facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Φλώρινα: Νέος συναγερμός σε γηροκομείο - Θετικοί στον κορονοϊό τρόφιμοι και εργαζόμενοι

Συναγερμός έχει σημάνει σε Γηροκομείο Φλώρινας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι και τρόφιμοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ όλα ξεκίνησαν από ένα θετικό κρούσμα σε προληπτικό έλεγχο σε εργαζόμενο του γηροκομείου, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του, τόσο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όσο και με τους τρόφιμους του Γηροκομείου.

Τα περισσότερα δείγματα βγήκαν θετικά, ενώ οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ είναι εν αναμονή των υπολοίπων δειγμάτων που ελήφθησαν σήμερα από τρόφιμους.

Αρκετοί από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα, ενώ αρκετοί είναι και οι διασωληνωμένοι μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος του Γηροκομείου Φλώρινας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού σε τροφίμους και εργαζόμενους, καθώς και η ραγδαία επιδείνωση αρκετών από αυτών, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ και στους φορείς της περιοχής.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα: Νέος συναγερμός σε γηροκομείο - Θετικοί στον κορονοϊό τρόφιμοι και εργαζόμενοι"

Γρίπη των πτηνών : Πρώτο κρούσμα στη Νορβηγία – Συρροή κρουσμάτων στο Βέλγιο

Η Νορβηγία εντόπισε το πρώτο κρούσμα στη χώρα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, τύπου H5N8, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA).

Τα εκτρεφόμενα πτηνά στο νότιο τμήμα της χώρας πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους μετά την ανακάλυψη της μόλυνσης σε μια άγρια χήνα, ανέφερε η FSA.

Η εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα μορφή της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη, θέτοντας σε συναγερμό τη βιομηχανία πουλερικών.

Ξέσπασμα της νόσου σε φάρμα στο Βέλγιο

Παράλληλα σήμερα το Βέλγιο επιβεβαίωσε ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, τύπου H5N5 σε μια φάρμα πουλερικών, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Το ξέσπασμα, που σημειώθηκε στη δυτική πόλη Μενέν, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, έχει σκοτώσει 600 πτηνά και οδήγησε στη θανάτωση άλλων 151.000 πτηνών στο σμήνος, ανέφερε ο OIE.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/in

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη των πτηνών : Πρώτο κρούσμα στη Νορβηγία – Συρροή κρουσμάτων στο Βέλγιο"

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η επίσημη ανακοίνωση για την πορεία της υγείας του

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σπίτι του στην Αθήνα και η υγεία του είναι καλή.

Μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο να έχει ανεβάσει πυρετό ήρθε η επίσημη απάντηση από την Εκκλησία της Αλβανίας ως συνέχεια αυτής που έδωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Μάλιστα στην ανακοίνωση τονίζει πως οι μικροβιολογικές εξετάσεις που υπεβλήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι άριστες και πως με την πάροδο του χρόνου αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της υγείας του

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος παραμένει εις κατ’ οίκον περιορισμό στην Αθήνα. Οι μικροβιολογικές του εξετάσεις είναι άριστες. Με την πάροδο του χρόνου αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της υγείας του. Ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον των πολυάριθμων φίλων, «τη ελπίδι χαίροντες, τη θλίψει υπομένοντες, τη προσευχή προσκαρτερούντες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η επίσημη ανακοίνωση για την πορεία της υγείας του"

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να μην ανακηρυχθεί νικητής στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν

Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ζητούσε να εμποδίσει την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών στην Πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η απόφαση αυτή είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Οι ελεύθερες, δίκαιες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας μας. Οι κατηγορίες περί μεροληψίας είναι σοβαρές. Όμως το να χαρακτηρίζεις τις εκλογές άδικες, δεν τις καθιστά άδικες», έγραψε ο Στέφανος Μπίμπας, εκ μέρους του τριμελούς Εφετείου.

«Οι κατηγορίες απαιτούν συγκεκριμένους ισχυρισμούς και στη συνέχεια αποδείξεις. Δεν έχουμε τίποτα από τα δύο», πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν τώρα να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΑΜΠΕ, Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Απορρίφθηκε αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να μην ανακηρυχθεί νικητής στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν"

Μαίνεται ο πόλεμος Φουρθιώτη-Αυλωνίτου: «Η πρώην βουλευτής συνελήφθη αλλά το αρνείται»

Το πρωί της Πέμπτης το protothema.gr αποκάλυψε τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο Μένιος Φουρθιώτης στην πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, επειδή - όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στο επίμαχο δικόγραφο - τον προσέβαλε στο πλαίσιο της εκπομπής του με θέμα τον κορωνοϊό.

«Τα παίρνετε από τη ΝΔ, τον Μητσοτάκη και τον Πέτσα», η φράση της κ. Αυλωνίτου που δυναμίτισε το κλίμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κ.Αυλωνίτου συνελήφθη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης έξω από το σπίτι της και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερη με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Νικόλα Ορνεράκη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδει τη σύλληψη αναφέροντας πως όταν ενημερώθηκε από το αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου για την κατάθεση μήνυσης εις βάρος της, μετέβη οικειοθελώς εκεί με το αυτοκίνητό της για να την παραλάβει.

