facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Στο διαδίκτυο τα ονόματα οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών άνω των 150.000 ευρώ

Την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όσων οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. Έτσι, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, πλέον θα γίνονται γνωστά και τα ονόματα όσων οφείλουν εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, μειώνεται σε 3 μήνες (από ένα έτος) το ελάχιστο χρονικό διάστημα καθυστέρησης καταβολής που αποτελεί προϋπόθεση για την δημοσιοποίηση, ενώ διευρύνονται οι κατηγορίες των οφειλών που εξαιρούνται από τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Κατά τα λοιπά, τροποποιούνται από 1.1.2017 ο διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ σχετικά με το ειδικό καθεστώς αγροτών (με ακαθάριστα έσοδα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ).

Ακόμα, τροποποιούνται οι διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 όσον αφορά τον υπολογισμό των τελών με βάση τον χρόνο πρώτης ταξινόμησης σε ευρωπαϊκή χώρα. Έτσι, αυτοκίνητα που πριν την πρώτη ταξινόμησή τους στην Ελλάδα είχαν ταξινομηθεί σε χώρα της Ευρώπης, θα αποτελούν πλέον παλαιότερα αυτοκίνητα για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται η κατάργηση εφεξής της έκπτωσης 50% και 100% σε φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 και 600 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα με την τροποποίηση των διατάξεων που ισχύουν από 1/1/2016 για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων είναι

- κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς

- εκτελεστής διαθήκης ή εκκαθαριστής κληρονομιάς

- σύνδικος της πτώχευσης και μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας

η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, απαλλάσσονται αναδρομικά από 1/1/2015 από τον ΦΠΑ τα προϊόντα που διατίθενται δωρεάν για την κάλυψη αναγκών προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει ότι: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς εγχώριους ή άλλων χωρών, καθώς και σε πρεσβείες κρατών με σκοπό να διατεθούν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα καθώς και σε ΝΠΙΔ για την κάλυψη των αναγκών προσφύγων».

Ακόμα, θεσπίζονται κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στη φορολογική διοίκηση. Για υπαλλήλους που υποχρεούνται δια νόμου να το τηρούν επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ για την παραβίαση από υπαλλήλους ή αναδόχους εταιρίες που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών, το πρόστιμο διαμορφώνεται στις 20.000 ευρώ ανά παράβαση στην εταιρία.

Επίσης, επαναπροσδιορίζεται από 1/1/2016 η αφετηρία επιβολής τόκων στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή το κάνει εκπρόθεσμα ή προχωρά σε ανακριβή τέτοια δήλωση. Ορίζεται πλέον η επομένη της ημερομηνίας της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για το οικείο έτος έναντι της επομένης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων που ισχύει σήμερα.

Μεταξύ των ρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται ακόμα η παράταση έως 30/10/2016 των προθεσμιών για την υποβολή από τους φορολογούμενους της ανέκκλητης δήλωσης αποδοχής των παραβάσεών τους, προκειμένου να εφαρμοστούν για τις εκκρεμείς υποθέσεις οι ευνοϊκότερες διατάξεις του ίδιου νόμου, ενώ ρυθμίζεται και ο χρόνος καταβολής του συνόλου της οφειλής.

Και τέλος, δίδεται στο υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα - για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των κτιρίων του - σύναψης ατομικών συμβάσεων σύμβασης μίσθωσης έργου έως τις 31/12/2016 με ιδιώτες που απασχολούντο στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news