facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Να «κλείσουν» τα παράθυρα για τους φοροφυγάδες

Τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που επιτρέπουν στους φοροφυγάδες και στους μεγαλοοφειλέτες να «ξεγλιστρούν» προσπαθούν να «κλείσουν» οι εισαγγελείς παίρνοντας την πρωτοβουλία να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες με τους αρμόδιους εισαγγελείς για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος διατυπώθηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- έντονοι προβληματισμοί για διάφορες δυσλειτουργίες αλλά και νομοθετικά εμπόδια, που καθιστούν μέχρι στιγμής όχι μόνο αναποτελεσματικό το κυνήγι της φοροδιαφυγής, αλλά και δυσκολεύουν το Δημόσιο να εισπράξει άμεσα σημαντικά ποσά που χρειάζεται κατεπειγόντως στη φάση αυτή της έντονης δημοσιονομικής κρίσης.
Στην πράξη οι εισαγγελείς ψάχνουν να βρουν τρόπους όχι μόνο να περνούν χειροπέδες -όπως έχουν ξεκινήσει να κάνουν με πολλούς φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες- αλλά και να τις διατηρούν για αρκετό διάστημα, χωρίς να αναιρούνται οι ενέργειές τους με άμεσες αποφυλακίσεις. Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε συμμετείχαν ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Πεπόνης (που εποπτεύει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος), καθώς και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης (με αναπληρωτή τον αντεισαγγελέα εφετών Σπ. Μουζακίτη) και προϊστάμενοι των εισαγγελιών εφετών και πρωτοδικών.
Πυρά κατά ρυθμίσεων
Τα «πυρά» τους δέχθηκαν οι γνωστές ρυθμίσεις για την πτώχευση και υπαγωγή στο άρθρο 99, που έχει λειτουργήσει όχι μόνο ως ασπίδα για πολλούς παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και «ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να αποφύγουν περαιτέρω ποινικές περιπέτειες, παραμένοντας ελεύθεροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς είναι θετικοί προς την κατεύθυνση της κατάργησης της επίμαχης ρύθμισης, που έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής τροχοπέδη στις προσπάθειές τους να «στριμώξουν» πολλούς παραβάτες της ποινικής νομοθεσίας, κυρίως μεγαλοφοροφυγάδες. Παράλληλα θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να προωθήσει άμεσα μέτρα που να διευκολύνουν και να μην προκαλούν κωλύματα στην προσωρινή κράτηση.
Σημειώνεται ότι για να «τρέξουν» οι φορολογικές δίκες θα εκδικάζονται από μονομελείς κυρίως συνθέσεις, θα επιδιωχθεί να μετατραπούν σε κακούργημα και άλλες φορολογικές παραβάσεις, ενώ θα εξαιρεθούν από κάθε ευεργετική ρύθμιση για αποφυλάκιση όσοι καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, κατάχρηση δημόσιου χρήματος κ.λπ.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news