facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Χάμμαρμπεργκ: Διάτρητο το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας

Το Δικαστικό Σύστημα της Τουρκίας λειτουργεί ενάντια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ο Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ.

Την ανησυχία του, για τον τρόπο που ορίζονται στην τουρκική νομοθεσία, ορισμένα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκφράζει, σε έκθεση του για την Τουρκία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

''Η τρομοκρατία θέτει τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να καταπολεμηθεί με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ τρομοκρατικών πράξεων και των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των δικαιωμάτων στην ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι '', υποστηρίζει ο Επίτροπος.

Γενικότερα στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι μακροχρόνιες συστημικές ελλείψεις, στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης στην Τουρκία, έχουν ως αποτέλεσμα να μην προστατεύονται επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' αυτή τη χώρα και ένας από τους κύριους παράγοντες που εμποδίζουν την πρόοδο, στον ευαίσθητο, αυτόν, τομέα, βρίσκεται στις καθιερωμένες συμπεριφορές και πρακτικές που ακολουθούνται από τους δικαστές και τους εισαγγελείς, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του κράτους παρά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος εκφράζει τις αμφιβολίες του, σχετικά με τον αδέκαστο ρόλο των εισαγγελέων, της δικαστικής αστυνομίας και της ποιότητας των κατηγορητηρίων.

Στην έκθεση επισημαίνεται, ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος κράτησης προφυλακισμένων ατόμων που, όπως τονίζεται, μπορεί να φθάσει μέχρι και τα δέκα χρόνια.

Τα προβλήματα στον τομέα της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν, υποστηρίζει ο Επίτροπος και αναφέρει ότι, παρόμοια προβλήματα αποδείχθηκε ότι υπάρχουν στις έρευνες για τη δολοφονία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

Η ανάγκη για την απόκτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για τη διερεύνηση περιπτώσεων που δεν συνδέονται με τα βασανιστήρια, οι σύντομες περίοδοι παραγραφής και η έλλειψη στατιστικών στοιχείων σχετικά με την καταπολέμηση της ατιμωρησίας είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία, καταλήγει ο κ. Χάμμαρμπεργκ.

sigmalive.com

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news