«Παρέλαβα τη μήνυση και γύρισα σπίτι μου χωρίς κανένας να με ενοχλήσει τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρησή μου από το ΑΤ Χαλανδρίου. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου εφόσον συνεχιστεί η μετάδοση ψευδών ειδήσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Με τον κ. Φουρθιώτη η συνέχεια στα δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ωστόσο ξανά, πριν από λίγο, η πλευρά του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Θέμη Σοφό και Δημήτρη Ράπτη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κ. Αυλωνίτου και αποδεικνύοντας ταυτόχρονα με έγγραφα τα πραγματικά περιστατικά:

«Η κυρία Αυλωνίτου συνεχίζει να διασύρει διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις όχι μόνο τον παρουσιαστή κύριο Μαίνανδρο Φουρθιώτη, μετά την δημόσια και βάναυση συκοφαντική προσβολή της προσωπικότητάς του από τον ''αέρα'' της τηλεοπτικής εκπομπής ''ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ LIVE'' ,του τηλεοπτικού σταθμού ''EPSILON TV'', αλλά και την Ελληνική Αστυνομία. Με συνεχείς δηλώσεις της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαψεύδει το χρονικό της σύλληψής της , έτσι όπως αυτό εμφανίζεται στο δελτίο αδικημάτων και συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίου την 25η Νοεμβρίου του 2020. Σύμφωνα με το έγγραφο της Αστυνομίας η κυρία Αυλωνίτου συνελήφθη από Αστυνομικούς της Υπηρεσίας και κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης και κατ’ εντολή του Εισαγγελέα ποινικής δίωξης κυρίου Ορνεράκη Νικολάου, αφέθηκε ελεύθερη. Δημοσιεύουμε το ακριβές αντίγραφο συμβάντων , έτσι ώστε να γίνει άμεσα κατανοητό το θράσος και η αμετροέπεια που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη , η οποία με κατά συρροή ψέματα επιχειρεί ν’ αλλοιώσει πλήρως το χρονικό της βίαιης προσβολής προσωπικότητας του κυρίου Μαίνανδρου Φουρθιώτη».
ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ-ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ-24_11_2020-1_2
ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ-ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ-24_11_2020-2_2
ΑΤ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ_ΒΙΒΛΙΟ-ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ-ΑΠΟ-ΕΓΚΛΗΣΗ-Μ-ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ-438-α-25_11_2020-ΚΑΤΑ-ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ_2

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαίνεται ο πόλεμος Φουρθιώτη-Αυλωνίτου: «Η πρώην βουλευτής συνελήφθη αλλά το αρνείται»"

«Μια ανάσα» από το Καστελλόριζο έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα σήμερα όμως, το Oruc Reis -όπως καταγράφεται από τις ιστοσελίδες που καταγράφουν την πορεία των πλοίων- έφτασε σε απόσταση μόλις 6,8 μίλια νότια από τη νήσο Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Το σημείο που έκανε έρευνες το Oruc Reis τα ξημερώματα, σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήταν μόλις 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Μεγίστη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μια ανάσα» από το Καστελλόριζο έφτασε το Oruc Reis"

Κινέζοι επιστήμονες: Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Ουχάν, «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία

Πριν από εννέα μήνες, οπότε άρχισε η ραγδαία εξάπλωση της νόσου Covid-19, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Κίνα και συγκεκριμένα στα άγρια ζώα που πωλούνταν στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, με τον κορωνοϊό να έχει εξελιχθεί σε πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ετοιμάζεται για διεξαγωγή έρευνας στην Κίνα, μια νέα ερμηνεία έρχεται από το Πεκίνο.

Κινέζοι επιστήμονες διατείνονται ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Ινδία το καλοκαίρι, εν μέσω κύματος καύσωνα, γεγονός που ανάγκασε ανθρώπους και ζώα να πίνουν το ίδιο νερό.

Συγκεκριμένα, ομάδα από την ακαδημία επιστημών της Κίνας υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους μέσω νερού, προτού ταξιδέψουν μολυσμένοι, από τη νόσο, στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά περιστατικό νέου κορωνοϊού.

Στο πόρισμα που παρουσίασαν Κινέζοι επιστήμονες αντιτίθεται ειδικός από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έρευνα περί μολυσμένου νερού έχει κενά και στην ουσία δεν προσφέρει κάτι σημαντικό στην υπόθεση.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κινεζικές αρχές ρίχνουν άλλου το βάρος σε σχέση με την προέλευση του κορωνοϊού, ενώ έχουν αφήσει σαφείς αιχμές για τη «γέννησή» του σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Οι ΗΠΑ είχαν, ουκ ολίγες φορές, μιλήσει για «κινεζικό ιό» και για κυρώσεις στο Πεκίνο εξαιτίας της μη έγκαιρης αναφοράς του προβλήματος που επέφερε τη δραματική εξάπλωση της φονικής νόσου.

Η Κίνα, από την πλευρά της, καθιστά τη δεδομένη χρονική στιγμή υπεύθυνη την Ινδία, σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, και με τα στρατεύματα να συγκρούονται για αμφιλεγόμενα εδάφη.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να εντοπίσει την «πηγή του κακού», το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης δηλαδή, η έρευνα των Κινέζων επιστημόνων βασίζεται στις μεταλλάξεις που παρουσίασε ο κορωνοϊός.

Με αυτό το σκεπτικό, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να βρεθεί το δείγμα κορωνοϊού με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Αποκλείουν την Ουχάν, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, και στον αντίποδα επισημαίνουν τις εξής οκτώ χώρες από τις οποίες μπορεί να προήλθε ο ιός: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία ή Σερβία.

Επιμένουν πάντως περισσότερο στο σενάριο που θέλει το Μπαγκλαντές να βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα καθώς τόσο εκεί όσο και την Ινδία καταγράφηκαν δύο δείγματα με χαμηλές μεταλλάξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινέζοι επιστήμονες: Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Ουχάν, «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία"

Κορονοϊός: Μειώθηκε 30% το ιικό φορτίο στα λύματα στη Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο εβδομάδες

Καλά είναι τα νέα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς υπάρχει συνεχιζόμενη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης όπως προκύπτει μεταξύ των μετρήσεων στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

«Από μέτρηση σε μέτρηση και μετά τον εξορθολογισμό των μετρήσεων, με βάση περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, διαπιστώνεται συνεχής μείωση του ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. «Η τιμή του ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου ήταν κατά περίπου 30% μικρότερη από την τιμή της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου», γνωστοποίησε ο πρύτανης του ΑΠΘ για το αποτέλεσμα που προέκυψε το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από την εφαρμογή του πολυπαραμετρικού περιβαλλοντικού εξορθολογισμού των μετρήσεων, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι πάμε καλύτερα, όμως σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, καθώς η βελτίωση αναμένουμε πως θα παγιωθεί έπειτα από τουλάχιστον μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες στην τήρηση των μέτρων, ο παραμικρός εφησυχασμός είναι αρκετός για να ανατραπεί η καλή πορεία», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε, παρατηρώντας το διάγραμμα που αποτυπώνει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, διαπιστώνει κανείς πως «εξακολουθούμε να είμαστε ‘’στο κόκκινο” και συγκεκριμένα στα επίπεδα που μετρούσαμε τον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου στις αρχές Νοεμβρίου, όταν τα κρούσματα που ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ για την πόλη κυμαίνονταν στα επίπεδα των 500 και άνω».

