facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Βαριά ήττα για Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Βουτιά σε ποσοστά πρωτόγνωρα από το τέλος του πολέμου κάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, έστειλε σημαντικό μήνυμα στην Αγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα exit-poll των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF για το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.
Το κόμμα της καγκελαρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες, κερδίζει μόλις το 26%, που είναι το χειρότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ η παράταξη μετά την ήττα της Γερμανίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από μόλις 2 χρόνια είχαν πάρει σχεδόν 35%.
Οι Φιλελεύθεροι, που συνεργάζονται στην κυβέρνηση με την κ.Μέρκελ, φαίνεται απλώς να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν στο 38-39% και οι Πράσινοι διασφαλίζουν το 12%, παρά το γεγονός ότι ήδη ήταν μαζί κυβέρνηση μειοψηφίας στο κρατίδιο. Πλέον, θα έχουν τον έλεγχο της περιφερειακής βουλής.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του έπειτα από την ήττα που υπέστη το CDU στις περιφερειακές εκλογές.
Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ρέτγκεν, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.
«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές.
Πάντως ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news