facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Βερβεσός κατά Κοντονή: Πού θα βρει χρήματα για να ανοίξει δύο νέα Πρωτοδικεία;

Καταπέλτης ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να τριχοτομήσει το Πρωτοδικείο Αθηνών για τις εκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος (βουλευτικές και δημοτικές).

Ο κ. Βερβεσός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία του ΔΣΑ, πλέον του ότι εξουδετέρωσε πλήρως κάθε επιχείρημα για την δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική, επισήμανε ότι ο κ. Κοντονής θέλει μεν την ίδρυση δυο νέων Πρωτοδικείων, ενώ την ίδια στιγμή, ο ΔΣΑ εδώ και χρόνια συμβάλει οικονομικά στην λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Σύλλογος αγοράζει και παρέχει δωρεάν στο Πρωτοδικείο χαρτί (Α4) και μελάνι για τους εκτυπωτές, Air Condition, γραφεία, εκτυπωτές, αναλώσιμα γενικότερα υλικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την συντήρηση των μηχανημάτων, των ασανσέρ, κλπ.

Τώρα βρίσκεται στο στάδιο εγκατάστασης και λειτουργίας wi-fi, ενώ καταβάλλει μηνιαίως 1.750 ευρώ σε γιατρό που προσέλαβε στο Πρωτοδικείο για τις περιπτώσεις παροχής υγειονομικής βοήθειας.
Να σημειωθεί ότι η μόνιμή παρουσία γιατρού στο Πρωτοδικείο προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά ποτέ το υπουργείο Δικαιοσύνη δεν μερίμνησε για αυτό.

Μόνο τα τελευταία χρόνο ο ΔΣΑ έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για να μπορεί να λειτουργήσει το Πρωτοδικείο. Δηλαδή, ο ΔΣΑ καλύπτει δαπάνες για την λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έπρεπε να καλύπτει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφα των διευθυνόντων τόσο την Εισαγγελία όσο και το Πρωτοδικείο Αθηνών, με τα οποία ζητούν από τον ΔΣΑ τη διάθεση φωτοτυπικού χαρτιού, μηχανήματα, κ.λπ.
Επιπρόσθετα, στο Πρωτοδικείο υπάρχουν οργανικά κενά τόσο στους δικαστές (61 κενές θέσεις), όσο και στους δικαστικούς υπαλλήλους (οι ελλείψεις φτάνουν στο 40% των οργανικών θέσεων).

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι η διάσπαση του Πρωτοδικείου θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.

Παρά τις όλες αυτές αδυναμίες και χωρίς να προηγηθεί διάλογο, ο κ. Κοντονής, μετά από μια «επιφανειακή βόλτα» που έκανε στο Πρωτοδικείο, χωρίς να επισκεφτεί κατά σύμπτωση, τους χώρους που παρουσιάσουν τριτοκοσμικά στοιχεία, εξήγγειλε την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη συρρικνώνει τα Πρωτοδικεία της.

«Και μόλις εξήγγειλε μπροστά τις κάμερες την τριχοτόμηση, επέστρεψε και εγκλωβίστηκε και πάλι στο γραφείο του στην Λεωφόρο Μεσογείων, ακολουθώντας λαϊκιστικές τακτικές», επισήμανε ο κ. Βερβεσός, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί σε «νταηλίκι» από την πλευρά του κ. Κοντονή, ο οποίος του διεμήνυσε ότι «η πόρτα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κλειστή».

Η ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, εξαγγέλθηκε για τις εκλογικές ανάγκες της Κυβέρνησης τόσο για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όσο και τις δημοτικές. Στο πλαίσιο αυτό, επέλεξε ο κ. Κοντονής να ιδρυθούν τα νέα Πρωτοδικεία στο Περιστέρι και στην Αγία Παρασκευή, όπου οι δημοτικοί άρχοντες είναι φιλικά προσκείμενη στην Κυβέρνηση.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε ότι ενώ η ύλη στο Πρωτοδικείο για πολλούς λόγους μειώνεται συνεχώς, ενώ στην Αττική λειτουργούν 14 Ειρηνοδικεία, ενώ στην Ευρώπη μειώνονται τα πρωτοβάθμια δικαστήρια (στο Λονδίνο μόνο ένα Πρωτοδικείο και στο Παρίσι στεγάζονται σε ένα τεράστιο νέο κτίριο), ο κ. Κοντονής θέλει την ίδρυση νέων Πρωτοδικείων, χωρίς αυτό να έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια.

«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων» είπε ο κ. Βερβεσός, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».

«Απλά, ξύπνησε ένα πρωί ο κ. Κοντονής και είπε θα κάνω δυο νέα Πρωτοδικεία», προσέθεσε ο κ. Βερβεσός, όμως αυτά «δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία της Αριστεράς», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

«Αν αντέχει το διάλογο ας έρθει στην πατρίδα του να δώσει εξηγήσεις όταν θα συγκληθεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους», τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε:

«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής, δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία Πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξει νέα Πρωτοδικεία;».

Και τέθηκε το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη 14 υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;

Ακόμα, ανέφερε ότι από το θεσμό της Νομικής Βοήθειας οι δικηγόροι που διορίζονται να υπερασπιστούν πολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, πληρώνονται 2 με 3 χρόνια μετά. «Φθάσαμε στο σημείο να μην θέλουν οι δικηγόροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός, αλλά παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν χρήματα για νέα Πρωτοδικεία.

«Το ζήτημα του Πρωτοδικείου είναι ζήτημα ζωής για τους δικηγόρους της Αθήνας», τόνισε ο κ. Βερβεσός.
Ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΔΣΑ ότι οι 21.264 Αθηναίοι δικηγόροι θα προσέλθουν σε δημοψήφισμα στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου.

Κάλπες θα στηθούν στην Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου το σώμα των δικηγόρων να τοποθετηθεί και δια της ψήφου του στην κυβερνητική πρόθεση για διάσπαση του Πρωτοδικείου της Ευελπίδων σε δύο ακόμη Πρωτοδικεία εντός της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ιστορικά ότι κατά το παρελθόν εξαγγελίες για τη ίδρυση νέου-δεύτερου Πρωτοδικείο στην Αττική είχε γίνει από τους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης Γιώργο Σταμάτη, Ευάγγελο Γιαννόπουλο και Σωτήρη Χατζηγάκη, αλλά καμία εξαγγελία δεν προχώρησε στο στάδιο της υλοποίησης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news