facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τροπολογία για δημοσιοποίηση στοιχείων επικίνδυνων κακοποιών

Τον δρόμο για τη Βουλή έχει πάρει τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας δράστη, όταν αυτός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό στο Μικρολίμανο, όπου καταζητούμενος μπήκε σε νυχτερινό κέντρο με καλάσνικοφ και τραυμάτισε εννέα θαμώνες.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η τροπολογία κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για την σύλληψή τους».

Σύμφωνα με την τροπολογία, η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη ή των δραστών θα δίνεται άμεσα στις περιπτώσεις εγκλημάτων «του οποίου ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».

Η τροπολογία θα μπει ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.

Σημειώνεται ότι ο δράστης της επίθεσης στο Μικρολίμανο, ήταν καταζητούμενος, οι Αρχές δεν μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του για να διευκολυνθούν οι έρευνες εξαιτίας των περιορισμών που προβλέπει το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι εισαγγελείς μπορούν να εκδώσουν διάταξη για δημοσιοποίηση στοιχείων κατηγορουμένων, μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με αδικήματα τρομοκρατίας, γενετήσιας ελευθερίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προβληματίστηκε από την πρώτη στιγμή για τους περιορισμούς του νόμου που αποτέλεσαν εμπόδιο για τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό του δράστη.

Αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου περί δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων είχε ζητήσει νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, λόγω της μη δημοσιοποίησης της φωτογραφίας του ενόπλου που πυροβόλησε αδιακρίτως στο μπαρ του Μικρολίμανου τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news