facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η επιστροφή της Τρόικας- Πώς το σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ

Τι είπε ο Μάριο Ντράγκι στον Γιάνη Βαρουφάκη; Η Τρόικα επιστρέφει γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η επιστροφή της Τρόικας.... με άλλο όνομα και χωρίς τελικά να έχει πολύ σημασία. Τα διεθνή ΜΜΕ επικεντρώνονται σήμερα, την επομένη του Eurogroup στον «χαμένο χρόνο» όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και σε αυτόν που δεν πρέπει να χαθεί όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι.


Χαρακτηριστικό το δημοσείευμα του Bloomberg που αποκαλύπτει τον διάλογο Ντράγκι Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας. Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται πηγές που ήταν παρόντες στην στιχομυθία. Ο Ντράγκι προσπαθεί να πείσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, δίχως να υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν κάποιες από αυτές στην Αθήνα.
Μάριο Ντράγκι: Μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφωνεί 
Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;
Η συμφωνία έκλεισε.


Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, είχε προηγηθεί μια εντατική προσπάθεια από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι να πείσει τους Έλληνες αξιωματούχους πως επειδή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, θα πρέπει να επιτρέψουν στους αντιπροσώπους της Ευρωομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν θέλουν να λάβουν βοήθεια. Αυτό σημειώνουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής όταν είπε στον κ. Βαρουφάκη πως τα κυβερνητικά βιβλία χρειάζεται να εξεταστούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στο πλευρό του Ιταλού τραπεζίτη στάθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Η πίεση φάνηκε να έχει αποτέλεσμα καθώς η Αθήνα επέτρεψε να έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».
Στο ίδιο πνεύμα η γαλλική Le Figaro μιλά και αυτή για την επιστροφή της Τρόικας χρησιμοποιώντας την λέξη Τρόικα και όχι «θεσμοί». H μεγάλη επιστροφή της Τρόικας. Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που αναφέρεται στο θρίλερ της ελληνικής διαπραγμάτευσης.


Η Ελλάδα ξεκινά συνομιλίες με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ την Τετάρτη αναφέρει το Reuters. 

Το Spiegel αναφέρεται στις αντιδράσεις των εταίρων και στον εκνευρισμό που επικρατεί για τον χρόνο που χάθηκε. 


FT: Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα αρχίσουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα την Τετάρτη -αναφέρουν οι FΤ- μετά από δύο εβδομάδες αντιπαράθεσης. Αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτές οι δύο εβδομάδες μπορεί να έβλαψαν την ικανότητά να επέλθει συμφωνία.

WSJ: Η Ευρωζώνη ζητά από την Ελλάδα να δράσει πιο γρήγορα. 
thetoc

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news