facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ηλεία: Oδυνηρές συνέπειες από το μποϊκοτάζ της φράουλας - Ακυρώθηκαν εξαγωγές σε Ρωσία και Ουγγαρία

Οργανωμένη… παγκόσμια «επίθεση» συνεχίζει να δέχεται η φράουλα της Μανωλάδας, με τις επιπτώσεις της να τρομάζουν τους παραγωγούς αλλά και τους κατοίκους ολόκληρης της βόρειας Ηλείας. Το μποϊκοτάζ που δέχεται η φράουλα «ακύρωσε» παραγγελίες προς τη Ρωσία και την Ουγγαρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι «πελάτες» της περιοχής ζητούν την… αλλαγή της ονομασίας προέλευσης του προϊόντος, προκειμένου να «εξαφανιστεί» η λέξη Μανωλάδα από τις συσκευασίας της φράουλας.

Άλλες πάλι πηγές αναφέρουν πως πολλοί παραγωγοί, που πρόλαβαν να εξαγάγουν το προϊόν τους, «έχασαν» τα χρήματά τους, με τους πελάτες να ισχυρίζονται πως εξαιτίας του μποϊκοτάζ το προϊόν που αγόρασαν έμεινε απούλητο! Μια ολόκληρη περιοχή «τρέμει» το αύριο, και όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της πράξης τριών και μόνο ανθρώπων Οι «βολές» που δέχεται το προϊόν της φράουλας τις τελευταίες μέρες δεν επηρεάζουν μόνο την τοπική οικονομία της Βουπρασίας και της Βόρειας Ηλείας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. απ΄όπου παράγονται οι πρώτες ύλες για την καλλιέργεια και τη συσκευασία του προϊόντος, ενώ μέρος του προβλήματος «αγγίζει» και την Ισπανία, από την οποία εισάγονται τα περισσότερα φυτά!

Σύμφωνα με παραγωγούς που μίλησαν στο patrisnews, τα νάιλον τα οποία χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια της περιοχής, έρχονται από την Κρήτη, τα τελάρα και τα κεσεδάκια για τη συσκευασία της φράουλας από τη Νάουσα, τα φυτά από την Ισπανία και ούτω καθ' εξής. Το προϊόν της φράουλας έχει δημιουργήσει μια τεράστια οικονομική αλυσίδα ανά την Ελλάδα, «ζώντας» εκατοντάδες οικογένειες!

Τεράστιο το καλλιεργητικό κόστος!

Το κυριότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της Βουπρασίας, ιδιαίτερα οι μικροί, είναι αυτό του καλλιεργητικού κόστους που συνεχώς αυξάνει. Μιλώντας με αριθμούς: Το κάθε ένα φυτό φράουλας κοστίζει 0,12 ευρώ και για κάθε στρέμμα καλλιέργειας χρειάζονται 7.000 φυτά. Το κάθε ένα τελάρο με άδεια κεσεδάκια που έρχεται από τη Νάουσα κοστίζει 1 ευρώ με τα μεταφορικά -για κάθε φορτίο- να αγγίζουν τα 800 ευρώ. Μια μέση παραγωγή απαιτεί 7.000-8.000 τελάρα, που αυτό μεταφράζεται με πολλά φορτία και πολλά μεταφορικά. Το νερό –που μεταφράζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα– με ΦΠΑ 23% και όλα γενικώς τα εφόδια «εκτοξεύουν» κατακόρυφα το καλλιεργητικό κόστος!

Από μισό ευρώ το κεσεδάκι!

Παραγωγοί αναφέρουν στο patrisnews ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε πιο δύσκολα από ποτέ άλλοτε. Oλόκληρα φορτία έφυγαν για τους πελάτες του εξωτερικού στην πολύ χαμηλή τιμή του μισού ευρώ το κεσεδάκι. Φορτία που εξήχθησαν δεν πληρώθηκαν ποτέ και το σύνολο σχεδόν των παραγωγών έχει να καλύψει επιταγές…

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα, ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης η αψυχολόγητη πράξη τριών ανθρώπων που κοντεύει να… «τινάξει» ολόκληρη την περιοχή στον αέρα!

Παράλληλα, με μοναδικό θέμα το επεισόδιο στη Νέα Μανωλάδα συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα κατεπειγόντως, στις 6 το απόγευμα, στο δημαρχείο της Βάρδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Το επεισόδιο με τους αλλοδαπούς εργάτες απασχόλησε για αρκετές ώρες την «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το βράδυ της Παρασκευής, όπου αποφασίστηκε να μεταφερθεί στη σημερινή ειδική συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές του νομού, καθώς και οι παραγωγοί φράουλας της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας και όχι μόνο, στην προσπάθεια να αποκατασταθεί το όνομα της περιοχής, αλλά και να συνεχιστούν απρόσκοπτα η καλλιέργεια και οι εξαγωγές του προϊόντος της φράουλας που συντηρεί την τοπική οικονομία Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε συστηματικούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Απριλίου σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας.

Παράλληλα, στις 10:30 το πρωί θα απολογηθούν στον Ανακριτή Αμαλιάδας οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την αιματηρή επίθεση κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της περιοχής.

Μαζί τους θα απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, ο οποίος επίσης κρατείται, κατηγορούμενος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

patrisnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news