facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Προβλέψεις IIF για Ελλάδα και €ζώνη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι το 2012 θα είναι για την ευρωζώνη έτος σύγκλισης ή διάσπασης. «Όλα θα κριθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2012, διάστημα που η ζώνη του ευρώ επιδιώκει να αποκαταστήσει την οικονομική και δημοσιονομική της σταθερότητα», τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 θα κάνει βουτιά στο 2,8%, από το 3,2% που βρίσκεται σήμερα. Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη χώρα μας.

Προβλέψεις IIF για Ελλάδα
Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση τις ήδη αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιδεινώνοντας τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και αυξάνοντας τις ήδη μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.

Σημειώνεται, επίσης, πως η Ελλάδα έχει χάσει την επαφή με τις αγορές εδώ και καιρό και για αυτό η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων είχαν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στην χώρα.

Η έκθεση αναφέρεται και στις ελληνικές τράπεζες που εξακολουθούν να βασίζονται στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ επισημαίνοντας πως η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας περιόρισε τη θετική επίδραση της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τα ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση για την χορήγηση ρευστότητας.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τονίζεται πως το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI) που κατέχουν ιδιώτες πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2012, καθώς τον Μάρτιο ακολουθούν μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων.

Το IIF σημειώνει πως το σημαντικό είναι η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της επερχόμενης ύφεσης ενώ προβλέπει ότι τη μεγαλύτερη πρόκληση θα αντιμετωπίσει η Ιταλία.

ert.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news