facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μετά από επικοινωνία Σαμαρά - Νταβούτογλου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Η Τουρκία «διαβάζει το μήνυμα» που στέλνουμε με την τριμερή συνεργασία με την Αίγυπτο και την Κύπρο και την επικείμενη συνάντηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων ΥΠΕΞ με Κύπρο και Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, και σε συνεννόηση με την Κύπρο, ελήφθη η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει κανονικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στις 5-6 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Τόνισε πως στόχος της απόφασης της Αθήνας είναι να μην «διαταραχθεί» το χρονοδιάγραμμα των θεσμοθετημένων επαφών με την Άγκυρα, καθώς η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι στο συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς επικοινώνησαν οι δυο πρωθυπουργοί, όμως εξήγησε πως η απόφαση να γίνει κανονικά το Συμβούλιο ελήφθη μετά τη σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο Κάιρο το Σάββατο. Υπενθυμίζεται πάντως πως την Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως είχε υπάρξει επικοινωνία Σαμαρά-Νταβούτογλου, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει πότε έγινε.

Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και την επικείμενη τριμερή συνεργασία σε επίπεδο γ.γ. ΥΠΕΞ με Ισραήλ και Κύπρο, σχολίασε πως η Τουρκία «διαβάζει με άνεση το μήνυμα» που στέλνουν Αθήνα και Λευκωσία, «που είναι ένα μήνυμα για το ρόλο του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο».

Σημείωσε πως οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι δυνατό να συνεχιστούν μόνο αφού τερματίσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, επισήμανε πως η σημερινή συνεδρίαση έγινε σε κλίμα συναίνεσης και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συνιστά «καλό οιωνό» για τη συνέχεια, σε όλα τα θέματα.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι ισχύς και όλοι πρέπει να τη διαφυλάξουμε» δήλωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Βαλαβάνη τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης συμμάχων στην περιοχή με στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Σημείωσε, πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστούν επίσημα κατά την αυριανή (Τρίτη) συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news