facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αστυνομικός της ΔΙΑΣ για τη δολοφονία Φύσσα: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για τέτοια περιστατικά

«Δουλειά σας είναι,να προστατεύετε τον κόσμο. Τουλάχιστον αυτό περιμένει ο κόσμος από εσάς, και όχι να ενημερώνετε απλά το κέντρο»... Αυτή ήταν η παρατήρηση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων κ. Μαρίας Λεπενιώτη προς τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ Χρήστο Δεληγιάννη, ο οποίος ήταν παρών στα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και σήμερα κατέθεσε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. 

Η πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την παρατήρηση με αφορμή τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ότι δηλαδή ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο, καθώς δεν είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία σύμφωνα με το μάρτυρα, κατά κύριο λόγο, αναλαμβάνουν μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ αλλά και τα ΜΑΤ!

Κατά την 27η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο αστυνομικός Χρήστος Δεληγιάννης περιέγραψε όσα έζησε εκείνο το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού. Όπως είπε, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του που επέβαιναν σε δυο μηχανές κλήθηκαν από το κέντρο να σπεύσουν στο σημείο όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, εκείνο το βράδυ ειδοποιήθηκαν ότι περίπου πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς το «Κοράλλι», επί των οδών Π. Τσαλδάρη και Ιφιγενείας. Πρόκειται για την καφετέρια όπου ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα. 

«Ήμασταν περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, χρειαστήκαμε πέντε λεπτά για να φτάσουμε», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Τις μηχανές τις σταματήσαμε λίγα μέτρα μακριά από το "Κοράλλι". Επί της Παύλου Μελά είδα 20 με 30 άτομα, με μαύρα ρούχα, ο ένας είχε κάτι στο χέρι του, θα μπορούσε να είναι και ρόπαλο. Υπήρχε μια σύγχυση για το τι είχε γίνει. Τα άτομα ήταν κατά μήκος της Π.Μελά και μιλούσαν μεταξύ τους, υπήρχε μία οχλαγωγία». 

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι και στην καφετέρια το «Κοράλλι» υπήρχαν επίσης κάποια άτομα, αλλά όπως είπε, δεν φάνηκαν να έχουν σχέση με αυτά που βρίσκονταν επί της Π. Μελά. «Άκουσα τον συνάδελφο μου Τσολακίδη από τον ασύρματο να λέει ότι κάποιος που τους πλησίασε και τους είπε ότι άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν μια διαφορά, μια παρεξήγηση με άτομα του γνωστού χώρου, δηλαδή αναρχικοί, που όμως είχε λήξει», κατέθεσε ο αστυνομικός και συνέχισε: «Αν θέλανε να μας κάνουν ένα ντου, θα μας είχανε διαλύσει, ήμασταν οχτώ άτομα. Μαζί μας και μία γυναίκα που όσο γενναία κι αν ήταν, θα μας διέλυαν. Από το κέντρο μας είπαν "καθίστε σε  απόσταση και δίνετε εικόνα". Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε τις προθέσεις τους, πήγαμε κοντά τους και τους είπαμε να διαλυθούν και πως είμαστε από Αστυνομία». 


