facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αγώνας δρόμου από την Εθνική και την Eurobank

Λιγότερο από μια εβδομάδα περιθώριο έχουν Εθνική και Eurobank να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες, μάλιστα εκείνοι της Eurobank προσφέρονται να συμβάλλουν με έναν ή δύο μισθούς. Ένα νέο αγώνα δρόμου έχουν να δώσουν οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank καθώς έως τις 15 Απριλίου θα πρέπει να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος για το αν θα εξασφαλίσουν και με ποιο τρόπο το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες.

Η Εθνική τράπεζα για να ανακεφαλαιοποιηθεί χρειάζεται 9,75 δισ ευρώ εκ των οποίων, τα 7,5 δισ. θα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και 2,25 δις ευρώ από ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές ενώ από τους ιδιώτες θα ζητήσει 750 εκατ. ευρώ.

«Το απολύτως ζητούμενο για την κυβέρνηση ήταν η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να γίνει χθες, αν μπορούσε. Λοιπόν, από τη στιγμή που η συγχώνευση ήθελε παραπάνω χρόνο, τουλάχιστον για την ανακεφαλαιοποίηση, εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Τη δική της «μάχη» θα δώσει η Eurobank η οποία ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με ιδιώτες επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλουν και οι ίδιοι εργαζόμενοι με 1 ή 2 μισθούς. Η τράπεζα χρειάζεται συνολικά 5,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. από ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές και 3,8 δισ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 383 εκατ. από ιδιώτες.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Αν τελικά το ΤΧΣ καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τότε θα μπορεί να πάρει και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη των δυο τραπεζών θα ληφθεί από το ίδιο τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Δεν είναι θετική εξέλιξη το πάγωμα της συγχώνευσης Εθνικης-Eurobank, ανέφεραν στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα στο οποίο θα έχει ρολό και το δημόσιο.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Εθνική, Γιώργος Γιαννακόπουλος δεν κρύβει μάλιστα την ανησυχία του για τον κίνδυνο αφελληνισμού της τράπεζας.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Eurobank Στάθης Χαρίτος: «Η Τράπεζα έχει την δυνατότητα να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην κατά 10% Α.Μ.Κ., αρκεί να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα από την προηγηθείς εμπειρία».

Για λάθος χειρισμούς τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση της συγχώνευσης των δυο τραπεζών έκανε λόγο ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και την Τρίτη η μετοχή της Eurobank η οποία έκλεισε με limit up.

Εθνική Τράπεζα

Με στόχο την πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας επί διεργασιών το βράδυ της Τρίτης, για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διεκόπη το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για ένα συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη Μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων Μετόχων, έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split). Η Γενική Συνέλευση προφανώς θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα cocos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που καταρχήν θα έχει εγκριθεί.

Πηγές της Εθνικής επισημαίνουν ότι σε κανένα επίπεδο συνεργασιών και επαφών της Διοίκησης της Τράπεζας με θεσμικές και άλλες Αρχές δεν έχει ανακύψει θέμα και πολύ περισσότερο πρόβλημα. Πληροφορίες, φημολογίες και συναφή περί του αντιθέτου δεν έχουν βάση. Παρενθετικά διευκρινίζεται ότι ουδέποτε η Εθνική Τράπεζα αποξενώθηκε της υποχρέωσης που έχει να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Κανένας σχολιασμός δεν έγινε και δεν θα γίνει, για να μην παρεξηγηθεί, επί «φημών» για αλλαγές στη Διοίκηση, πολύ δε περισσότερο επί «απόψεων» περί χειρισμών και περί ενδεχόμενων παραιτήσεων.

Η μόνη κατηγορηματική διαβεβαίωση που παρέχεται αφορά σε «φήμες» για κινητικότητα στις καταθέσεις, οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες σε ό,τι αφορούν στην Εθνική. Το επίμαχο μάλιστα διάστημα εμφανίζονται και εισροές καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα, αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως έχει δηλωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της Eurobank με τη Εθνική ανεστάλησαν και όπως έχει επίσης τονιστεί η απόφαση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωποι του οποίου, όπως είναι γνωστό, μετέχουν σε όλες τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τρίτης, στις 5. 30 μμ υπό την προεδρία του κ. Γ. Ζανιά. Ακολούθησε εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικής της Τράπεζας καθώς και εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Αλέξ. Τουρκολιά αναφορικά τόσο με τα θέματα που πρέπει να περιληφθούν στην ημερησία διάταξη όσο και με τους χρόνους σύγκλισης των Γενικών Συνελεύσεων.

Στόχος είναι η Β' Επαναληπτική Συνέλευση για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία, να συνέλθει εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2013.

banksnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news