Στο σχετικό διάγραμμα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Μειώθηκε 30% το ιικό φορτίο στα λύματα στη Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο εβδομάδες"

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητεί αυστηρότερα μέτρα κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει, σε έκθεσή της, η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται, ο κύριος λόγος για την έκθεση της GRECO ήταν η υποβάθμιση του ποινικού αδικήματος δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα σε πλημμέλημα, κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019, αν και έπειτα από τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, η Ελλάδα αποκατέστησε τον προηγούμενο Νοέμβριο το συγκεκριμένο αδίκημα ως κακούργημα. Αυτή η τροποποίηση καλωσορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα «παρέμεινε αποδυναμωμένο» και για αυτόν τον λόγο απηύθυνε τέσσερις συστάσεις στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ζητάει την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εισαχθούν επιβαρυντικές περιστάσεις ώστε το συγκεκριμένα αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών να θεωρείται κακούργημα, τον αυστηρό περιορισμό του αντικειμένου των αδικημάτων διαφθοράς για τα οποία μπορεί ο εισαγγελέας να απέχει από τη δίωξη, και τη διασφάλιση ότι η παθητική δωροδοκία αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών (όπως δικαστών, μελών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, ενόρκων και διαιτητών) θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων προτρέπει την Ελλάδα να ενισχύσει την ποινική νομοθεσία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς, όπως παρατηρεί, «καμία από τις τέσσερις σχετικές συστάσεις της δεν έχει εφαρμοστεί».

Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές Αρχές, από την πλευρά τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής και του βαθμού αποδοχής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τη συναγωγή συμπερασμάτων για την κατάρτιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, τη σύνταξη σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητεί αυστηρότερα μέτρα κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη για το στρες από τον κορωνοϊό στο 10306

Ψυχοκοινωνική στήριξη για τη νόσο Covid-19 προσφέρει η τηλεφωνική γραμμή 10306, που λειτουργεί ανώνυμα, εμπιστευτικά και δωρεάν, όπως δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόσωπο της καμπάνιας η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη. «Αν η κατάσταση που ζούμε σε γεμίζει αρνητικά συναισθήματα, τόσο έντονα που δυσκολεύεσαι να τα διαχειριστείς, κάλεσε το 10306, την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τη νόσο Covid-19. Μία γραμμή που απευθύνεται σε όλους μας, παρέχοντας άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη και λειτουργεί ανώνυμα, εμπιστευτικά και δωρεάν», αναφέρει μεταξύ άλλων στο βίντεο, που ανήρτησε ο υπουργός Υγείας.

Η γραμμή προσφέρει 24ωρη ψυχολογική στήριξη, ενώ κοινωνική στήριξη παρέχει από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.




Σε τριπλάσια επίπεδα ο θυμός, η μοναξιά και το στρες

Την ίδια ώρα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης COH-FIT σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού έδειξαν ότι στην Ελλάδα, η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού ήταν διπλάσια ή και τριπλάσια έναντι των άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες, όπου και δεν παρατηρείται τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Από την άλλη, η βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκε το επίπεδο βελτίωσης των επιπέδων αυτής της συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους που βρέθηκε στην Ελλάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη για το στρες από τον κορωνοϊό στο 10306"

Με πυρετό και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Νέα προβλήματα με την υγεία του αντιμετωπίζει και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του himara.gr ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος την περασμένη Τετάρτη παρουσίασε δεκατική πυρετική κίνηση και κόπωση, κάτι που προβλημάτισε τους οικείους και τους συνεργάτες του, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους θεράποντες ιατρούς του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε νοσηλευτεί στο Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” μετά από μάχη με τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει το himara.gr σήμερα το πρωι τον επισκέφθηκε ιατρικό κλιμάκιο στην οικία του στο Ψυχικό ώστε να τον εξετάσει και να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι 91 ετών και αντιμετωπίζει υποκείμενα προβλήματα υγείας και την περασμένη Δευτέρα είχε λάβει εξιτήριο από τον “Ευαγγελισμό” μετά από 12μερη νοσηλεία στη ΜΕΘ.

himara
Διαβάστε Περισσότερα » "Με πυρετό και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος"

ΚΙΝΑΛ: Τα κενά περιεχομένου λόγια του Μητσοτάκη για το ΕΣΥ τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ασκεί το Κίνημα Αλλαγής για την «τραγική», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Πράξεις τώρα. Τα κενά περιεχομένου λόγια του κ. Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, τον εκθέτουν πια ανεπανόρθωτα. Τα λάθη και οι παραλείψεις τους, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής υπενθυμίζοντας ότι ανέδειξε από τις 19 Νοεμβρίου, με την πανδημία να ξεπερνά κάθε όριο στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Β. Ελλάδα, ότι τα εγκαταλελειμμένα από την κυβέρνηση και τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί όμως σφύριζαν αδιάφορα», αναφέρει και προσθέτει πως «τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές, είναι τραγικά καθώς αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, την έλλειψη κάθε προετοιμασίας, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων».

