facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: Πρέπει να βάλουμε τον «δράκο του Grexit» να κοιμηθεί μια για πάντα

Την πεποίθησή του ότι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016 εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντας, δε, την πρόταση Ντάισελμπλουμ για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, ανέφερε ότι «αξίζει να εξεταστεί», εφόσον περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παραμένει σε κίνδυνο, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «αν ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση ακολουθηθεί και πάρουμε μια σοβαρή συζήτηση και λύση για το χρέος, τότε νομίζω ότι θα βάλουμε τον "δράκο του Grexit" να κοιμηθεί μια για πάντα».

Καταναλωτές, επιχειρηματίες, καταθέτες και επενδυτές χρειάζονται μακροπρόθεσμη σιγουριά για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αναμένεται να φτάσει το 186% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ποιες είναι οι βασικές παράμετροι της διαπραγμάτευσης για το χρέος, λέγοντας ότι, με το να μπει ανώτατο όριο στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μέσω επέκτασης των λήξεων των δανείων και περιόδου χάριτος, πριν αρχίσουν οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, θα είναι μια καλή λύση.

Ερωτηθείς για το όριο του 15% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες που έθεσε ποσοστό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «15% είναι πολύ μεγάλος αριθμός, αν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια, αλλά, αν τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει να μελετήσουμε. Είναι ένα μεγάλο θέμα».

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, πηγή με γνώση του θέματος «έβαλε πάγο» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ερωτηθείς αν θα πρέπει τα έντοκα γραμμάτια να προσμετρηθούν στα κόστη χρηματοδότησης, ο εν λόγω αξιωματούχος είπε: «Όχι, τα έντοκα δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς για το χρηματοδοτικό κόστος».

Πρόσθεσε, δε, ότι το «κλείδωμα» των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές έναν «καθαρό ορίζοντα».

«Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους, θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια, θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. «Εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση, τέλος, για το πότε θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016... Νομίζω ότι είναι 50-50».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news