facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

40 δισ. περικοπές σε 5 χρόνια

Αν προστεθούν οι εκροές καταθέσεων τότε από το σύνολο της οικονομίας λείπουν πάνω από 120 δισ. ευρώ, αριθμοί που εξηγούν... ανάγλυφα την αιτία της βαθιάς ύφεσης από την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία ωστόσο είχαν δημοσιευθεί στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία πριν από περίπου δύο μήνες, οι συνολικές περικοπές δαπανών από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2012 ήταν περίπου 39 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα επίπεδα των δημοσίων δαπανών του 2009.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα μειώθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 9 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση της φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των μέτρων των δύο πρώτων μνημονίων ανέρχονταν σε περίπου 65 δισ. ευρώ, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 70 δισ. ευρώ.

Από τα μεγέθη αυτά προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, από το “σύστημα” έφυγε σε πέντε χρόνια το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας και έτσι εξηγείται η μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 20-25% την τελευταία τριετία.

Δεύτερον, το βάρος των μέτρων μέχρι τη λήξη του μεσοπρόθεσμου πέφτει στις δαπάνες, καθώς από την πλευρά των εσόδων μέχρι το 2016 απομένουν μέτρα γύρω στα 5 δισ. και από την πλευρά των δαπανών ακόμη 11,5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, τα έτη 2013-2016 θα συνεχίσουν να είναι φτωχότερα από ό,τι τα προηγούμενα κατά τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, γεγονός που κάνει τις προβλέψεις για ουσιαστική ανάπτυξη να φαίνονται μάλλον αισιόδοξες.

ipop

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news