facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, χωρίς υφεσιακά μέτρα - Συνεδριάζει το βράδυ το Brussels Group

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Τα έσοδα αναμένονται κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ η λίστα δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, ΕΕ και ΔΝΤ συγκάλεσαν «ανεπισήμως» το Brussels Group.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επικυρώσουν τη συμφωνία.

Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει το ψυχολογικό μασάζ στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Μεταρρυθμίσεις

Το πακέτο που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς τη Δευτέρα αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου μεταρρυθμιστικών δράσεων, το οποίο θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει σε τομές που χρειάζονται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων θεωρείται από πολλούς στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει να προχωρήσει.

2. Φοροδιαφυγή. Η Αθήνα στηρίζει πολλά στην προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και παράλληλα θα αλλάζουν τη φιλοσοφία των φορολογουμένων γύρω από το θέμα.

3. Γραφειοκρατία. Η μείωση των διαδικασιών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με πρώτες κινήσεις τις ενοποιήσεις ταμείων και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για όλα αυτά, τον τελικό λόγο θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα του παρουσιαστούν όλες οι προτάσεις τις επόμενες ημέρες τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και για τα διαρθρωτικά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τη Δευτέρα να ενημερωθούν οι θεσμοί για τις ελληνικές προτάσεις, να δώσουν το «πράσινο φως» και την Τρίτη να συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, καθώς του 1,2 δισ. ευρώ που αιτείται η κυβέρνηση να επιστραφεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Αν και υπάρχουν νομικά κολλήματα, σύμφωνα με την Καθημερινή, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι στο προχθεσινό Euroworking Group η αντίδραση στην επιστροφή των εν λόγω κεφαλαίων είχε να κάνει κυρίως με το ότι η Ευρωζώνη περιμένει να δει πρώτα τα δύο πακέτα των μέτρων που θα παρουσιάσει η Αθήνα και μετά θα αποφασίσει.

Το καλύτερο σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι να εκταμιευθούν και τα δύο παραπάνω κονδύλια και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων του Απριλίου και μέρος εκείνων του Μαΐου. Πάντως, μέχρι να εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις, η ΕΚΤ δεν χαλαρώνει τους κανονισμούς της. Μάλιστα, η ΕΚΤ απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια ενόψει των εκδόσεων του Απριλίου.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news