facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ ή Δ για την Ελλάδα», το μήνυμα του Ecofin

Μπορεί οι συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας να κατέληξαν με την κοινή θέση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα σενάρια, ωστόσο τα υπονοούμενα δεν έλειψαν, με τον γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναφέρεται εμμέσως ενώπιον των δημοσιογράφων, στην ύπαρξη "σχεδίου Β" για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε...» είπε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, με τις αναφορές και των υπολοίπων υπουργών να κινούνται στο ίδιο έδαφος. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» ξεκαθάρισε και ο γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η σιβυλλική δηλωση του Β.Σόιμπλε. Ερωτηθείς για το εαν η ευρωζώνη διαθέτει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρομοίασε την σημερινή κατάσταση στη χώρα, με την Γερμανία πριν την ενοποίηση της τη διετία 89 – 90. "Εάν τότε είχαμε ανακοινώσει ότι υπήρχε εκ των προτέρων σχέδιο ενοποίησης, όλος ο κόσμος θα έλεγε ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως", δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μετά το Ecofin στη Ρίγα αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι Γερμανοί έχουν ήδη έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Ο ίδιος προσέθεσε αργότερα ότι «το να τίθεται αυτή η ερώτηση (σ.σ. σχετικά με την ύπαρξη 'Σχεδίου Β') σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα». "Η κατάσταση στην ελλάδα είναι όπως είναι. Θα κάνουμε ο,τι δυνατόν να αποφύγουμε χρεοκοπία", σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο οτι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικρίθηκε έντονα χθες απο τους ομολόγους του για τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε οτι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί οτι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.

Εντωμεταξύ, την ελπίδα τους πως το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που αναδείχτηκε στο χθεσινό Eurogroup θα δώσει την απαραίτητη ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν σήμερα Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί στις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του ECOFIN στη Ρίγα.

«Ελπίζω πως η κρίσιμη συνεδρίαση [του Eurogroup] θα δώσει έξτρα αίσθηση του επείγοντος» στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εκτίμησε ωστόσο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον κάποιες μέρες έως ότου να γίνουν ορατά κάποια αποτελέσματα στην όλη διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup που επικαλείται το ΑΠΕ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα. Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μερες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news