facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αναβρασμός στο γερμανικό κοινοβούλιο για Ελλάδα

Οργιάζουν οι φήμες στα γερμανικά ΜΜΕ για τη στάση που θα ακολουθήσουν τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου έναντι της νέας φάσης διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση σε μια στιγμή που σύμφωνα με το Bloomberg ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε σε βουλευτές ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, «έχει γυρίσει ο άνεμος», και τώρα πια τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο αντικαγκελάριος, επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αφήνουν να εννοηθεί ότι το Grexit δεν μπορεί πια να αποκλειστεί.
Oι επίσημες δηλώσεις παραμένουν βέβαια στη γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
Όμως και οι δύο ηγέτες έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση από τα κόμματά τους να αυξάνεται, ιδιαίτερα μάλιστα η Α. Μέρκελ, της οποίας το κόμμα CDU εγείρει σοβαρές ενστάσεις έναντι της συνέχισης της πολιτικής διάσωσης.
Ήδη πάνω από 100 βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Bundestag να λένε ότι δε θα στηρίξουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Στον απόηχο του τελευταίου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όξυνε τους τόνους, λέγοντας «δεν εκβιαζόμαστε» και αποκλείοντας μία «πάσει θυσία» διάσωση της Αθήνας. Ταυτόχρονα, η Άγκελα Μέρκελ επέτρεψε αυτή την εβδομάδα μία συζήτηση στην κεντρικής επιτροπής του CDU για το Grexit. Όπως αναφέρει το Spiegel, αυτό εξέπληξε πολλούς συμμετέχοντες, καθώς μέχρι τώρα το θέμα ήταν ταμπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτενής συζήτηση για το πώς μπορεί κανείς να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο κι έγινε σαφές ότι ακόμα και μετά από ένα Grexit η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να βοηθηθεί, κάτι που θα κοστίσει επίσης ακριβά.
Η καγκελάριος είπε ότι η επιθυμία να σωθεί η Ελλάδα υπάρχει, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Και τόνισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διασπαστεί κι ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να εμφανιστούν αποφασισμένοι. Φαίνεται μάλιστα να ειπώθηκε από μέλη της επιτροπής: «Τώρα πρέπει να δείξουμε ποιος έχει τα πιο γερά νεύρα... Όποιος κάνει την πρώτη κίνηση, αυτός θα χάσει».
Αυτήν την Πέμπτη θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες και μία έκτακτη σύνοδος κορυφής για την επόμενη Κυριακή δεν έχει αποκλειστεί. Ο Γκάμπριελ και η Μέρκελ θέλουν πρώτα να ακούσουν τι πρόκειται να προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους συναδέλφους του αύριο.
Ανάμεσά σε αυτούς θα βρίσκεται όμως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει λάβει μια θέση άτυπου ηγέτη των σκεπτικιστών στο κόμμα: Κανένας συμβιβασμός με την Αθήνα δεν έχει κρατήσει πάνω από δύο μήνες, φέρεται να είπε στην επιτροπή.
Ο Γερμανός υπουργός επέκρινε επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, και τη στρατηγική του Ζ.Κ. Γιούνκερ. 
Όπως είπε, οι διαπραγματευτές της Κομισιόν κάθισαν μαζί με τους Έλληνες το Σαββατοκύριακο, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έπρεπε να περιμένουν από δίπλα, παρότι όφειλαν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Michael Grosse-Brömer, δήλωσε πάντως ανοιχτά χτες ότι αν «εάν δεν υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρύθμισεων [από την Ελλάδα] , τότε στην ανάγκη θα αποδεχτούμε μέχρι και ένα Grexit».
Με αυτή του τη δήλωση εξέφρασε αυτό που πολλά μέλη του κόμματος σκέφτονται εδώ και καιρό. Όμως, όπως αναφέρει η Suedeutsche Zeitung, η ηγεσία του κόμματος έχει διαμηνύσει στους βουλευτές να περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων προτού κάνουν αυστηρές δηλώσεις. Ακόμα και από το - σαφώς πιο επιθετικό μέχρι τώρα - αδερφό κόμμα της Βαυαρίας CSU, υπάρχουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις στους εκπροσώπους του, να μη δεσμευτούν πρόωρα για το τι αποφαση θα πάρουν για την Ελλάδα.
Μόνο όταν μάθει κανείς τι ακριβώς θα γίνει στο τέλος, θα μπορέσει στα σοβαρά να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει από εκεί και πέρα, φέρεται να είπε ο επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer.
Και οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες, καθώς ήδη 32 βουλευτές του CDU δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα το Φεβρουάριο.
Οι αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται, δημιουργούν εύλογα την ανησυχία πως μπορεί να ειπωθούν απόψεις που δε θα αφήνουν κανένα περιθώριο μεταστροφής στη συνέχεια.

Σταϊνμάιερ: Τελειώνει ο χρόνος για Ελλάδα

Ο χρόνος που έχει στην διάθεση της η Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, λέγοντας πως η χώρα δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο αυριανό Europgroup.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, δίχως σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας» ανέφερε μετά από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news