Ζητάει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις μόνιμες προσλήψεις που καθυστερημένα προκηρύχθηκαν, να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό, να ενεργοποιήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και να προμηθευτούν μηχανήματα για πολλά τεστ και έλεγχο της διασποράς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Τα κενά περιεχομένου λόγια του Μητσοτάκη για το ΕΣΥ τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα"

Πάτρα: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε γυμναστήριο που λειτουργούσε παράνομα - Ανέβηκαν στην ταράτσα για να κρυφτούν

Έφοδο σε γυμναστήριο που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας το οποίο λειτουργούσε παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η Ελ.ΑΣ.

Αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο  του γυμναστηρίου και εντόπισαν 12 άτομα τα οποία βρισκόντουσαν στο χώρο, με ορισμένα από αυτά να έχουν καταφύγει στην ταράτσα του κτιρίου προσπαθώντας να αποφύγουν την σύλληψη.

Οι υπεύθυνοι του γυμναστηρίου μαζί με τα άτομα που βρέθηκαν στο χώρο προσήχθησαν και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα

patrastimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε γυμναστήριο που λειτουργούσε παράνομα - Ανέβηκαν στην ταράτσα για να κρυφτούν"

Κλείνει η προσωρινή δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Λέρο

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, κλείνει οριστικά η Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων διεθνή προστασία Λέρου (πρώην ΠΙΚΠΑ). Οι τελευταίοι 22 διαμένοντες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου.

Το κλείσιμο της προσωρινής δομής φιλοξενίας Λέρου, εντάσσεται στον εν εξελίξει σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μείωση του αριθμού δομών φιλοξενίας στην ελληνική επικράτεια και τον ουσιαστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα, οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) θα συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους το σύνολο των υφιστάμενων δομών που λειτουργούν, μέχρι στιγμής, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα λειτουργεί αποκλειστικά μία κλειστή ελεγχόμενη δομή ανά νησί και θα εκλείψουν τα φαινόμενα πολλαπλών κέντρων φιλοξενίας σε διάφορα σημεία του ίδιου νησιού, σημειώνει το υπουργείο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η προσωρινή δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Λέρο"

Μητσοτάκης: Μισό φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια για όσους Έλληνες επιστρέψουν από το εξωτερικό

Την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες που ζουν και εργάζονται σε όλο τον κόσμο.

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Ίσως αλλάζει -τολμώ να πω- και πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιστροφή του brain drain, την προσέλκυση επενδύσεων και την πρόσκληση πολιτών ξένων χωρών για να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν οι ενδιαφερόμενοι εγκατασταθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην Ελλάδα.

«Είναι, πιστεύω, ένα σημαντικό κίνητρο για να μπορέσουμε αυτήν την κρίσιμη χρονιά -που πιστεύω ότι μετά την πανδημία του Covid θα κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα- να προσελκύσουμε στην πατρίδα μας και ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο τόσο χρειαζόμαστε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο προσωπικό του παράδειγμα και την απόφαση του ιδίου και της συζύγου του να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από κάποια χρόνια εργασίας και παραμονής στο εξωτερικό. Στο κλείσιμο της συζήτησης, τόνισε μάλιστα ότι το οικονομικό κίνητρο από μόνο του δεν είναι ποτέ αρκετό για να πάρει κάποιος την απόφαση να επιστρέψει στη χώρα.

«Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό το οποίο είπατε πολλοί από εσάς: οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, εάν έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την κρίση, εάν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, εάν τελικά υπάρχει αξιοκρατία, ένα αποτελεσματικό κράτος και μία οικονομία η οποία μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης από αυτές που προσφέρει σήμερα».

Επ’ αυτού πρόσθεσε ότι «εκεί ακριβώς είναι στραμμένη όλη η ενέργεια η δική μου και της κυβέρνησης, για να δημιουργήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Στο μεν κομμάτι της ανάπτυξης η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού. Πηγαίναμε πολύ καλά πριν τον κορονοϊό και πιστεύω ότι θα πάμε και πολύ καλά μετά τον κορονοϊό και θα είμαστε από τις χώρες που θα βγουν πιο ισχυρές μετά τον κορονοϊό. Αλλά αν ρίξετε μία ματιά και στην Έκθεση Πισσαρίδη, την οποία δώσαμε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, θα διαπιστώσετε ότι συγκροτεί επί της ουσίας ένα συνεκτικό σχέδιο μεγάλων, πολύ τολμηρών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην πατρίδα μας προκειμένου να φτάσουμε από το σημείο που βρισκόμαστε, στο σημείο που θέλουμε να είμαστε. Και ποιο είναι το σημείο που θέλουμε να είμαστε; Μία εξωστρεφής, ανταγωνιστική οικονομία στην αιχμή των εξελίξεων, στην αιχμή της τεχνολογίας, στην αιχμή της κλιματικής αλλαγής, η οποία ταυτόχρονα όμως θα συνοδεύεται από ένα αποτελεσματικό κράτος και από μία ποιότητα ζωής που θα διατηρεί αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την Ελλάδα τόσο διαφορετική, τόσο όμορφη στα μάτια όχι μόνο τα δικά μας, των Ελλήνων, αλλά και όσων θέλουν ενδεχομένως να έρθουν, να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «βλέπουμε τον κορονοϊό ως μια μεγάλη ευκαιρία. Σε μία εποχή που μπορείς να δουλέψεις από παντού, γιατί να μην δουλέψεις από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις; Η ποιότητα ζωής εν τη ευρεία έννοια θα αρχίσει να παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, ειδικά για ανθρώπους, Έλληνες και πολίτες του κόσμου που αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν και να δουλέψουν από παντού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε. Αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε, πρέπει να πληρούνται μία σειρά από βασικές προϋποθέσεις. Κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα και πολύ γρήγορα βήματα στην ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος. Πίσω από το gov.gr κρύβεται πραγματικά μία επανάσταση που δεν έχει να κάνει μόνο με το interface. Αυτό το οποίο βλέπετε έχει να κάνει με όλες τις διαδικασίες που κρύβονται από πίσω, είναι ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πολεμήσουμε τον βραχνά της ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αντίστοιχα βήματα γίνονται και σε πολλούς άλλους τομείς. «Η πανδημία», είπε, «ήταν μία ευκαιρία να ξαναδούμε τις αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά σημεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πολλές από εσάς -γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο εκ των πραγμάτων ίσως αφορά πάντα περισσότερο τις γυναίκες- αναφερθήκατε στα ζητήματα των σχολείων, τι σημαίνει να επιστρέψει μία οικογένεια με παιδιά τα οποία ενδεχομένως δεν μιλούν τα ελληνικά τόσο καλά. Το ξέρω, το είχα ζήσει και εγώ ως παιδί όταν γύρισα στην Ελλάδα επτά χρόνων. Τα ελληνικά μου δεν ήταν τόσο καλά γιατί πέρασα τα πρώτα μου έξι χρόνια στο εξωτερικό. Καταλαβαίνω ακριβώς τι λέτε και είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε ειδικά με το υπουργείο Παιδείας, αυτήν την πρόσθετη υποστήριξη σε παιδιά τα οποία μιλάνε τα ελληνικά, αλλά μπορεί να μην έχουν την απόλυτη εξοικείωση με το επίπεδο γνώσεων άλλων παιδιών στην ηλικία τους».

