facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Έρχονται οι εισαγγελείς εγκλημάτων κατά της διαφθοράς

Έρχονται οι εισαγγελείς εγκλημάτων κατά της διαφθοράςΜε νέα «όπλα» ανασυντάσσονται κυβέρνηση και δικαιοσύνη στον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εισαχθούν σύντομα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής καθιερώνεται στις δύο μεγάλες εισαγγελίες της χώρας (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) ο θεσμός του «Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς».

Παράλληλα πέρα από το προωθούμενο νέο νομοθετικό πλαίσιο για ανακρίσεις και δίκες-εξπρές σε υποθέσεις διαφθοράς και για αυστηρότερη τιμωρία της δωροδοκίας ξεκινούν διάφορες ενέργειες για συντονισμό διαφόρων εμπλεκομένων ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ταχεία επιστροφή στα κρατικά ταμεία των ποσών που διαπιστώνεται δικαστικά ότι αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς, όπως έχει υποδειχθεί από την Task Force με την παροχή και της σχετικής συνδρομής σε θέματα τεχνογνωσίας, ελέγχων κ.λπ. και σύντομα αναμένεται να προωθηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο και για την προστασία που θα παρέχεται σε όσους καταγγέλλουν πράξεις και φαινόμενα διαφθοράς.

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης προβλέπεται η θεσμοθέτηση των εισαγγελέων διαφθοράς σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, με στόχο να εποπτεύουν, συντονίζουν και καθοδηγούν σχετικές ανακρίσεις και δικογραφίες για υποθέσεις διαφθοράς, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργασιών.

Η επιλογή, όπως αναφέρει το Έθνος, θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι με τον νέο θεσμό δεν θα υπάρχει εμπλοκή ή επικάλυψη στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων, κάτι που θα φανεί, πάντως, στην πράξη.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς θα έχουν βαθμό αντεισαγγελέα Εφετών, θα έχουν αποκλειστική απασχόληση στον τομέα αυτό και θα συνεπικουρούνται από τουλάχιστον άλλους δύο νεότερους εισαγγελείς.

Παράλληλα, οι επίορκοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς θα ανακρίνονται και δικάζονται κατά προτεραιότητα.

briefingnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news