facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Περισσότεροι οι υπάλληλοι από τους κρατούμενους στις φυλακές στην Ολλανδία

Ένα -αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα- πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η ολλανδική κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργό Δικαιοσύνης, ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των εγκλείστων στις φυλακές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον Μάρτιο κατεγράφησαν στις φυλακές μόλις 9.710 κρατούμενοι τη στιγμή που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανέρχονται σε 9.914. Το 2008 στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων οι φυλακισμένοι ανέρχονταν σε 15.000.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο αριθμός των φυλακισμένων θα ήταν ακόμη μικρότερος, δεδομένου ότι η Ολλανδία φιλοξενεί στις φυλακές της 650 βέλγους κρατούμενους, ως μέρος συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Πολλοί Ολλανδοί, πάντως, εκτιμούν ότι οι καταδίκες σε ορισμένα αδικήματα είναι υπερβολικά ελαφριές.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε την αιτία αυτής της μείωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης προαναγγέλοντας παράλληλα το κλείσιμο οχτώ φυλακών και την περικοπή 3.500 θέσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων, ένα μέτρο που ωστόσο βρίσκει αντίθετο το συνδικάτο τους, το οποίο υποστηρίζει ότι η απόλυση των σωφρονιστικών μπορεί να οδηγήσει σε «ελλείψεις προσωπικού».

Ένα από τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση της Ολλανδίας είναι να καταργήσει την πρακτική της χορήγησης αναστολής στους κρατούμενους μόλις εκείνοι συμπληρώσουν τα 2/3 της ποινής τους.

Σημειωτέον ότι στις ΗΠΑ η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων – κρατουμένων είναι 1 στους 5, στην Ευρώπη είναι 1 στους 3, ενώ στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος ανά δέκα κρατούμενους.

e-go

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news