Επίσης, σημείωσε πως «βλέπουμε περισσότερες εταιρείες να ενδιαφέρονται να μετακινήσουν πια περιφερειακά headquarters στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, έχει καλό connectivity. Πολλοί ενδεχομένως να θέλουν να φύγουν από την Τουρκία, που ήταν μία χώρα η οποία είχε προσελκύσει αντίστοιχες τέτοιες μεγάλες εταιρείες αλλά τώρα μπορεί να αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα. Και βλέπουμε πια και μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό που θέλουν να δημιουργήσουν βάσεις στην Ελλάδα. Είτε είναι βάσεις R&D, είτε είναι βάσεις back office, είτε είναι βάσεις πωλήσεων για να καλύψουν μία ολόκληρη περιοχή. Και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο κάνει την επιστροφή μιας κατηγορίας εργαζομένων που είναι εξοικειωμένοι στο περιβάλλον των πολυεθνικών πιο εύκολη. Είναι ίσως πιο βατή η μετάβαση σε μία εταιρεία η οποία είναι εξωστρεφής όταν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις στο εξωτερικό. Και η αλήθεια είναι ότι όλοι σας θέλετε, ακόμα κι αν γυρίσετε στην Ελλάδα, να έχετε μία επαφή με το εξωτερικό, γιατί είστε πολίτες του κόσμου. Έτσι κάπως αισθανόμουν κι εγώ όταν γύρισα στην Ελλάδα, ήθελα μία δουλειά που να με φέρνει σε επαφή με τον έξω κόσμο και για αυτό αυτή η Ελλάδα της εξωστρέφειας, που με αυτοπεποίθηση πια βρίσκει τη θέση της σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει έχει και για εμένα τόσο μεγάλη σημασία».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε μία σύγκρουση μεταξύ αυτών οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό και αυτών που έμειναν στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να παντρέψουμε δεξιότητες. Και μέσα από αυτή την γόνιμη ώσμωση να δημιουργήσουμε συνθήκες, ώστε όλοι τελικά να είμαστε κερδισμένοι και ωφελημένοι. Και γι’ αυτό και πήραμε τελικά την απόφαση να δημιουργήσουμε αυτό το ειδικό φορολογικό προνόμιο για όσους Έλληνες και ξένους επιθυμήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν από εδώ». Κατέληξε δε λέγοντας πως «η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Ίσως αλλάζει -τολμώ να πω- και πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί. Μου έκανε πολλή εντύπωση -το έχω εδώ- ένα σημαντικό περιοδικό, ίσως το έχετε δει, το «Monocle». Έχει την Ελληνική σημαία και λέει «soft power superstars». Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα μπορούσαμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσο bad press που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια να είμαστε στο σημείο πια να «πουλάμε», να προωθούμε τη θετική πλευρά της Ελλάδας. Αλλά ξέρω ότι τα τραύματα, οι πληγές μιας δεκαετούς κρίσης είναι ακόμα βαθιές. Και είναι φυσικό για οποιονδήποτε σκέφτεται κάποια στιγμή να γυρίσει στην Ελλάδα να υπάρχει αυτή η φυσική καχυποψία: «Είναι πραγματικό αυτό, μήπως μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι να γίνει και η πορεία αυτή να αντιστραφεί»; Πιστεύω ότι δεν υπάρχει επιστροφή από αυτήν την πορεία, για τον απλούστατο λόγο ότι η ίδια κοινωνία είναι ευθυγραμμισμένη πια με αυτές τις πολιτικές. Και υπάρχει μία μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία πια, η οποία αναγνωρίζει ότι αυτές οι αλλαγές έχουν έρθει για να μείνουν. Ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να διακριθούμε σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει είναι να αλλάξουμε και εμείς δραματικά».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «πολλές φορές η πίεση την οποία έχουμε δεν είναι «μην κάνετε αυτά που κάνετε», είναι «κάντε τα πιο γρήγορα, τρέξτε ακόμα πιο γρήγορα, να είστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί σε αυτά τα οποία κάνετε». Και αυτό είναι που με κάνει τελικά αισιόδοξο ότι η πορεία αυτή, βασικά -θα έχει προφανώς σκαμπανεβάσματα- αλλά ουσιαστικά είναι μία πορεία που ελπίζω, εύχομαι, πιστεύω, το πιστεύω βαθιά μέσα μου, είναι μη αναστρέψιμη. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα πολιτικά. Προφανώς και πιστεύουμε ότι εφόσον τα καταφέρουμε καλά θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και αυτό μας δείχνουν και όλα τα δεδομένα. Δεν είναι αυτό, όμως, είναι ότι οι αλλαγές στην κοινωνία είναι πιο βαθιές και εμείς ευθυγραμμιζόμαστε με αυτές τις αλλαγές, τις κατευθύνουμε και σε ένα βαθμό. Αυτή είναι η δουλειά μας ως πολιτική ηγεσία, να μπορούμε και να ηγούμαστε αλλά να μην είμαστε και έξω από τις ανάγκες και από τις επιταγές της κοινωνίας. Και σε έναν κόσμο πια όπου η πληροφορία είναι τόσο προσβάσιμη αυτή η ανάγκη για αλλαγή, για εκσυγχρονισμό, έχει τεράστια σημασία και εκεί είναι που εσείς έχετε μία σημαντική προστιθέμενη αξία. Γιατί είστε μία δύναμη να σπρώξετε, να μας σπρώξετε, να κάνουμε αυτές τις αλλαγές ολοένα πιο γρήγορα. Και βέβαια έχετε πια τη δυνατότητα και από τις επόμενες εκλογές -και αυτό το θεωρώ σημαντικό- να ψηφίσετε και από τον μόνιμο τόπο η διαμονής σας. Ήταν μία δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά, γιατί και η συμμετοχή σας στα κοινά έχει και αυτή την ιδιαίτερη σημασία της, ασχέτως το αν θα επιλέξετε να επιστρέψετε ή δεν θα επιλέξετε να επιστρέψετε. Η συμμετοχή σας στα πολιτικά δρώμενα κατά την άποψή μου είναι απολύτως επιβεβλημένη».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση αναφερόμενος σε μια φράση του πρωταγωνιστή από την ταινία Field of Dreams: «If you build it they will come». «Ναι, αν αλλάξει η Ελλάδα, και αλλάζει η Ελλάδα, θα γυρίσουν και οι Έλληνες οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να το σκέφτονται δύο και τρεις φορές», είπε. Νωρίτερα, είχε δεχθεί σειρά ερωτημάτων από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη. Ο Αυγουστίνος Γαλιάσσος, που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και πήρε πρώτος το λόγο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μισθό που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος στη χώρα μας, ενώ ο Σπύρος Καββαδίας, που είναι ορκωτός λογιστής σε πολυεθνική εταιρεία στην Ελβετία, επεσήμανε το ζήτημα της σταθερότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Χαρακτήρισε θετικό βήμα τη μείωση της φορολογίας, ζητώντας αυτό να εφαρμοστεί όχι μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, αλλά και για όλους όσοι θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις.

