facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση συμφωνία - Σχέδιο για συνολική λύση μέσα στο Μάϊο

Μία οριστική συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας-μέσα στο Μάιο- με εφαρμογή της από τον Ιούνιο, με ορίζοντα την εξασφάλιση της χρηματοδότηση έως το 2016 επιδιώκει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τη στρατηγική για μία ενδιάμεση συμφωνία. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρα, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί κάποιου είδους χαλάρωση στη ρευστότητα από την ΕΚΤ, ενώ κατά τις εν ενεξελίξει διαπραγματεύσεις, αγκάθια παραμένουν εργασιακά και ασφαλιστικό.

Οι δανειστές μας και ειδικότερα το ΔΝΤ, εγείρουν εμπόδια, ενώ κατά το παρελθόν η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ζητήσει μεταρρύθμιση σε βάθος στο ασφαλιστικό.

Εν τω μεταξύ, η χώρα μας και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.

«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε.
Θέλει λύση - "πακέτο" το ΔΝΤ και όχι ενδιάμεση συμφωνία
Αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε έχει να κάνει με τις ενστάσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ στο Brussels Group η εκπρόσωπος του Ταμείου παρά τις ερωτήσεις του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να απορρίπτει την ενδιάμεση συμφωνία και προκρίνει τη λύση - "πακέτο". Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό καθώς οι τεχνοκράτες του εκτιμούν πως δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και της Ελλάδας στα εργασιακά με το Ταμείο να ζητά απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων αλλά και μειώσεις μισθών.
Tα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
H εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε το Σάββατο, μετά από την επιμονή των δανειστών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, απόσυρση των διατάξεων που ενεργοποιούν τις συλλογικές συμβάσεις και μειώσεις συντάξεων, ενώ μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για τη "μαύρη" τρύπα του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το παράθυρο για συμφωνία παραμένει ανοικτό, αφού όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στις συζητήσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος που εκπροσωπεί έναν από τους θεσμούς ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η κυβερνητική ομάδα, οι άνθρωποι από το γραφείο του πρωθυπουργού, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τα γραφεία του Γ. Δραγασάκη και του Γ. Σταθάκη, φαίνεται ότι θέλουν πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία και η ατμόσφαιρα είναι καλή παρά τις μεγάλες διαφορές. Θα μπορούσα να φανταστώ πιθανούς συμβιβασμούς αλλά δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ότι υπάρχει κάτι στο ενδιάμεσο, που μπορούν να δεχτούν και οι δύο πλευρές".

Οι γερμανικές εφημερίδες "Die Welt" και "Frankfurter Allgemeine" αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει για πρώτη φορά κανονικό σχέδιο εργασίας, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, με στόχο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται η αύξηση ή επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, η αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις), τρεις νέοι Φόροι πολυτελείας στον Τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε αυτά τα νησιά, η επιβολή έκτακτου φόρου σε "έχοντες- κατέχοντες" (εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια), η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η υιοθέτηση κριτηρίων ή το "ψαλίδισμα" στη 13η σύνταξη.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, αφού όπως δήλωσε το μέλος της Μπενουά Κερέ, αν υπάρχει στο ορίζοντα συμφωνία, τότε μπορεί να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Στις 6 Μαΐου, πέρα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχει η πληρωμή των 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.

Από την ίδια ημέρα ως τις 8 του μήνα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και για το ελληνικό ζήτημα. Στις 8 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου είναι η κρίσιμη σύσκεψη του EUROGROUP και μια ημέρα μετά η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στις 13 Μαΐου, πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ στις 3 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news