facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Οι επιπτώσεις από το «όχι» του Eurogroup στην παράταση του προγράμματος

«Όχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση είπε το Σάββατο το Eurogroup, ενώ πήρε μάλιστα πίσω την πρόταση για συμφωνία που κατέθεσαν οι Θεσμοί, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, οι εταίροι της Ευρωζώνης απέρριψαν την παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε η κυβέρνηση και δεν θα καλύψουν χρηματοδοτικά τη χώρα από την 1η Ιουλίου, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις. 

Στο πρώτο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο δεν φέρει την υπογραφή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνεται ότι η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές και επιρρίπτεται η πλήρης ευθύνη για το ναυάγιο στην ελληνική πλευρά η οποία -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους- διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου. 

Το Eurogroup «λαμβάνει υπόψη την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται με προφανή σημασία ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την λήξη του προγράμματος. Μάλιστα, στο τέλος της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται πως υπάρχει η ευθεία προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τα κέρδη της ΕΚΤ από το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων (SMP) ύψους 1,9 δισ.ευρώ, επειδή η τωρινή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή πέντε μέρες μετά την λήξη του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. 

«Εκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα»

Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που αποφάσισαν να απορρίψουν ό,τι ήταν στο τραπέζι, ενώ συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις.



«Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως οι Έλληνες «έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα». 

Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε πως στο νέο Eurogroup ήταν σαφές ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως απόψε θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια για την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης καθώς οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις των Θεσμών.

«Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», σημείωσε και υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις που θα έχει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και «θα υπάρξουν κίνδυνοι» για την Ελλάδα.  Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως στο σενάριο του «όχι», η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της. 



Λίγες ώρες αργότερα και αφού το Eurogroup συζήτησε χωρίς τον κ. Βαρούφακη
για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα στην Ευρωζώνη, το τελικό ανακοινωθέν που εκδώθηκε από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ανέφερε πως κράτη μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. 

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζουν πως είναι έτοιμοι να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αλλά παράλληλα προειδοποιούν πως η λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς άμεση προοπτική μιας επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Όπως, όμως, τονίζουν, «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ».

Άλλωστε, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς προοπτική παράτασης σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια. Με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινίσσεται ότι ενδέχεται να χρειαστεί η επιβολή capital controls. 



Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με την παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα ανάμεσα στους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές ώστε να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του κατεπείγοντος της κατάστασης, οι θεσμοί προχώρησαν σε μία συμβιβαστική πρόταση σχετικά με πολιτικές προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας την ευελιξία εντός τους τρέχοντος συμβιβασμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς στις 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup υπήρξε ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για επιπλέον υποστήριξη στους Έλληνες πολίτες μέσω ενός συνεχούς προγράμματος με κατεύθυνση την ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιούλιου, που είναι μετά την λήξη του προγράμματος. Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες σχετικά με το τωρινό ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των ισόποσων κερδών του προγράμματος από τα ομόλογα SMP (επιστροφή κερδών ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα),  Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Η πρώτη ανακοίνωση:





To τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup: 
 
Οι Υπουργοί των 18 κρατών μελών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη της τρέχουσας οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, μετά από την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει βοηθήσει σημαντικά τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την δημοσιονομική εξυγίανση, έχουμε εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε βελτιώσει τη δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση, κάνοντας πιο ουσιαστική την χρηματοπιστωτική ενοποίηση και δημιουργώντας αποτελεσματικά «τείχη προστασίας». Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό, τι ήμασταν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτά τα μέσα θα είναι συμπληρωματικά των ενεργειών που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει τελείως ανεξάρτητα και σε συμμόρφωση με την εντολή της. 

Το ΕΤΧΣ και ΕΜΣ παραμείνουν τα ισχυρά μέσα που ήταν πάντα και εξακολουθούν να έχουν την πλήρη υποστήριξη μας. Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. 

Τονίζουμε ότι η λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς άμεση προοπτική μιας επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, όπου χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της ζώνης του ευρώ. 

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ.

-Η δήλωση εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Ελλάδας-. 



Η ανακοίνωση στα αγγλικά: 

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news