Όπως πρότεινε ο κ. Καββαδίας, αυτό μπορεί να γίνει με τη διευκόλυνση χορήγησης δανείων, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στα μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που θα έρθουν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Η σταθερότητα, το οικονομικό και η προοπτική ήταν και για τον Νίκο Κουτρή το τρίπτυχο για να επιστρέψει κάποιος στη χώρα μας. Ο κ. Κουτρής, που έφυγε το 2015 για την Ιρλανδία, όπου εργάζεται στο δίκτυο LinkedIn, κλείνοντας δύο επιχειρήσεις στη χώρα μας λόγω της επιβολής των capital controls, τόνισε πως οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό θεωρούν τον εαυτό τους, πολίτες του κόσμου και ότι η πρόσκληση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο αυτούς, αλλά και επιχειρήσεις που προσφέρουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ‘Αλεξ Φουρλής, που εργάζεται στο Λονδίνο και έφυγε όπως είπε από τη χώρα το 2015, έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ. «Το δύσκολο είναι από που θα ξεκινήσεις. Κλειδί είναι οι επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές θέσεις εργασίας. Όποιος θέλει να επιστρέψει κοιτά που θα δουλέψει και τι χρήματα δίνουν οι εταιρίες. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες, ώστε η μία επένδυση να τροφοδοτεί την άλλη», σημείωσε ο κ. Φουρλής, ο οποίος εκτίμησε ότι μια τέτοια προσπάθεια θέλει χρόνο και όχι ανατροπές που προκύπτουν μετά από εκλογές.

«Τα φορολογικά κίνητρα είναι εντάξει, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πως θα μας αντιμετωπίζει το κράτος», τόνισε ο Έκτορας Χανδακάς που εργάζεται στη Γαλλία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χανδακάς, αυτό που θέλει κάποιος για να επιστρέψει στην Ελλάδα, είναι αξιοκρατία και ένα κράτος σύμμαχο. «Τα έχουμε καταφέρει με πολύ δουλειά, αλλά και ένα κλίμα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα. Θέλουμε μια αξιοπρεπή δουλειά με εξωστρέφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μια συνάντηση σε δημόσια υπηρεσία, έγινε εύκολη η ενσωμάτωσή μας εδώ», μετέφερε από την Ιταλία τη δική του εμπειρία ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο για εταιρεία γνωστής μπύρας με έδρα τη Δανία. Ο κ. Καραφυλλίδης ανέφερε πως η ψηφιακή υποδομή μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην προσέλκυση εργαζομένων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε το φορολογικό καθεστώς να ισχύσει και για ανθρώπους που θα έρθουν να μείνουν στη χώρα μας και να προσφέρουν την εργασία τους σε ξένες αγορές.

Την Ελλάδα ως χώρα διαμονής εργαζομένων που προσφέρουν έργο ή εξελίσσουν μεγαλύτερα projects για το εξωτερικό συνέστησε και η Ελομίδα Βισβίκη από τη Νέα Υόρκη, η οποία με τον Αμερικανό σύζυγό της, σκοπεύουν να προτείνουν στους εργαζόμενους της εταιρείας τους να έρθουν στη χώρα μας. «Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει κάνει τεράστιους προόδους στην Ελλάδα, για να βρουν άκρη αυτοί που θα έρθουν να εργαστούν εκεί», ανέφερε η κυρία Βισβίκη.

