facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Λάθος υπολογισμός 300.000 επικουρικών συντάξεων

Αναδρομικά ποσά 40 μηνών μπορούν να διεκδικήσουν περίπου 300.000 «παλιοί» συνταξιούχοι λόγω του λάθος τρόπου επανυπολογισμού των επικουρικών τους συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Η διοίκηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων κι ο πρόεδρος του Νίκος Χατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, επισήμαναν ότι οι αποκλίσεις στα ποσά που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 1η Ιουνίου 2016 ξεκινούν από 80 ευρώ κι φτάνουν τα 300 ευρώ περίπου το μήνα.

Η νέα «μαύρη τρύπα» προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αφού κάθε χρόνο δεν αποδίδονται ποσά 300 – 320 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.

Από την εμπεριστατωμένη επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι ο «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και στη συνέχεια στην περικοπή όσων κύριων και επικουρικών ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ μεικτά ήταν αυθαίρετος.

Όπως εξήγησαν σε κάποια ταμεία υπήρχε συντελεστής αναπλήρωσης και χρησιμοποιήθηκε αυτός, σε 12 όμως ταμεία που δεν υπήρχε το υπουργείο Εργασίας έλαβε υπόψη έναν ενιαίο μέσο όρο αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους του ταμείου.

Όμως ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε σε κάθε περίπτωση συνταξιούχου ξεχωριστά να χρησιμοποιηθούν τα έτη ασφάλισης, ο συντάξιμος μισθός και ο συντελεστής αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που έχει ήδη απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα. Τα ταμεία που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι τα εξής: 1.ΕΤΕΑΜ, 2.ΤΕΑΥΝΤΠ, 3.ΤΕΑΠΟΖΟ, 4.ΤΕΑΥΕΚ, 5.ΤΑΠΤΠ, 6.ΤΕΑΠΕΤΕ, 7.ΤΕΑΤΤΑΘ, 8.ΤΕΑΠΥΚ, 9.ΤΕΑΔ, 10.ΤΑΣ, 11.ΚΕΑΝ, 12.ΤΕΑΙΣΥΤ.

Μάλιστα, δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα παραδείγματα με τα οποία διαπιστώνεται το εξόφθαλμο λάθος στον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης.

Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση συνταξιούχου – ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑΜ, δηλαδή στο επικουρικό ταμείο του πρώην ΙΚΑ, ο οποίος με 36 χρόνια ασφάλισης θα έπρεπε να λαμβάνει, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, 384,51 ευρώ. Αντ’ αυτού, εισπράττει μόλις 165,25 ευρώ το μήνα, δηλαδή έχει μια απώλεια της τάξης των 219,26 ευρώ, σε μηνιαία βάση.

Δείτε εδώ το παράδειγμα 1

Σε μια δεύτερη περίπτωση που ανέδειξε το ΕΝΔΙΣΥ, ασφαλισμένος με 19 χρόνια προϋπηρεσίας, θα έπρεπε να λαμβάνει 202,93 ευρώ, όμως εισπράττει κάθε μήνα 81,02 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 121,01 ευρώ…

Δείτε εδώ το Παράδειγμα 2

Υπόμνημα

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news