facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα capital controls

Θέμα ωρών ή ημερών είναι πλέον η κατάργηση με υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών των περισσότερων περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν στα capital controls (καταθέσεις και κινήσεις κεφαλαίων), με απώτερο στόχο να σταλεί από την κυβέρνηση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ισχυρό σήμα ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, θα αρθούν οι εξής περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μέσω των τραπεζών:

1) Αυξάνεται το ύψος των ποσών των κεφαλαίων που μπορούν να μεταφέρονται με εμβάσματα από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό στα πλαίσια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το όριο των εμβασμάτων αναπροσαρμόζεται στα 100.000 ευρώ για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ημέρα, με την προσκόμιση στο πιστωτικό ίδρυμα των απαραίτητων τιμολογίων και παραστατικών της επιχειρηματικής συναλλαγής.

2) Οσον αφορά την ανάληψη μετρητών θεωρείται βέβαιη η πλήρης κατάργηση του ορίου των αναλήψεων των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα το μήνα στο εσωτερικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ελάχιστοι πελάτες κάνουν χρήση ολόκληρου του ορίου ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ ή τα γκισέ των τραπεζών. Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών. Η ανάληψη μετρητών από χώρες του εξωτερικού θα έχει ως όριο τα 5.000 ευρώ.

3) Θα παρέχεται στους πελάτες των τραπεζών πλήρης ευχέρεια ανοίγματος νέων λογαριασμών.

4) Εάν πρόκειται για «νέο χρήμα» που εισήχθη από τράπεζα του εξωτερικού ή κατατέθηκε προσφάτως σε ελληνική τράπεζα ως ρευστό που διατηρούνταν στο σπίτι, αυτό μπορεί να αναληφθεί αλλά και να εξαχθεί στο εξωτερικό ελεύθερα.

5) Για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς 10.000 ευρώ σε μετρητά, όπως δηλαδή ισχύει και για τους ταξιδιώτες των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

6) Τα κέρδη και τα μερίσματα από επενδύσεις με κεφάλαια από το εξωτερικό μπορούν ελεύθερα να εξαχθούν στο εξωτερικό...

Η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στα capital controls συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τις επιστροφές σημαντικού ύψους χρηματικών ποσών το τελευταίο διάστημα στα πιστωτικά ιδρύματα.

Υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 200 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική ή χρήση πλαστικού χρήματος.

Σήμερα οι τραπεζικές καταθέσεις αγγίζουν τα 130 δισ. ευρώ, 11 δισ. υψηλότερα από το χαμηλό των 119 δισ. ευρώ τον Απριλίο του 2017.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news