facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Μονιμοποιήσεις και προσλήψεις με άρωμα εκλογών

«Παράθυρα» μονιμοποίησης στους συμβασιούχους αλλά και προσλήψεις διά της πλαγίας με... προεκλογικό άρωμα και ταυτόχρονη επιβάρυνση του προϋπολογισμού «μοιράζει» η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως μέσον τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις διατάξεις που θεσπίστηκαν με στόχο την αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 8.166 μόνιμες θέσεις προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Η προκήρυξη προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις, με αποτέλεσμα να προκρίνει τους συμβασιούχους που εργάζονται ήδη στους δήμους ή αυτούς που εργάζονταν και έληξε η σύμβασή τους.

«Πέπλο προστασίας» στους συμβασιούχους παρέχει παράλληλα πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι δικλίδες ασφαλείας που έθετε το «διάταγμα Παυλόπουλου» έναντι των «μονιμοποιήσεων διά της πλαγίας». Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία αφορά τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν από το 2016 και εντεύθεν, καταργούνται η τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθώς και το ανώτατο όριο των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας για τις συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΣτΕ ως γνήσιες συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών δεν προσμετρείται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία «καλύπτει» κατ’ αρχάς τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, αλλά ισχύει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Μάλιστα, η ισχύς της άρχεται αναδρομικά από 1.11.2016, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτή οι προσληφθέντες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σήμερα «πλησιάζουν» το ανώτατο όριο των 24 μηνών.

Η αύξηση των συμβασιούχων προκύπτει και αριθμητικά βάσει των στοιχείων της «Απογραφής» (apografi.gov.gr). Τον Δεκέμβριο του 2016, οι συμβασιούχοι εκτός ΝΠΙΔ ήταν 68.972, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10% και έφτασε τις 75.810. Η αύξηση αυτή, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, αγγίζει το 20%.

Νέα οργανογράμματα

Η δημιουργία νέων Οργανισμών τέθηκε επί τάπητος από τους θεσμούς και είχε ως στόχο την αναδιοργάνωση του Δημοσίου και τη δημιουργία ενός πιο μικρού ευέλικτου κράτους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις από τα νέα οργανογράμματα προέκυψαν μεγαλύτερες δομές με... περισσότερες οργανικές θέσεις. Πηγές της Ν.Δ., συγκρίνοντας τα ΦΕΚ από το 2014 μέχρι το 2018, επισημαίνουν ότι εξαιρουμένων των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, οι δομές των υπουργείων έχουν αυξηθεί κατά 16,2% συνολικά, με τα επιδόματα ευθύνης να έχουν αυξηθεί κατά 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ίδιες πηγές καταγράφουν αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 6.155.

Γενικοί γραμματείς

Οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων γενικών γραμματέων έχουν απασχολήσει πολλάκις τη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φωτογραφικές» προκηρύξεις.

Πηγές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 30 νέες θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων καθώς και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, γεγονός που συνιστά αύξηση 49% σε σχέση με το 2014. Οι ίδιες πηγές καταγράφουν αύξηση κατά 32% στους μετακλητούς (περίπου 600 άτομα) την επίμαχη περίοδο.

«Το κράτος αδιαμφισβήτητα μεγαλώνει εκ νέου», λέει στην «Κ» ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα διοίκησης και κράτους Λεωνίδας Χριστόπουλος. Ο ίδιος επικαλείται τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στα οποία η μισθολογική δαπάνη για το 2017 ήταν αυξημένη κατά 620 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και σημειώνει ότι η αύξηση στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ανορθολογικά και χωρίς σχεδιασμό.

«Υπό αυτήν την έννοια, το δημόσιο συμφέρον, εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, το οποίο επιβάλλει την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στον φορολογούμενο πολίτη με τον οικονομικότερο τρόπο, φαίνεται να μην εξυπηρετείται», υπογραμμίζει ο κ. Χριστόπουλος και καταλήγει: «Η ιδεοληψία της συγκεκριμένης κυβέρνησης, πως μεγαλώνοντας αλόγιστα το κράτος εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, δεν είναι απλά παρωχημένη, αλλά θέτει και μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εξόδου από την κρίση».

Αύξηση φορέων

Σημαντική αύξηση καταγράφεται την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, και στους φορείς και στις δομές της γενικής κυβέρνησης. Οπως εξηγούν πηγές της Ν.Δ., το επίμαχο διάστημα έχουν δημιουργηθεί 21 ΔΕΚΟ - Α.Ε. - ΝΠΙΔ, 7 ΝΠΔΔ και 2 ΑΔΑ, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αύξηση των μελών Δ.Σ. κατά 20% σε σχέση με το 2014 σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί 5 δημόσιοι φορείς και 11 υπηρεσιακές δομές. Ολοι οι προαναφερθέντες φορείς και ΔΕΚΟ αθροίζουν 1.193 νέες δομές και 9.329 οργανικές θέσεις οι οποίες, μαζί με τις επί μέρους νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στο ευρύτερο Δημόσιο, αθροίζονται στις 11.186. Το συνολικό κόστος για την τριετία από τη δημιουργία τους, κυμαίνεται σύμφωνα με την αντιπολίτευση περίπου στα 228 εκατομμύρια ευρώ.

Επικαλούμενες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την περίοδο 2015-2017 έχουν γίνει 21.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το κόστος των οποίων φτάνει στα περίπου 423 εκατομμύρια, ενώ το κόστος των μέχρι τώρα προκηρύξεων για το 2018 φτάνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ήδη έχουν προκηρυχθεί 8.505 θέσεις.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news