facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση του Βαρουφάκη

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους, αλλά με αποδέκτη και το Μέγαρο Μαξίμου, στέλνει με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει με νόημα ότι «οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πάντες στην Ε.Ε.». Παράλληλα, τονίζει πως η Αριστερή Πλατφόρμα «δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της».

Κύριε υπουργέ, τον περασμένο Οκτώβριο είχατε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους σε μία νύχτα και με μία νομοθετική πράξη, έτσι όπως πραξικοπηματικά μας το επέβαλαν». Τι μεσολάβησε και η δήλωση αυτή τελικά λησμονήθηκε; 

Δήλωση δική μου ότι θα καταργήσουμε το Μνημόνιο σε μία νύχτα δεν υπάρχει, παρά μόνο ως πλήρη παραμόρφωση των όσων κατά καιρούς έχω πει. Προσωπικά, μάλιστα, πάντα τόνιζα ότι τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα πρέπει να καταργηθούν από μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι «πραξικοπηματικά» σε μία νύχτα, όπως ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά με κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με σεβασμό στη Βουλή και πλήρη τήρηση του Κανονισμού της και του Συντάγματος. Ηδη, πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησής μας ήταν να σταματήσει αμέσως την εφαρμογή του Μνημονίου, εφαρμογή που βρισκόταν σε εξέλιξη. Τα μέτρα λιτότητας και των φόρων τα οποία ήταν έτοιμη να εφαρμόσει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πετάχτηκαν μετεκλογικά στον κάλαθο των αχρήστων. Η δέσμευσή μας για πλήρη κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων ισχύει στο ακέραιο και αυτή η δέσμευσή μας, παρά τις μεγάλες μετεκλογικές δυσκολίες και τους ωμούς έξωθεν εκβιασμούς, θα εφαρμοστεί πλήρως το επόμενο διάστημα. Η πλήρης κατάργηση των Μνημονίων είναι θέση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ και προϋπόθεση για μια νέα συνεπή, προοδευτική και αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της χώρας.

Υπάρχει για την κυβέρνηση σενάριο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο; 

Το μόνο σενάριο που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντιμετωπίσει την κυνική γερμανική αδιαλλαξία, την οποία ακολουθούν και οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της Ε.Ε., προκειμένου να εφαρμόσει πλήρως, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και σταθερότητα, το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της. Επιδιώκουμε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε θετική συμφωνία. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους που να ακυρώνει στην πράξη το προοδευτικό αντι-νεοφιλελεύθερο προγραμματικό μας προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πάντες στην Ε.Ε.

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις διαπραγματεύσεις; 

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση του Γ. Βαρουφάκη και πολύ κακώς γίνονται συχνά αντιληπτές με αυτόν τον τρόπο από πολλά μέσα ενημέρωσης. Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν είναι προσωπικό μονόπρακτο, όσο και αν ο Γ. Βαρουφάκης δίνει έντονα το προσωπικό του χρώμα, αλλά κινούνται σε ένα πλαίσιο όπου την πρώτη ευθύνη γι’ αυτές έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά όργανα. Από κει και πέρα, οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα πρώτα αποτελέσματά τους συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου είχα την ευκαιρία να καταθέσω και να εκφράσω τις ιδιαίτερες απόψεις μου. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, συνεχίζονται και έχουν πάρει τη μορφή ενός θρίλερ, με την πλευρά της Γερμανίας να κινείται σε τακτικές που θυμίζουν τις κακές στιγμές της. Αυτές τις ώρες όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε πλήρως και με όλες μας τις δυνάμεις την κυβέρνηση για να μπορέσει να σταθεί όρθια και να μείνει αμετάθετη στην προάσπιση και την υλοποίηση της βούλησης που εξέφρασε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και τους αγώνες του, καθώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Εχετε πει ότι για να πετύχει μια διαπραγμάτευση πρέπει να είναι στο τραπέζι και το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη. Ομως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο πλάνο; 

