facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Χωρίς αύξηση η σύνταξη χηρείας λόγω τεχνικού προβλήματος

Καμία αύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους δεν είδαν χθες στα ΑΤΜ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας (θανάτου), παρά τη ρητή αναφορά της πρόσφατης ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο για τις «120 δόσεις» ότι οι συντάξεις χηρείας θα αυξηθούν από το 50% στο 70% του ποσού που ελάμβανε ο θανών δικαιούχος. Επισημαίνεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4611/2019 στο άρθρο 19 (σύνταξη λόγω θανάτου), παράγραφος 7, αναφέρει: «Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και σε όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη εκδοθεί κατ' εφαρμογή του ν. 4387/ 2016». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο νόμος να ισχύει από τις 17 Μαΐου, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% καταβλήθηκαν χωρίς αυξήσεις.
Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας αφορούν περίπου 47.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τεχνικούς λόγους δεν έγινε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, που αφορούν τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και την προσέγγιση του «βέλτιστου τρόπου» εκτίμησης αυτής της αύξησης.
«Άμεση εφαρμογή»
Χθες πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ με τα ποσά των συντάξεων του Ιουλίου 2019, καθώς με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα είναι η ημέρα πληρωμής των συντάξεών τους. Όμως, όπως επιβεβαιώνουν -εκτός από τους συνταξιούχους- και πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους λογαριασμούς που πιστώθηκαν χθες δεν μπήκε καμία αύξηση. Αύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου θα πιστωθούν χωρίς τις προβλεπόμενες από τον νόμο αυξήσεις, οι λογαριασμοί των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου με τα ποσά των συντάξεων του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4611/2019 που προβλέπει θετικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Μαΐου 2019 και σύμφωνα με αυτόν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αυξήσεις των συντάξεων χηρείας έχουν άμεση εφαρμογή. Δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τι άλλαξε στις συντάξεις
Με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών και οι συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα χορηγούνται στο εξής στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και εάν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημερομηνία θανάτου. Αυξάνεται το ποσοστό σύνταξης χηρείας από το 50% (επί της σύνταξης του θανόντος) που ισχύει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 70%. Αυτή η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών ποσών.
Μετά την πάροδο της τριετίας από τον θάνατο, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, τότε καταβάλλεται το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατα όρια των 364 έως 384 ευρώ που αντιστοιχούν σε διάστημα ασφάλισης από 15 έτη έως και 20 έτη.
Σε περίπτωση που ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξή του επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά. Επίσης, διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.
naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news