Από τη Σουηδία, η Μελίνα Γαλεάδη ενημέρωσε πως άνοιξε τη δική της επιχείρηση εκεί μέσα σε μια μέρα, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στις δομές που δημιουργήθηκαν με γρήγορα βήματα στην Ελλάδα, λόγω του Covid, τόνισε πως θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να υπάρξει ένας σχεδιασμός για τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που απαιτούνται με βάση τις τάσεις για τα επόμενα χρόνια (όπως η αειφόρος ανάπτυξη) που αναπτύσσονται διεθνώς.

Το θέμα της στήριξης των οικογενειών των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα έθιξε και η Ελένη Καραμαλέγκου που εργάζεται σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο του Λονδίνου ως επικεφαλής των Social Media. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Καραμαλέγκου επεσήμανε το ζήτημα της στήριξης στη φύλαξη των παιδιών, αλλά και της εκπαίδευσής τους, ειδικά στο θέμα της γλώσσας. Επίσης αναφέρθηκε και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχονται από εταιρείες του εξωτερικού. «Για να επιστρέψει κάποιος θα πρέπει να εξασφαλίσει την καθημερινή αλλά και τη μακροπρόθεσμη ποιότητα της ζωής του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της ποιότητας ζωής τέθηκε από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, όπως από την Μαρία Κατσαρού που έχει δική της εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία όμως είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα. Η κυρία Κατσαρού αναφέρθηκε στις δομές και στο Σύστημα Υγείας. Στο ζήτημα των δομών, αλλά και των υποδομών στάθηκε και ο Γιάννης Ζαφείρης, ο οποίος εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε γνωστή πολυεθνική εταιρία με έδρα την Ελβετία.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο προσωπικό του παράδειγμα, καθώς και ο ίδιος είχε επιστρέψει πριν λίγα χρόνια, μετά από πολυετή παραμονή στο εξωτερικό για να εργαστεί στη χώρα μας. Ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως τα φορολογικά κίνητρα που θεσμοθετούνται αφορούν όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Μισό φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια για όσους Έλληνες επιστρέψουν από το εξωτερικό"

Αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία: Πήγαν οι εθελοντές βουλευτές να προσφέρουν και έπεσαν σε νομικό κενό!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό, αφού η ανιδιοτελής προσφορά των Ελληνίδων και Ελλήνων βουλευτών, γιατρών στο επάγγελμα, να ενταχθούν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης στο εθνικό σύστημα υγείας κατά της πανδημίας έπεσε στο τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στη θλιβερή αυτή διαπίστωσε κατέληξε πρώτος ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος, άλλωστε, άνοιξε το χορό του εθελοντισμού μεταξύ των γιατρών- βουλευτών, δηλώνοντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο την πρόθεσή του να παράξει τις υπηρεσίες του, όπου κρίνει το ΕΣΥ, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής.

Στην επιστολή του, στις 23 Νοεμβρίου ο κ. Λαμπρούλης ζητούσε να απαλλαγεί άμεσα από τα καθήκοντά του, ώστε να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, να συνδράμει ως πνευμονολόγος.

Η επιστολή του κ. Λαμπρούλη:

Επιστολή του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και ΣΤ’ Αντιπροέδρου της Βουλής

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωσταντίνο Τασούλα

Κοινοποίηση προς τον κ. Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού από την πανδημία είναι οδυνηρές. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσβάλλεται από τον ιό. Σε πολλούς απ’ αυτούς υπάρχουν επιπλοκές της νόσου και διασωληνώνονται, απαιτείται η εισαγωγή σε ΜΕΘ και δυστυχώς πολλοί απ’ αυτούς οδηγούνται στην απώλεια της ζωής τους, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των συναδέλφων γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων υγειονομικών.

Ως Βουλευτής του ΚΚΕ γνωρίζω άμεσα τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή της Λάρισας, από την οποία προέρχομαι και εργαζόμουν ως γιατρός – Πνευμονολόγος πριν την εκλογή μου.

Αφουγκράζομαι την καθημερινή αγωνία των συναδέλφων γιατρών, που στα όρια των αντοχών τους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην ανάγκη περίθαλψης των ασθενών, την αγωνία των οικογενειών για τους ανθρώπους τους, που νοσούν και αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε απλές κλίνες νοσηλείας και σε κλίνες ΜΕΘ.

Αφουγκράζομαι και όλους τους άλλους ασθενείς, που δε σχετίζονται με την επιδημία αλλά ουσιαστικά είναι για δεύτερη φορά αποκλεισμένοι από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Όπως γνωρίζετε, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχουμε επανειλημμένα και έγκαιρα αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων. Είναι βέβαιο ότι, αν η κυβέρνηση αξιοποιούσε το χρόνο που κερδήθηκε από το λαό, για να θωρακίσει τις δημόσιες μονάδες υγείας με προσλήψεις προσωπικού, με εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, με ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ, με πραγματική επίταξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, θα δινόταν η “μάχη” κατά της πανδημίας με άλλους πολύ καλύτερους όρους. Η κυβέρνηση δεν το έκανε και γι’ αυτό οι ευθύνες της είναι τεράστιες έως και εγκληματικές.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε αυτές τις συνθήκες οι διεκδικήσεις, για να δοθούν λύσεις στα τεράστια και γνωστά προβλήματα των δημόσιων μονάδων υγείας είναι ζήτημα ζωής για το λαό. Σε αυτό θα συνεχίσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις.

Όμως αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνω και κάτι παραπάνω και να συμβάλλω με την ιδιότητά μου ως γιατρός – πνευμονολόγος, επειδή στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι πριν απ’ όλα προέχει και η πρακτική συμβολή στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Θεωρώ ότι η θέση μου είναι μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες για την περίθαλψη του λαού στις δημόσιες μονάδες υγείας της Λάρισας.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να απαλλαγώ προσωρινά από τα καθήκοντά μου ως ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και να με διευκολύνετε για να συμβάλλω ως γιατρός – πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο υπηρετούσα ή να ενταχθώ σε όποια δημόσια μονάδα υγείας στη Λάρισα κριθεί αναγκαίο.

