facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Υφεση 8,7% στην Κύπρο «βλέπει» φέτος η τρόικα

Το Μνημόνιο της Κύπρου οριστικοποιήθηκε, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους στο Βερολίνο και λίγο αργότερα? διέρρευσαν στο Reuters τα βασικά στοιχεία του. Από αυτά προκύπτει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Λευκωσίας που μέχρι πρότινος υπολογίζονταν σε 17 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία «φούσκωσαν» στα 23 δισ. ευρώ.

Τα 10 δισ. θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και το ΔΝΤ (με τις συνεισφορές τους να ανέρχονται στα 9 δισ. και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ από την ίδια την Κύπρο: Η μερίδα του λέοντος του ποσού αυτού (10,6 δισ. ευρώ) προέρχεται από την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και το bail in της Τράπεζας Κύπρου, με το ποσό να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 5,8 δισ. ευρώ που επεδίωκε αρχικά να αντλήσει η τρόικα από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων και ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολογίας των κεφαλαιακών κερδών θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ στην τριετία, ενώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έχουν προϋπολογισθεί στα 400 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των διαθεσίμων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (περίπου 10 τόνοι επί συνόλου 14 τόνων). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση χρυσού από κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης την τελευταία τετραετία.

Η είδηση προκάλεσε πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να πιθανολογούν ανάλογες κινήσεις και από άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Από τα έγγραφα της τρόικας προκύπτει ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. προς την Κύπρο υπολογίζεται στα 100 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή της Μόσχας στην διάσωση είναι συμβολική.

Βαθιά ύφεση

Η τρόικα προβλέπει βαθύτατη ύφεση 8,7% φέτος στην Κύπρο και περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ 3,9% το 2014, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2015. Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 109% του ΑΕΠ φέτος και θα κορυφωθεί στο 126,3% του ΑΕΠ το 2105 για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το επόμενο έτος. Το κείμενο που διέρρευσε στο Reuters φέρει ημερομηνία 23 Απριλίου που υποδεικνύει ότι τότε θα «πέσουν οι υπογραφές» στο Μνημόνιο -κατά πάσα πιθανότητα. Πράγματι, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στο σημερινό άτυπο Eurogroup αναμένεται πολιτική συμφωνία επί του προγράμματος στήριξης, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στα Κοινοβούλια των χωρών που θα πρέπει να το επικυρώσουν (Σλοβακία, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο). Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου, ώστε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη Λευκωσία.

Υπό πίεση ο κεντρικός τραπεζίτης

Την διενέργεια έρευνας για τους χειρισμούς του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη στην κρίση αποφάσισε χθες η κυπριακή Βουλή, μια ημέρα μετά την ανάκληση του διορισμού του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρου Σταυρινάκη. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις προς τον κ. Δημητριάδη να παραιτηθεί, ενώ η ΕΚΤ δεν έχει μέχρι στιγμής παρέμβει στα όσα διαδραματίζονται.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news