facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τι είπαν οι τραπεζίτες σε Σαμαρά - Βενιζέλο για τα «κόκκινα» δάνεια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από την ολοκλήρωση των stress tests και πως επρόκειτο να τεθεί στο επίκεντρο η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος και διευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, είπε ότι «οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ώστε πολύ γρήγορα να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση των κόκκινων δανείων για να ξεπεραστεί γρήγορα το θέμα αυτό».

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη σύσκεψη λέγοντας ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα "stress tests" των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 50, των 70 ή των 100 χιλιάδων ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι οι τράπεζες δήλωσαν στον πρωθυπουργό ότι είναι σε θέση να υποστηρίξουν το πλάνο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας του 2,5%-3%, ποσοστό με το οποίο εκτιμάται ότι θα «τρέχει» το ΑΕΠ της χώρας.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου». Ο κ. Βενιζέλος παρέμεινε και συνέχισε τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο επιστροφής της τρόικας, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Θα προλάβουμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο πριν τις προεδρικές εκλογές και πριν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τη χώρα».

Σημειώνεται ότι μιλώντας σε στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά το θέμα με τις 100 δόσεις, αλλά και με τη ρύθμιση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν, από πλευράς κυβέρνησης, εκτός των κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, και οι Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.
Από την πλευρά των τραπεζών, στο ραντεβού προσήλθαν οι Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news