facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τράπεζες: Μείωση μισθών 15% έως 20%, αύξηση ωρών εργασίας

Μειώσεις μισθών από 15% έως 20% και ανατροπές στο ωράριο εργασίας πρότειναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στην ΟΤΟΕ 

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο χρονοεπίδομα, το οποίο με βάση τη νομοθεσία παραμένει παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%

Οι περικοπές θα προέλθουν -με βάση την πρόταση των εκπροσώπων των τραπεζών- από παρεμβάσεις στον βασικό μισθό και σε μία σειρά επιδομάτων (π.χ. ισολογισμού, γάμου, βρεφονηπιακό).

Η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων απέρριψε τις προτάσεις και το επόμενο ραντεβού στις 11 Μαρτίου θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Η πρόταση των τραπεζών -με βάση πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων- προβλέπει παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα:
1Μισθοί. Οι μειώσεις προτάθηκε να είναι από 15% έως και 20%. Αυτό το ποσοστό θα προέλθει από έναν συνδυασμό παρεμβάσεων στον βασικό μισθό και στα επιδόματα της κλαδικής σύμβασης. Για παράδειγμα, προτάθηκε να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού (που είναι μισός μισθός τον χρόνο) και να «φύγουν» από την κλαδική σύμβαση τα επιδόματα γάμου (ποσοστό 10%) και βρεφονηπιακού σταθμού (τα οποία θα μεταφερθούν στις επιχειρησιακές συμβάσεις).

Μάλιστα ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο χρονοεπίδομα, το οποίο με βάση τη νομοθεσία παραμένει παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

2Ωράριο. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν αύξηση των ωρών εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε ο εβδομαδιαίος χρόνος να πάει από τις 37 στις 39 ώρες με διατήρηση της πενθήμερης απασχόλησης.

Στο τραπέζι έπεσε και η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου σε υποκαταστήματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος (για παράδειγμα να εργάζονται υπάλληλοι 10 το πρωί με 6 το απόγευμα).

3Θεσμικά αιτήματα. Κατάργηση της χειμερινής άδειας (με βάση τη σύμβαση, δίνεται έως και μία επιπλέον εβδομάδα σε όσους δεν παίρνουν την άδεια το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου). Κατάργηση του τριτοβάθμιου πειθαρχικού.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος αναφέρει πως «η πρόταση των τραπεζών επιστρέφεται ως προκλητική και απαράδεκτη» και επισημαίνει πως «για εμάς οι αμοιβές που πραγματεύεται η κλαδική σύμβαση εργασίας αφορούν στα κατώτερα όρια και είναι αδιαπραγμάτευτες».

«Αποδόμηση της σύμβασης»
Για «απαράδεκτη πρόταση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο», κάνει λόγο ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής τράπεζας. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την αποδόμηση της συλλογικής σύμβασης που καθορίζει τόσο τους μισθούς όσο και το εργασιακό πλαίσιο».

Η κλαδική σύμβαση εργασίας στις τράπεζες έληξε στις 14 Φεβρουαρίου και έχει τρίμηνη μετενέργεια. Σε περίπτωση που μέχρι τις 14 Μαΐου δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, με βάση τη νομοθεσία, διατηρείται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων πολυετίας και σπουδών.

Σημειώνεται πως στις επόμενες συναντήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Πηγές από την πλευρά των τραπεζών έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο για μείωση του προσωπικού ακόμα και κατά 25.000 άτομα και για τον σκοπό αυτόν, εκπονούνται προγράμματα εθελουσίας εξόδου (για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα).

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news