facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

«Μισθοί πείνας», ακόμα και κάτω από 450 ευρώ, για τους μεταπτυχιακούς στην Ελλάδα

Η επταετής κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής και σε κάθε δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και στην εκπαίδευση, καθώς τα προσόντα που αποκτά ένας νέος άνθρωπος και η ανταπόδωση που βρίσκει γι' αυτά στη σύγχρονη αγορά εργασίας, δεν έχουν καμία σχέση με όσα ίσχυαν πριν 10-15 χρόνια. Οι αλλαγές πολλές και δυστυχώς προς το χειρότερο. Τι αναγνώριση έχουν σήμερα οι τίτλοι και τα πτυχία ενός νέου ανθρώπου που ετοιμάζεται να βγει  στην Αγορά Εργασίας;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει η έρευνα που πραγματοποίησε το intrajobs.com σχετικά με τους μισθούς στην Ελλάδα.
Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Η μεγάλη πλειοψηφία έχει Πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ (33,55%) και τίτλο Μεταπτυχιακό (38,03%). Ακολουθούν όσοι έχουν Απολυτήριο Λυκείου (15,92%) και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (11,45%). Μικρή συμμετοχή έχουν οι Διδακτορικοί Τίτλοι (0,53%), όσοι είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου (0,39%) και όσοι δήλωσαν «Άλλο» (0,13%).
Η έρευνα εξέτασε το επίπεδο σπουδών των συμμετεχόντων σε σχέση με τη θέση τους στην Ιεραρχία της επιχείρησης που εργάζονται σήμερα, καθώς και τις μηνιαίες αμοιβές που απολαμβάνουν ανάλογα με το επίπεδο σπουδών τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σε κάθε επίπεδο σπουδών είναι σήμερα υπάλληλοι. Στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας από Υποδιευθυντές και πάνω συναντάμε μόνο Πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς.
intra1
Όσον αφορά τις μηνιαίες αμοιβές των συμμετεχόντων βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό κάθε επιπέδου σπουδών βρίσκεται στην κατηγορία από 451€ έως 1000€.
intra2
Ωστόσο εδώ εντοπίζεται μια διαφοροποίηση. Στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, Αποφοίτους Λυκείου, Γυμνασίου και Άλλο οι πλειοψηφία βρίσκεται στην κατηγορία αμοιβών από 451€ έως 1000€ ενώ η πλειοψηφία των πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ και διδακτορικών βρίσκεται σε ψηλότερη κατηγορία από 1001€ έως 2000€. Οι τελευταίοι είναι και οι μόνοι που απολαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από 2000€.
Επίσης, παρατηρείται ότι σε θέσεις υπαλλήλων βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετεχόντων κάθε κατηγορίας σπουδών.
Εξετάζοντας συνδυαστικά τα χρόνια υπηρεσίας και τους μισθούς των υπαλλήλων ανά επίπεδο σπουδών, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων είναι υπάλληλοι σε κάθε επίπεδο σπουδών έχουν προϋπηρεσία πάνω από 11 έτη! Οι αμοιβές τυς ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στα χρόνια εμπειρίας.
intra3
Μεταπτυχιακοί υπάλληλοι με 1-5 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται με λιγότερα από 450€ και πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ με 6-10 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται επίσης με λιγότερα από 450€!
intra4
Όπως συνεχίζει η έρευνα, στα 11-15 χρόνια προϋπηρεσίας Μεταπτυχιακοί έχουν αμοιβές ακόμη και από 751€ ενώ Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και Μεταλυκειακής εκπαίδευσης ακόμη και από 451€!
Όσο για αυτούς που έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσίας οι μόνοι που βρίσκονται σε μια κάπως αξιοπρεπή κλίμακα αμοιβών στο βαθμό του Υπαλλήλου, είναι οι Μεταπτυχιακοί/Διδακτορικοί. Αντίθετα στα 15 χρόνια προϋπηρεσίας βρίσκουμε σήμερα υπαλλήλους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά και Αποφοίτους Λυκείου και Γυμνασίου να έχουν αμοιβές σε επίπεδα από 451€. Μετά από 15 χρόνια εργάσιμου βίου αμοιβές τόσο χαμηλές δεν ταιριάζουν προφανώς σε κανένα επίπεδο εκπαίδευσης στον δυτικό κόσμο.
Όσον αφορά τη διακύμανση των αμοιβών τους την περίοδο της κρίσης οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μεγάλη πλειοψηφία ότι είδαν μείωση σε διάφορα ποσοστά.
intra5
Χωρίς να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα γιατί το δείγμα ήταν μικρό, οι Απόφοιτοι Γυμνασίου και «Άλλο» δεν είδαν κάποια μείωση ενώ μόνο οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και οι Μεταπτυχιακοί/Διδακτορικοί ήταν οι τυχεροί που είχαν αύξηση μηνιαίων αμοιβών.
Τέλος οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους φαίνεται να είναι οι Απόφοιτοι Λυκείου που το 19,01% φοβούνται ότι θα χάσουν θέση και μισθό και οι Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που 49,46% πιστεύουν ότι θα υποστούν μείωση μισθών.
Αντίθετα οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Μεταπτυχιακοί/Διδακτορικοί που 32,33% βλέπουν αύξηση μηνιαίων αμοιβών τους στο μέλλον ή 36,38% τουλάχιστον μη μεταβολή τους.
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news