚΑΙΡΟΣ: Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε τις επόμενες μέρες, ακόμη όμως και μετά το Δεκαπενταύγουστο, καθώς, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο καιρός ίσως μας δείξει τις άγριες διαθέσεις του αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Όπως σημειώνει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, “όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες εκτός από κάποιες διάσπαρτες μπόρες η και τοπικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν αύριο Δευτέρα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα καθώς και στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας ο καιρός από την Τρίτη μέχρι και το Δεκαπενταύγουστο φαίνεται να κυλά ομαλά.
Ενδείξεις για άστατο καιρό στα ορεινά ηπειρωτικά και στην βόρεια Ελλάδα υπάρχουν κυρίως για μετά τις 16 με 17 Αυγούστου! Οι άνεμοι στα πελάγη μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να ξεπεράσουν 4 με 5 και στο κεντρικό και Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ με μικρή μόνο ενίσχυση την Πέμπτη Την Παρασκευή και το Σάββατο στο κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει κάποια άνοδο τις επόμενες ημέρες στα περισσότερα Ηπειρώτικα πεδινά τμήματα και το μεσημέρι και θα αγγίζει και τους 34 με 35 προς το Δεκαπενταύγουστο δεν αποκλείονται και 36 με 37 βαθμοί στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές!
Τέσσερις με πέντε βαθμούς θα είναι χαμηλότερη θερμοκρασία στα ορεινά και στα νησιά καθώς και στις περισσότερες παράκτιες περιοχές.”
Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου. 
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρναούτογλου: «Έβρεξε σε 6 ώρες στην Εύβοια όσο όλο το χειμώνα στην Αθήνα»!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news