«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο»
Ο μάρτυρας στη συνέχεια της κατάθεσής του περιέγραψε το σκηνικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και θέλοντας να καταδείξει τα συναισθήματα που τον είχαν κατακλύσει, ανέφερε στο δικαστήριο πως είχε... ανεβάσει παλμούς. «Μας έστειλαν να δώσουμε μια εικόνα και μπλέξαμε σε αυτό το περιστατικό για το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», είπε στην κατάθεσή του. Περιγράφοντας τα όσα είδε τη στιγμή της επίθεσης του Ρουπακιά προς τον 34χρονο μουσικό είπε: «Βλέπω ένα άτομο και πίσω του ο Γ. Ρουπακιάς και πίσω από αυτόν διάφορα άλλα άτομα. Ο Ρουπακιάς με το Φύσσα παίζανε ξύλο. Ήταν ένα κουβάρι. Οι άλλοι έβριζαν προς τον Φύσσα».
Πρόεδρος: Και δεν προσπαθούσαν να τους χωρίσουν; 
Μάρτυρας: Δεν μου έδωσαν αυτή την εντύπωση. 
Πρόεδρος: Και τι κάνατε μετά; 
Μάρτυρας: Πήγαμε στο σημείο. 
Πρόεδρος: Μέχρι εκείνη την στιγμή ενημερώνατε το κέντρο; 
Μάρτυρας: Δεν άκουγα το κέντρο από τις φωνές. Εκείνη την ώρα έπρεπε να επέμβω. Διαβίβασε ο συνάδελφός μου Τσολακίδης στο κέντρο ότι υπήρχαν άτομα που έτρεχαν προς την Τσαλδάρη. Είχα μια σύγχυση δεν ήξερα πως να αντιδράσω. Εμείς σαν ομάδα δεν εμπλεκόμαστε. Κατά κύριο λόγο αρμόδια είναι τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ. 
Πρόεδρος: Κλήθηκαν αυτές οι ομάδες; 
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Πρόεδρος: Αν δεν μπορούσατε να βοηθήσετε εκείνη στιγμή, τότε τι νόημα είχε η παρουσίας σας εκεί;
Μάρτυρας: Προσπάθησα να πιάσω έναν που ήταν πίσω από το Ρουπακιά. Μόλις έπιασα το χέρι του για να περάσω χειροπέδες, ήρθε ένας ψηλός δυο μέτρα και μου λέει «άστον κατω ρε». 
Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση που δεν επεμβήκατε. Εσείς ήσασταν πιο πολύ από αυτούς εκεί...
Μάρτυρας: Δεν ήμασταν αρκετοί για να επέμβουμε.
Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να κάνετε δηλαδή τίποτα περισσότερο; 
Μάρτυρας: Τι άλλο να κάνουμε; Ότι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. 
Πρόεδρος: Αν και οι οχτώ συνάδελφοί σας, είχατε φτάσει μαζί στο σημείο, δεν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το αποτέλεσμα;
Μάρτυρας: Αμφιβάλλω με την ταχύτητα που έγινε το περιστατικό.
Πρόεδρος: Αν ήταν μια ληστεία;
Μάρτυρας: Είναι πολύ διαφορετικό, γι' αυτό έχουμε εκπαιδευτεί. Ήμασταν πολύ λίγοι και δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις τους. Θα μπορούσαν αυτά τα άτομα να έχουν επιτεθεί και σε εμάς. Δεν έγινε αλλά δυστυχώς έγινε αργότερα, χτύπησαν τον Φύσσα. 

«Η δουλειά σας είναι να αποτρέπεται καταστάσεις. Τουλάχιστον ο κόσμος αυτό περιμένει. Όχι απλά "ενημερώνω το κέντρο". Βλέπετε ότι χτυπάνε κάποιον, δεν έπρεπε να είχατε επέμβει;» ήταν η παρατήρηση της προέδρου. 

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο μάρτυρας ανέφερε: «Πήγαμε προς το Ρουπακιά και το Φύσσα. Ο Ρουπακιάς μας είδε ότι ήμασταν εκεί. Πιάσαμε το Φύσσα με το συνάδελφό μου, ήταν σε έξαλλη κατάσταση».
Πρόεδρος: Γιατί πιάσατε το Φύσσα; 
Μάρτυρας: Ηταν πιο ψηλό παιδί, ήταν στη τσίτα να το πω έτσι. Εκείνη την ώρα ο Ρουπακιάς έφευγε και ο Φύσσας μας λέει: «ρε παιδιά όχι εμένα αυτός ο π.... με μαχαίρωσε».  
Πρόεδρος: Είπατε νωρίτερα ότι χτυπιόντουσαν. Δηλαδή; 
Μάρτυρας: Μπουνιές και κλωτσιές. 
Πρόεδρος: Και δεν είχατε το χρόνο να τους ξεχωρίσετε; 
Μάρτυρας: Υπήρχε σύγχυση εκείνη την ώρα.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ανέφερε ότι απευθύνθηκε σε δυο συναδέλφους του να συλλάβουν το Γ. Ρουπακια, που ενώ είχε μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητό του, το οποίο είχε παρκάρει ανάποδα στην Παν. Τσαλδάρη. 
Πρόεδρος: Πείτε μας, τι έκανε ο Ρουπακιάς εκείνη την στιγμή; 
Μάρτυρας: Απλά γύρισε πλάτη και πήγε προς το αμάξι του.
Πρόεδρος: Δεν τον σταματήσατε;
Μάρτυρας: Είπα στους συναδέλφους μου Τσολακίδη και Ρώτα να τον πιάσουνε.
Πρόεδρος: Να αναλάβουν άλλοι, δηλαδή....

