facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ομολογούν ότι εξαπατούν τους πολίτες!

Συμψηφισμός μόνο στα χαρτιά γίνεται ανάμεσα στα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους και στις οφειλές των πολιτών. Την ώρα που το Δημόσιο χρωστάει σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ, όντας ο χειρότερος κακοπληρωτής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει όρια στη διαδικασία συμψηφισμού καθιστώντας στην ουσία το μέτρο ανεφάρμοστο. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «ο συμψηφισμός αφορά το νομικό πρόσωπο του Δημοσίου».

Αρα η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις χρεών από και προς εφορίες ή τελωνεία, ενώ εξαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, οι πληρωμές τεχνικών έργων. Εξαιρούνται δηλαδή στη συντριπτική τους πλειονότητα τα φέσια που έχει ρίξει στην αγορά το ίδιο το Δημόσιο. Ταυτόχρονα οι απαιτήσεις του Δημοσίου από την αγορά βαρύνονται συνεχώς με προσαυξήσεις, άρα η επιβάρυνση του δημόσιου τομέα είναι διπλή από τα φέσια του Δημοσίου.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι «όλοι οι συμψηφισμοί θα προωθούνται στα όρια της ταμειακής αντοχής του Δημοσίου και στα όρια των δημοσιονομικών μας στόχων». Συνεπώς, εάν το δημόσιο ταμείο δεν έχει χρήματα ή εάν τα δημοσιονομικά είναι εκτός στόχων, τότε ο συμψηφισμός, ακόμη κι εκεί που προβλέπεται από τον νόμο, πάει περίπατο. Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία εξαπάτησης των πολιτών, οι οποίοι, ενώ θα θεωρούν ότι μπορεί να ρυθμίσουν συμψηφιστικά ένα χρέος τους προς την Εφορία, θα καλούνται στο τέλος, επειδή π.χ. το έλλειμμα είναι υψηλότερο από τον στόχο, να βάλουν και πάλι στο χέρι στην τσέπη.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε άλλη μια φορά την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), χωρίς να προσδιορίσει το πότε. Απλώς όταν θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα τότε ο ΚΒΣ θα αντικατασταθεί από «ελάχιστους βασικούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών». Επί της ουσίας όμως ο Κώδικας παραμένει, άγνωστο για πόσο ακόμα, όσο και αν παραδέχεται ο κ. Βενιζέλος ότι «λειτουργεί καφκικά, εφιαλτικά, ως μηχανισμός εκβιασμού».


Βασίλης Αγγελόπουλος dimokratianews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news