facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μουζάλας: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για το προσφυγικό παραχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, το βράδυ της Τρίτης.

Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε on κάμερα πως παρόλο που οι μηχανισμοί του κράτους πρέπει να είναι 24ωρες το 24ωρο «παρών» δεν το έχουν πετύχει, πράγμα, όπως είπε, οφείλεται και σε δικές του παραλείψεις. Τόνισε επίσης πως το κράτος δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άλλοτε τα τελευταία 50 χρόνια μιας τέτοιας μορφής κρίση.

Ο κ. Μουζάλας απαντά σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση πως «άργησε» να πάρει μέτρα ενώ ήξερε ότι στην Τουρκία περιμένουν για να περάσουν στην Ελλάδα 1.000.000 άνθρωποι, πως αυτό δεν οφείλεται στην κυβέρνηση αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έκανε την πρώτη σύσκεψη για το προσφυγικό τον Ιούνιο του 2015, ενώ παραδέχεται πως μέχρι το τέλος του 2015 είχαν περάσει από την Ελλάδα 750.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκαλύπτει στην «Αυτοψία» πως κανείς από την κυβέρνηση δεν περίμενε πως το προσφυγικό θα σκάσει σαν βόμβα για την Ελλάδα, αλλά ρίχνει και ευθύνες στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κακώς που δεν το περιμέναμε, κάκιστα. Δεν το περίμενε κανείς. Η Ελλάδα, εντάξει, δεν το περίμενε, αλλά στην Ευρώπη κανείς; Ήμασταν απροετοίμαστοι, η Ευρώπη πρώτη φορά ασχολήθηκε με το ζήτημα τον Ιούνιο του 2015».

100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ως το χειρότερο σενάριο να βρεθούν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραδέχτηκε στην «Αυτοψία», πως είναι για τον ίδιο και την κυβέρνηση. «Είχα πει ότι 100.000 άνθρωποι είναι το χειρότερο σενάριο. Ελπίζουμε να γίνει ένα relocation, αυτό παλεύουμε με την Ευρώπη. Τι να κάνουμε να κάνουμε πόλεμο με τα Σκόπια και να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει και να πείσουμε και την Τουρκία να εφαρμόσει την απόφαση και τη δέσμευση που πήρε με την Ευρώπη. Να μειώσει άμεσα τις ροές και να δεχτεί άμεσα τους παράνομους μετανάστες. Η Ελλάδα έχει τα θαλάσσια σύνορα εκεί δεν μπορείς να υψώσεις φράχτη, επομένως δεν έχουμε κανένα τρόπο να σταματήσουμε τη ροή».
Ερωτώμενος ο υπουργός για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ περί ανοιχτών συνόρων και για τις απόψεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, ο Γιάννης Μουζάλας ήταν κατηγορηματικός «αδειάζοντας» την πρώην υπουργό λέγοντας; «Ο Σύριζα δεν είχε ποτέ θέση για ανοιχτά σύνορα. Αντιστεκόμουν στην Ευρώπη όταν μας κατηγορούσαν ότι έχουμε ανοιχτά σύνορα». Όσον αφορά τις θέσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου ο υπουργός τόνισε πως οι απόψεις της αποτελούν προσωπική της θέση που αφορούν μονάχα εκείνη. «Έχω να σας πω ότι έχουμε να κάνουμε με την προσωπική θέση ενός ανθρώπου, ο οποίος υπήρξε και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση»

Η Αμυγδαλέζα υπήρχε και υπάρχει

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε πως η Αμυγδαλέζα δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί και πως σήμερα βρίσκονται εκεί 400 κρατούμενοι. «Υπάρχει ένας μύθος γύρω από την Αμυγδαλέζα. Δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή έχει 400 κρατούμενους. Ήταν σε άθλια κατάσταση. Εγώ πήγαινα εκεί σα γιατρός πριν γίνω υπουργός και έκανα εθελοντική δουλειά στους κρατούμενους». Παράλληλα ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε πως η προεκλογική δέσμευση του Σύριζα ότι η Αμυγδαλέζα θα κλείσει ήταν ένα ψέμα. «Δε συνέβη, τα άλλα κέντρα κράτησης όπως στην Κόρινθο λειτουργούν επίσης. Είναι μύθος ότι δεν λειτουργούν, όπως είναι μύθος πως εμείς δεν θέλουμε τις επιστροφές ανθρώπων στη χώρα τους. Θέλουμε πολλές φορές να στείλουμε πίσω ανθρώπους στο Πακιστάν, δεν δέχεται το Πακιστάν. Δεν αφήνουν το αεροπλάνο μας το γυρνάνε πίσω. Με αεροπλάνο της FRONTEX. Και αυτό δεν μπορεί να το λύσει η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη».

Ειδομένη: «Θα έχουμε νεκρούς»

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας τόνισε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους πρόσφυγες και μετανάστες να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους στην Ειδομένη, εκεί που βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς τους ανθρώπους. «Δεν υπάρχει προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα σε αυτούς τους αριθμούς όπου δεν έχουμε ξαναδεί στην Ευρώπη, όπου δεν θα πεθάνουν παιδιά και δεν θα υπάρξουν άρρωστοι. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας είναι να μειώσουμε τραγικά τον αριθμό των απωλειών. Φοβόμαστε για θανάτους στην Ειδομένη. Και είχαμε θανάτους από πνιγμούς, είχαμε θανάτους και βίαιους θανάτους στην πορεία από τα Σκόπια προς τη Γερμανία. Έχουμε πορνεία. Και η παρέμβασή μας είναι τα μειώσουμε όσο μπορούμε δεν μπορούμε να τα εξαφανίσουμε. Η φροντίδα μας λοιπόν είναι να μην πεθάνει κάποιο παιδάκι στον καταυλισμό, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να το εγγυηθεί».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε επίσης για τον «περίεργο ρόλο» ΜΚΟ ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ύποπτες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξαιτίας του προσφυγικού. «Υπάρχουν και ύποπτες οργανώσεις που τραβούν μια φωτογραφία ενός παιδιού που σώζεται στη θάλασσα και μετά τη βάζουν στο διαδίκτυο και μαζεύουν 200.000 ευρώ σε τρεις μήνες».

Τέλος ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε πως χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχει νομοθετικό κενό στη φιλοξενία των προσφύγων. Επίσης εξήγησε πως η ένταξή τους θα γίνει στην ελληνική κοινωνία με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές, ενώ τόνισε πως στην Ελλάδα πριν την κρίση είχαν ενταχθεί 1,5 εκατομμύρια μετανάστες! «Πολύ πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η κοινωνία ενέταξε 1.500.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πολλοί είναι παράνομοι. Έχουμε όμως μια κοινωνία που έχει δυνατότητες ένταξης, έχουμε νομοθεσία που δίνει εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news