facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Moody's: Αρνητική η αξιολόγηση σε περίπτωση κρατικοποίησης ΕΤΕ-Eurobank

Θα καταστήσει τις τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές, αναφέρει η έκθεσή της

Η δυσκολία στην εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους (credit negative) και θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίησή τους, με την εξάλειψη της ιδιωτικής μετοχικής διάρθρωσής τους και της αυτονομίας των διοικήσεων τους, αναφέρει σε έκθέση της η Moody's.

Ενδεχόμενη κρατικοποίηση των δύο τραπεζών θα επηρεάσει πιθανόν αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανταγωνιστικότητα των δύο τραπεζών, και θα σημάνει την απώλεια των συνεργειών και των εξοικονομήσεων κόστους που προβλέπονταν από το σχέδιο της συγχώνευσής τους.

«Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα στην Κύπρο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αναβληθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα- επιπλέον των δυσκολιών τους στην άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρεται σχετικά.

Ενδεχόμενη κρατικοποίηση πάντως, θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, επειδή μεταξύ άλλων θα περιορίσει την ανεξαρτησία των διοικήσεων, θα αποδυναμώσει την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαχείριση ρίσκου. Παράλληλα θα οδηγήσει σε αμφισβητούμενες αποφάσεις αναφορικά με τις χορηγήσεις δανείων και θα καταστήσει τις τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news