Για να πετύχει μια διαπραγμάτευση χρειάζονται πολλά πράγματα. Αυτή η φάση που διανύουμε είναι πολύ λεπτή και κρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πιο κατάλληλη για να διατυπώσω δημόσια ιδιαίτερες απόψεις μου σχετικά με την ευρωζώνη. Εκείνο που θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω με έμφαση αυτήν την ώρα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται ποτέ σε ερμητικά κλειστά δωμάτια ή και γύρω από πολυτελή τραπέζια. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τους λαούς στο προσκήνιο και στη βάση συσχετισμών που διαμορφώνονται έξω από τις κλειστές αίθουσες. Τούτες τις ώρες, έχει τεράστια σημασία για την έκβαση της προσπάθειας η παρουσία του λαϊκού παράγοντα με την ανάπτυξη μεγάλων λαϊκών αγώνων στη χώρα μας, καθώς και η παρουσία στο προσκήνιο ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς που θα υποβοηθήσει τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενιαίου μετώπου. Ενός μετώπου το οποίο θα διεκδικεί την ήττα των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελεύθερης λεηλασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σωστά δόθηκαν, κατά την άποψή σας, τα έξι (6) επιπλέον ευρώ ημερησίως, ως τροφείο, στους εργαζομένους της ΔΕΗ, όπως προβλέπεται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; 

Προσωπικά, δεν είχα καμία απολύτως ανάμιξη στη συζήτηση και διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διαμορφώθηκε και υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η Συλλογική αυτή Σύμβαση ήταν έτοιμη πριν αναλάβω εγώ θέση υπουργικής ευθύνης και δεν μπορούσα να έχω κανέναν άλλο ρόλο από το να σεβαστώ το τελικό αποτέλεσμά της, στο πλαίσιο των αδιαπραγμάτευτων αρχών μας για τις ελεύθερες, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κάθε άλλη δική μου επιλογή νομίζω ότι θα ήταν άκρως βλαπτική και μάλλον αντιδημοκρατική, ενώ θα προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα γύρευε, υποτίθεται, να λύσει. Από κει και πέρα, όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε σε αυτόν τον τόπο ότι ο ελεύθερος ακηδεμόνευτος ταξικός συνδικαλισμός, μαζί με την πλήρη ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τους οποίους μπορούμε να οικοδομήσουνε μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας. Τα κυβερνητικά διατάγματα είναι πάντα εύκολα. Το δύσκολο είναι να θητεύουμε ως κοινωνία στη δημοκρατία.

Μπορεί να καλυφθεί, και με ποιον τρόπο, το οικονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΗ από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ; 

Η ΔΕΗ, ως δημόσια επιχείρηση, που παραμένει η μεγάλη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, υπέστη μεγάλα πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικές και δοκιμάζεται σκληρά από τα επώδυνα νεοφιλελεύθερα δόγματα στο χώρο της ενέργειας και τις επιλογές ιδιωτικοποίησής της, οι οποίες ευτυχώς ακυρώθηκαν οριστικά. Παρά τις δοκιμασίες όμως και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ στέκεται όρθια και παραμένει κερδοφόρα. Πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, στην οποία θα προχωρήσουμε γρήγορα το επόμενο διάστημα, θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει πολύ πιο ουσιαστικά το στρατηγικό αναπτυξιακό της ρόλο στην οικονομία για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. 

Εάν η Κομισιόν ανάψει πράσινο φως για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρία Socar, εσείς θα συμφωνήσετε;

Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι περιμένουμε την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τυπική ή άτυπη, προκειμένου να καθορίσει και η κυβέρνησή μας την τελική θέση της για τον ΔΕΣΦΑ. Σε κάθε περίπτωση, θα κινηθούμε με γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον και φυσικά με τις αρχές με τις οποίες πορευόμαστε στο χώρο της ενέργειας.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της

Πόσο νερό θα ρίξει στο κρασί της η Αριστερή Πλατφόρμα, δεδομένων της ανατροπής των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και της αποδοχής όρων που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και μνημονιακοί; 

Η Αριστερή Πλατφόρμα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι ένα άτυπο κόμμα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα αντιπροσωπεύει μια τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εδράζεται σε συγκεκριμένες ιδεολογικές παραμέτρους και η οποία κινείται με πλήρη σεβασμό στις καταστατικές αρχές του κόμματος. Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις για τις αποφάσεις του Eurogroup στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και οι οποίες με ένα πολύ συνοπτικό τρόπο τέθηκαν σε ψηφοφορία. Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της. Οσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει μια μεγάλη μάχη για να απεμπλακεί η χώρα από κάθε μορφής νεοαποικιακές κηδεμονίες και δεν πρόκειται να εφαρμόσει Μνημόνια και μνημονιακούς όρους. Η μάχη που δίνει η Αριστερά στη χώρα μας και για τη χώρα μας είναι άνιση και έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία. Στην οριακή φάση που βρισκόμαστε χρειάζεται να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και τόλμη, κόβοντας όλες τις γέφυρες για ένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφή. Τόλμη και βήματα μπροστά είναι οι μόνες επιλογές που υπάρχουν, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα. 

e-typos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news