facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Μείωση προσωπικού και περιορισμό κατά 40% των υποκαταστημάτων σχεδιάζουν οι Τράπεζες

Σε μείωση του προσωπικού τους κατά 8.000 υπαλλήλους (από 47.500 σήμερα) καλούνται να προχωρήσουν οι τράπεζες, έως το τέλος του χρόνου, μετά από συστάσεις του Εποπτικού Ευρωπαϊκού μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη, επενδύοντας τάχιστα στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Οι αποχωρήσεις 8.000 τραπεζοϋπαλλήλων θα οδηγήσουν παράλληλα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο να βάλουν λουκέτο σε τουλάχιστον 800 υποκαταστήματα του τραπεζικού τους δικτύου (από 1.972 στα τέλη του 2017) έτσι ώστε να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το λειτουργικό τους κόστος, και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Ως «όχημα» για τις επερχόμενες αλλαγές στη λειτουργία τους αποτελεί η είσοδος στη νέα ψηφιακή εποχή μιας και ήδη έχει περιοριστεί κατά πολύ η παρουσία των πελατών τους στα γκισέ.

Η μείωση του προσωπικού θα γίνει κυρίως μέσω εθελουσίων εξόδων ,με τη διαφορά ότι τα οικονομικά κίνητρα, αυτή τη φορά, θα είναι σαφώς χαμηλότερα από ότι στο παρελθόν, όταν είχαν θεσπιστεί ως πλαφόν οικειοθελούς αποχώρησης τα 180.000 ευρώ για τους υπαλλήλους, και τα 400.000 ευρώ για τα μεγαλο-στελέχη στις διοικήσεις των τραπεζών τα οποία βρίσκονταν σε ηλικία λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Εάν οι εθελούσιες έξοδοι δεν αποδώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς είναι δύσκολο υπάλληλοι μέσης ηλικίας να αποχωρήσουν από μια τράπεζα που τους παρέχει σταθερή εργασία και ικανοποιητικό μισθό, το σκηνικό θα αλλάξει από το 2019 και οι αποχωρήσεις των υπαλλήλων δεν θα γίνονται μέσω πλουσιοπάροχων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, αλλά με την καταβολή μόνον της νόμιμης αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας .

Το μόνο ίσως δέλεαρ που θα τους χορηγείται θα είναι η δυνατότητα στους, προς απόλυση, τραπεζοϋπαλλήλους να μπορούν να απασχοληθούν για δύο χρόνια ως εξωτερικοί συνεργάτες της Τράπεζας.

Η δραστική μείωση του προσωπικού στις Τράπεζες και ο περιορισμός του δικτύου τους την τελευταία δεκαετία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία.

Το 2008 οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν 67.798, οι ελληνικές και ξένες τράπεζες έφταναν τις 40 και τα λειτουργούντα υποκαταστήματα τα 4.130.

Σήμερα ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει περιοριστεί σε περίπου 45.000, οι ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 5 και τα υποκαταστήματα περίπου 2.000 με απώτερο στόχο να περιοριστούν ακόμη και φέτος στα 1200 ,και το 2021 να μην ξεπερνούν τα 1.000.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν όμως από την άλλη και περιορισμένες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού με γνώσεις στο πεδίο της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κι αυτό γιατί ο μεγάλος όγκος τους (400.000 κάθε κατηγορίας) αποτελεί, και θα αποτελέσει και για τα ερχόμενα χρόνια, το μεγάλο «αγκάθι» των συστημικών τραπεζών.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news