facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Οι 7 αλλαγές που έρχονται στον Κανονισμό της Βουλής

Περισσότερες ώρες επεξεργασίας των νομοσχεδίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και λιγότερες ώρες συζήτησής τους στην Ολομέλεια θα προβλέπει ο νέος Κανονισμός της Βουλής που θα καταρτιστεί οσονούπω από τη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να μπει τέλος στην πρακτική των τροπολογιών που μπαίνουν τελευταία στιγμή σε άσχετα νομοσχέδια, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και ηλεκτρονικό σύστημα στις ψηφοφορίες για άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων!

Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής θεωρούνται επιβεβλημένες, τόσο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται η προοπτική αλλαγής του και στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών ανδρών που είχε δοθεί προ ημερών στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που επεξεργάζονται τα επιτελεία είναι οι εξής:

1. Θα ζητηθεί να αυξηθούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οι συνεδριάσεις που αφορούν την επεξεργασία των νομοσχεδίων.

2. Ακολούθως, θα πηγαίνουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου η διαδικασία εκεί θα είναι πλέον πιο σύντομη.

3. Παράλληλα, όταν τα νομοσχέδια θα πηγαίνουν στην Ολομέλεια, θα απαγορεύεται να μπαίνουν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα είναι άσχετες.

4. Δεν θα προβλέπεται επιπλέον αμοιβή για τη συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητούνται είναι να υπάρχει ένα συμβολικό μηνιαίο ποσό εφάπαξ που θα μπαίνει στη βουλευτική αποζημίωση (έτσι αποκαλείται το μηνιάτικο των εθνοπατέρων). Μια άλλη πρόταση είναι να διατηρηθεί η επιπλέον αμοιβή για τη συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλά να είναι σαφώς πιο μειωμένη. Σήμερα, για κάθε συμμετοχή ο βουλευτής λαμβάνει 150 ευρώ!

5. Οσον αφορά την επονομαζόμενη «ώρα του πρωθυπουργού», όπου κάθε Παρασκευή πρωί ο πρόεδρος της κυβέρνησης καλούνταν να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που κατέθεταν οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, αναζητούνται τρόποι να λειτουργεί πιο εύρυθμα. Με τα σημερινά δεδομένα υπήρχαν χρονικές υπερβάσεις και μετατρέπονταν σε μίνι προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

6. Κατά πολλούς ήρθε η ώρα να προχωρήσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, ώστε να καταργηθεί η χρονοβόρος διαδικασία της καταμέτρησης από τους ψηφολέκτες. Το κόστος θα είναι μηδενικό, αφού το σύστημα ούτως ή άλλως έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας εδώ και αρκετό καιρό, απλώς τίθεται σε εφαρμογή μόνο για την ηλεκτρονική καταγραφή του καταλόγου των ομιλητών που θέλουν να ανέβουν στο βήμα.

7. Τέλος, το γεγονός ότι η Βουλή είναι επτακομματική πλέον, δημιουργεί προβλήματα χρόνου στη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων. Πλέον, βάσει του ισχύοντος Κανονισμού της Βουλής υπάρχουν δύο κύκλοι συζήτησης των επτά συν επτά επίκαιρων ερωτήσεων. Θα δαπανάται πλέον πολύς χρόνος για τη συζήτηση αυτών. Εάν δε, μετά ακολουθεί νομοθετικό έργο, μπορεί αυτό να μην καταστεί δυνατό να έρθει εις πέρας, λόγω χρόνου.

espressonews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news