facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Αύριο στις 12.00 το συμβούλιο αρχηγών

«Κλείδωσε» η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για αύριο στις 12 το μεσημέρι, με θέματα προς συζήτηση το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους, ανέφερεο κ. Τσίπρας, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Πλακιωτάκης: Η συμμετοχή της ΝΔ δεν σημαίενι στήριξη σε τακτικισμούς-τερτίπια Τσίπρα
Η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα, τόνισε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος δέχτηκε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την πρόσκληση για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις» ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ως σοβαρή και υπεύθυνη, όπως είπε , πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρεβρεθεί στο αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Έντονος δάλογος με Φώφη
Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος της τηλεφώνησε πριν από λίγο, για να την ενημερώσει για την πρωτοβουλία του.
Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.
«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.
Ποτάμι: Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει με έντονη επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, διαμηνύουν από το Ποτάμι, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη αυριανή σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. «Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι «παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε».
«Όχι» από το ΚΚΕ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός και με τον γεν. γραμ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.   Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.
Εθνική «κόκκινη» γραμμή για το Ασφαλιστικό
Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη) στην πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβουλίας που προανήγγειλε μέσω της συνέντευξής του στο «Εθνος της Κυριακής» για εθνικό διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κρίσιμη ατζέντα που αφορά στο Προσφυγικό, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο Ασφαλιστικό προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμείνει επί της ουσίας στη διαμόρφωση πολιτικών συνθηκών που θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ με τους εταίρους, παρότι γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που προκύπτουν και λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων για «εθνικό διάλογο».
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν δε ότι το πολυδαίδαλο παζλ που δημιουργήθηκε από το πρωί χθες, μετά το τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν οδήγησε σε οπισθοχώρηση τον κ. Τσίπρα, αντιθέτως το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας το κλίμα από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη (ο κ. Τσίπρας βρισκόταν εκεί με κυβερνητικό κλιμάκιο), επισήμανε την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση των οποίων υπερβαίνει τον ορίζοντα της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.
«Πιστεύω ότι θα γυρίσουμε το παιχνίδι» είχε πει χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής», απευθύνοντας πρόσκληση προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων για το Ασφαλιστικό, το Προσφυγικό, την παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news