facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έχει διορία έως τα μεσάνυχτα για να σχηματίσει κυβέρνηση

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς έχει διορία έως τα μεσάνυχτα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν δεν τα καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Νετανιάχου επανεξελέγη πρωθυπουργός στις 9 Απριλίου και παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση επί έξι εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των υπερορθοδοξων κομμάτων. Η συμμαχία είναι απαραίτητη για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις βρίσκουν εμπόδιο σε ένα σχέδιο νόμου που προωθεί ο Λίμπερμαν και το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις και των υπερορδόδοξων Εβραίων. Ο Λίμπερμαν επιμένει ότι δεν πρόκειται για βεντέτα, αλλά για τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στους ψηφοφόρους.

Αν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός της προθεσμίας, ο Ισραηλινός πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν θα ορίσει ένα άλλο μέλος της Κνεσέτ (του κοινοβουλίου), είτε από το δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργού είτε από την αντιπολίτευση, να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον χειρότερο πολιτικό εφιάλτη για τον Νετανιάχου, αφού θα χάσει τον έλεγχο του διορισμού κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το αποφύγει, πιέζοντας την Κνεσέτ να εγκρίνει πρόταση για διεξαγωγή εξκλογών. Χρειάζεται 61 ψήφους στο κοινοβούλιο για να εγκρίνει νέες εκλογές.

Reuters, AFP, DPA/naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news