facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Οι δύσκολες αλλαγές είναι ακόμη μπροστά

Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωσή» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν
ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», προσθέτει ο κ. Τόμσεν.

Μάλιστα, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμη μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τρόικας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν», σημειώνει ο κ. Μορς στην «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

Τις δηλώσεις των δύο στελεχών της τρόικας φιλοξενεί το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, στη σκιά της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να συζητήσουν την επισφαλή κατάσταση των τραπεζών της ευρωζώνης και την κρίση στην Ελλάδα.

«Πυρά» Ζέλικ κατά Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ εξαπέλυσε μια προειδοποιητική βολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής τη Γερμανία.

«Πολλά στην πολιτική συμβαίνουν μέσω της τέχνης του βομβισμού, αλλά η οικονομία και οι αγορές χρειάζονται προσανατολισμό και σαφήνεια», δήλωσε ο Ζέλικ, στη γερμανική εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Βιρτσαφτσβοχε".

Την ώρα που η Γαλλία εμποδίζεται από τις επερχόμενες εκλογές, η Ιταλία βρίσκεται σε αναταραχή και η Βρετανία είναι εκτός της ευρωζώνης, ο Ζέλικ αναρωτήθηκε, «από πού μπορεί να έλθει η λύση;».

«Οι γερμανοί φορολογούμενοι στερούνται μιας πολιτικής ηγεσίας που μπορεί να τους πει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει ακόμη να αναπτυχθεί η Ευρώπη τους", είπε, αφήνοντας αιχμές για τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Το ερώτημα-κλειδί είναι κατά πόσον οι λαοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να συμπληρώσουν τη νομισματική ένωση», πρόσθεσε ο Ζέλικ.

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news