facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ένταση στη Μεσογείων για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά

Προς αναστολή βαίνει η μετεγκατάσταση των Ρομά από τον καταυλισμό στο Χαλάνδρι στο όρος Πατέρας στα Μέγαρα, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου. Οπως προέκυψε από τη σύσκεψη δεν υπάρχει λύση για τα δώδεκα κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.

Ωστόσο, οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται και αναμένεται να αρχίσουν από μηδενική βάση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας, ο κ. Ρούσσος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Η κατάσταση στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου έχει πλέον εξομαλυνθεί, ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, το ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστό, καθώς πυροσβέστες απομακρύνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Οι Ρομά που μένουν στην περιοχή, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού Χαλανδρίου, που υπάρχει στην περιοχή εδώ και 30-35 χρόνια, βάζοντας φωτιές σε λάστιχα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στο σημείο.

Οπως προβλέπει η εισαγγελική παραγγελία, μέχρι τις εννέα και μισή το βράδυ θα έπρεπε να έχουν εισέλθει στον χώρο τα μηχανήματα ώστε να κατεδαφιστούν τα πρώτα παραπήγματα. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μ. Αγγέλακας δήλωσε ότι αναστέλλει για έξι μήνες τη μετεγκατάσταση αν οι Ρομά επιτρέψουν την κατεδάφιση σε 12 από τα 26 παραπήγματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, είναι ακατοίκητα. Προειδοποίησε παράλληλα, ότι στην αντίθετη περίπτωση «η αστυνομία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο αυτό που σκέφτεται η αποκεντρωμένη διοίκηση. Να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση... Επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

Η λύση του κοινωνικού προβλήματος δεν μπορεί να δοθεί με αυταρχικό τρόπο. Να μετακινηθούν με βιώσιμο τρόπο και με αξιοπρεπείς συνθήκες, τόνισε.

Μάλιστα με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου έχει υπογραμμίσει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι». Η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.

Η απόφαση για την απομάκρυνση των Ρομά ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, είχε οριστεί η ημέρα που θα μετέβαινε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news