Επανερχόμενος στη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, ο αστυνομικός ανέφερε ότι ενώ είχαν ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί ο Π. Φύσσας στο νοσοκομείο, η σύντροφος του 34χρονου είχε βρεθεί δίπλα του και εκείνος είχε ξαπλώσει στην αγκαλιά της. «Εκείνη την ώρα που καλούσαμε το ΕΚΑΒ, απέναντι από εμάς ήταν ο κύριος όγκος των χρυσαυγιτών. Ενώ είχαμε το Ρουπακιά στα χέρια μας μετά από 10 με 15 δευτερόλεπτα διαλύθηκαν», είπε ο αστυνομικός.
Πρόεδρος: Είπατε ότι βλέπατε τον Ρουπακιά να απομακρύνετε. Προς τα πού πήγαινε; 
Μάρτυρας: Προς τα αμάξι του, που ήταν ανάποδα στη Τσαλδάρη περίπου τρια μέτρα από το σημείο.
Πρόεδρος: Μπορείτε να μας πείτε σε τι κατάσταση ήταν;
Μάρτυρας: Απλά πήγαινε προς το αμάξι του με γρήγορο βήμα. 
Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν μέλη ή οπαδοί της Χρυσής Αυγής, ενεπλάκησαν σε άλλες αξιόποινες πράξεις; 
Μάρτυρας: Στο Πέραμα έχω ακούσει ότι έγινε επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ. Είχα πάει και εγώ, στον ασύρματο άκουσα ότι υπάρχει μια συμπλοκή ατόμων.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν η Χρυσή Αυγή, είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση; 
Μάρτυρας: Δε γνωρίζω, δεν ασχολούμαι.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν είστε εκπαιδεύμενοι για τέτοια περιστατικά. Ποίος είναι ο ρόλος της ΔΙΑΣ; 
Μάρτυρας: Τα καθήκοντά μας είναι άλλα. Είμαστε για ένοπλες αντιπαραθέσεις, ληστείες, τέτοια περιστατικά.
Εισαγγελέας: Ναι, αλλά μέχρι να φτάσουν τα μέλη τη ομάδας ΔΕΛΤΑ έγινε το φονικό... 
Μάρτυρας: Μακάρι να προλαβαίναμε, δεν υπήρχε όμως δυνατότητα. 

Πολιτική Αγωγή: Το μαχαίρι του φόνου το θυμάστε; Ήταν ένα συνηθισμένο μαχαίρι κουζίνας; (Επιδυκνεύται το μαχαίρι στο μάρτυρα).
Μάρτυρας: Δεν ήταν κουζίνας είχε μια καλή λεπίδα. 

Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου, συνέστησε  στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του προηγούμενου μάρτυρα - αστυνομικού κ. Κωνσταντίνου Κοτσοβού -  να είναι πιο σύντομοι στις ερωτήσεις που υποβάλλουν και στις τοποθετήσεις τους. «Θα λήξει τον Φεβρουάριο ο χρόνος των προφυλακίσεων και θα διαμαρτύρεστε μετά ότι καθυστερεί η δίκη» είπε η κ. Λεπενιώτη. 

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news