facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ντράγκι: H EKT αυξάνει τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Πρώτη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες μετά από τρεις εβδομάδες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να αυξήσει τον ELA κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην τακτική συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι πλέον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για αύξηση του ορίου του ELA.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι κάποιοι ζητούσαν να κλείσει τελείως η στρόφιγγα του ΕLA για την Ελλάδα, αλλά είπε πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, κυρίως μετά την έγκριση του δανείου-γέφυρα μέσω EFSM από το Eurogroup. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ απδέχθηκε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα.



Η ελάφρυνση χρέους

Σε διακριτή απόσταση από το Βερολίνο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους λέγοντας: «Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα... Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα».

Τα capital controls

Σε ερώτηση για τα capital controls στην Ελλάδα απάντησε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί», προσθέτοντας ότι στις ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει κυρίως μικρές καταθέσεις και ότι τα capital controls θα πρέπει να αρθούν με τρόπο ώστε να αποφευχθεί το bank run.

Δεδομένη θεώρησε ο κεντρικός τραπεζίτης και την αποπληρωμή από την Αθήνα του ομολόγου τις ΕΚΤ στις 30 Ιουλίου. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να πληρωθούμε στις 20 Ιουλίου, όπως και το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι το σενάριο μη πληρωμής έχει βγει από το τραπέζι. «Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε σενάρια για τις συνθήκες που πρέπει να συντρέχουν για να σταματήσουμε να βοηθάμε μια χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης

«Η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» είπε επίσης ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα ενήργησε με βάση το καταστατικό της. «Δεν είναι απόφαση της ΕΚΤ το ποιος είναι μέλος της ευρωζώνης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες - μέλη είναι υπεύθυνες για την ελληνική συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κεντρική τράπεζα στις αποφάσεις για την Ελλάδα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην χώρα από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ακόμη ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης πρέπει να είναι ένα ισχυρό πρόγραμμα, που ενισχύει την ανάπτυξη, είναι δημοσιονομικά βιώσιμο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Η διαδικασία βελτιώνει την ποιότητα των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες για παροχή ρευστότητας» σημείωσε ακόμη προσθέτοντας πάντως ότι σήμερα δεν υπήρξε απόφαση για το κούρεμα που επιβάλλεται στα ελληνικά ενέχυρα για παροχή ρευστότητας.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news