facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Κέρδισαν τη μάχη με το κάπνισμα

Περισσότεροι από 60.000 Ελληνες κατάφεραν την τελευταία τριετία, να κόψουν το κάπνισμα. Ακολούθησαν τη μέθοδο που εφαρμόζουν τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των δημόσιων νοσοκομείων, χρησιμοποιόντας τη δραστική ουσία βαρενικλίνη, η οπόια έχει τέσσερις φορές περισσότερα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες μεθόδους. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 50% την τελευταία διετία και όσοι προσπαθούν, μέσω των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, να ακολουθήσουν πρόγραμμα απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εθνική αντικαπνιστική εκστρατεία ανακοίνωσαν επιστήμονες της «Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας», με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των Ελλήνων καπνιστών σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 71% δεν γνωρίζει πώς να κλείσει ένα ραντεβού σε Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, ότι δηλαδή πρέπει να καλέσει το 1535 (γραμμή ΙΑΣΙΣ).

Σαν ναρκωτικό
«Η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική όσο και η ηρωίνη ή η κοκαΐνη», τονίζουν οι επιστήμονες. «Η νικοτίνη που εισπνέεται εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει έως και τον εγκέφαλο σε μόνο 10-16''. Συνδέεται με τους νικοτινικούς υποδοχείς και αυτομάτως στέλνει διάφορα μηνύματα σε όργανα του σώματος, μέσω της απελευθέρωσης ουσιών, όπως η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη. Η ντοπαμίνη ευθύνεται για την αίσθηση ευχαρίστησης και την ενίσχυση των δράσεων της νικοτίνης που προσφέρει ένα τσιγάρο. Η μείωση της νικοτίνης μεταφράζεται ως ανάγκη του καπνιστή να ανεβάσει εκ νέου τα επίπεδα, με συνέπεια να καπνίζει περίπου 1 -2 τσιγάρα την ώρα!

Το πρώτο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος, η βαρενικλίνη, σχεδιάσθηκε ώστε να μπλοκάρει αυτόν το μηχανισμό του εθισμού. Αποκλείει τους νικοτινικούς υποδοχείς μην επιτρέποντας στη νικοτίνη να συνδεθεί με αυτούς. Συνεπώς, δεν απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα οι καπνιστές που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ λαμβάνουν το χάπι, σταδιακά, δεν νιώθουν την ανάγκη να καπνίσουν».

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news