facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφίζονται μέχρι την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα

Με ταχύτατους ρυθμούς και σε πολλά επίπεδα κινείται η κυβέρνηση, καθώς έχει αποφασίσει να φτάσει στο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης με ψηφισμένο το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Ετσι εκτιμάται ότι είναι θέμα ωρών η κατάθεση και η συζήτηση του σχετικού νόμου, που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ, τα επιχειρηματικά δάνεια, το υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία, όπως και σειρά πολλών ρυθμίσεων στις οποίες κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις.

Μπορεί, δε, να μην εντάσσεται σε αυτό το «κύμα» των προαπαιτούμενων το Ασφαλιστικό, εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εταίρων έχουν προχωρήσει σημαντικά και οι δύο πλευρές έχουν πλέον καλή εικόνα για τις «κόκκινες γραμμές». Εγκυρότατες πληροφορίες, άλλωστε, εκτιμούν ότι μέσα στον Γενάρη και χωρίς καθυστέρηση θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα κυβερνητικά στελέχη -και δη στο οικονομικό επιτελείο- ότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Ασφαλιστικού θα μπει σε τροχιά υλοποίησης η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης - που αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία για την απομείωση του δημόσιου χρέους. 
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει ενημερώνοντας τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς ευρύτερες συναινέσεις για τις μείζονες μεταρρυθμίσεις, η εφαρμογή των οποίων υπερβαίνει τον ορίζοντα της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, θέλει να προωθηθούν η σύνταξη και η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στα μέτρα του Μνημονίου.
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα εν όψει νέων κρίσιμων «σταθμών», που απαιτούν κατ' αρχάς συμπαγή εικόνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα παρουσιαστεί σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ατζέντα στην ΚΕ
Τα θέματα της ατζέντας που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή «η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και το Συνέδριο», δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι η ηγεσία προσανατολίζεται σε μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων επί όλων των επίκαιρων ζητημάτων, με στόχο, μεταξύ άλλων, να αποκλειστούν οι αιφνιδιασμοί στη συνέχεια, π.χ. με αφορμή το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό.
Το κλίμα όμως που επικρατεί στο Μαξίμου, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομάδες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (χθες είχε σειρά η ομάδα της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας), παραπέμπει στην άποψη ότι η ΚΟ προσέρχεται ενωμένη στις καθοριστικής σημασίας ψηφοφορίες.
Δεν ήταν τυχαία, βέβαια, και η αναφορά του κ. Τσίπρα στο «αξίωμα» ότι όποιος βουλευτής διαφωνεί πρέπει να παραδίδει την έδρα του - πρόκειται για μια απόφαση που είχε ληφθεί την προεκλογική περίοδο.
Κατά τη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ λέγεται ότι θα πάρουν τον λόγο και οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, για να εξηγήσουν τα επίμαχα σημεία των διαφόρων κυβερνητικών επιλογών, ενώ δεν αποκλείεται και η κατάθεση διαφορετικών κειμένων για κάποια θέματα, όπως για τα δάνεια. «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν γίνεται να δοθούν σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οπως επίσης να πούμε ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ», έλεγε χθες χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, προσθέτοντας:
«Προχωράμε στην εκπόνηση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό και επειδή δεν μπορεί η κυβέρνηση απλώς να πηγαίνει από το ένα μέτρο υλοποίησης της συμφωνίας στο άλλο, προχωράμε και στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος. Θα έρθει νομοσχέδιο για την Υγεία, έχει ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την ανθρωπιστική κρίση και για την Παιδεία, καθώς και για τα προγράμματα της ανεργίας. Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και νομοθετικό έργο σχετικά με αυτά τα οποία έχουμε δεσμευθεί».
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news