Κάνω επίσης έκκληση στους γιατρούς, εκλεγμένους βουλευτές στο Κοινοβούλιο να πράξουν αντίστοιχα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Γιώργος Λαμπρούλης
Βουλευτής του ΚΚΕ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής


Παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο, αλλά...

Πράγματι, ο κ. Λαμπρούλης μετέβη άμεσα -μετά την κοινοποίηση της επιστολής του στη Βουλή- στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για να αναλάβει δράση και για αυτό το λόγο παρουσιάστηκε απευθείας στο διοικητή του Νοσοκομείου, ώστε να τον εντάξει χωρίς καθυστέρηση στο ιατρικό δυναμικό της νοσοκομειακής μονάδας. Μόνο που, εκτός της θετικής υποδοχής εκ μέρους της διοίκησης που έτυχε ο βουλευτής, εισέπραξε και την αμηχανία του, αφού η επιστροφή του κ. Λαμπρούλη στα ιατρικά του καθήκοντα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτή λόγω γραφειοκρατίας.

Δηλαδή, γραφειοκρατικό κώλυμα λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας δεν επέτρεπε να αναλάβει αμέσως τα ιατρικά του καθήκοντα, αφού διαπιστώθηκε νομικό κενό για τη συγκεκριμένη περίπτωση, της παροχής δηλαδή εθελοντικών υπηρεσιών από βουλευτή. Με το βουλευτή σε… επιχειρησιακή ετοιμότητα να μπει στους θαλάμους θεραπείας, ξεκίνησε μια διαβούλευση για να βρεθεί μια νομική φόρμουλα, ώστε τελικά να μπορέσει και ο κ. Λαμπρούλης και όλοι οι εθελοντές βουλευτές – γιατροί να προσφέρουν στο ΕΣΥ, αφού το πρόβλημα είναι οριζόντιο και αγγίζει τους συναδέλφους του από όλα τα κόμματα.

Τελικά, ως μέσο υπέρβασης του γραφειοκρατικού εμποδίου επελέγη η υπογραφή ενός ειδικού νομικού εγγράφου, βάσει του οποίου οι βουλευτές θα μπορούν να ασκούν τα ιατρικά τους καθήκοντα για εξαιρετικούς λόγους, δηλαδή εξαιτίας της πανδημίας. Το σχετικό έγγραφο θα λύσει τα χέρια του κ. Λαμπρούλη, του κ. Χρήστου Κέλλα, βουλευτή της ΝΔ Λάρισας και όλους τους υπόλοιπους εθελοντές της Βουλής, μόνο που ακόμη δεν έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διοίκηση και βουλευτές ανέμεναν μέχρι σήμερα το πρωί να σταλεί από την Αθήνα, λύνοντας το γόρδιο δεσμό.

Κοντοζαμάνης: Οι προϋποθέσεις ένταξης των βουλευτών στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας σήμερα απέστειλε επιστολή στους βουλευτές που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο ΕΣΥ όπου τους ενημερώνει για τις προϋποθέσεις ένταξης τους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι προϋποθέσεις αφορούν κυρίως το ωράριο απασχόλησης η οποία είναι πλήρης, την ένταξη στο πρόγραμμα εφημεριών και την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ, η οποία σημαίνει ότι η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι ίδια με οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο του ΕΣΥ.

Επίσης ζητείται από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από την άσκηση των καθηκόντων τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία: Πήγαν οι εθελοντές βουλευτές να προσφέρουν και έπεσαν σε νομικό κενό!"

Τουρκία: Εικόνες σοκ με σορούς νεκρών από κορονοϊό να στοιβάζονται σε λεωφορεία

Σοκάρουν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και δείχνουν σορούς ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό να στοιβάζονται σε φέρετρα μέσα σε λεωφορεία.

Πρόκειται για εικόνες που έρχονται έξω από νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης, με τις αρχές να τα φορτώνουν σε πούλμαν, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να μην πάρει διαστάσεις το θέμα.

Η πραγματική εικόνα της πανδημίας στην Τουρκία δεν είναι γνωστή, αφού το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί με κάθε μέσο να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Εικόνες σοκ με σορούς νεκρών από κορονοϊό να στοιβάζονται σε λεωφορεία"

Χρυσοχοΐδης: Δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο λόγω κορωνοϊού

Ξεκάθαρος όσον αφορά την απαγόρευση διαδηλώσεων και εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας στον Real FM 97,8 τόνισε ότι «θα ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά η σκέψη μου είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες, όπως κάθε χρόνο. Εκεί πάνε μικρά παιδιά. Αν πάνε τόσες χιλιάδες μικρά παιδιά και νεαροί, καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν την επόμενη μέρα αυτά τα παιδιά πάνε στο σπίτι τους. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα, είναι εφιάλτης».

Συγγνώμη για τη σύλληψη γυναικών στο Σύνταγμα

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συγγνώμη για τις συλλήψεις γυναικών στο Σύνταγμα ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά της βίας των γυναικών. «Έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επιβεβλημένη η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου

Σχετικά με την απαγόρευση των εορτασμών για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τόνισε ότι «έπρεπε να γίνει αυτή η απαγόρευση, ήταν επιβεβλημένη, διότι διαφορετικά θα κοροϊδεύαμε και εμείς τον κόσμο αν έλεγε η κυβέρνηση δεν πειράζει παρελάστε, διαδώστε τον κορονοϊό στο κέντρο της πόλης' όπως είχε γίνει με την υπόθεση έξω από το Εφετείο».

«Η άποψη μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα, αλλά αυτό έγινε σε μια περίοδο που δεν είχε τόσο μεγάλη κρίση ο ιός και δεύτερον ήταν μια αυθόρμητη λαϊκή προσέλευση του κόσμου που αφορούσε σε ένα θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας . Αλλά και αυτό άφησε πίσω του το αποτύπωμά του όσον αφορά τον κορωνοϊό», συνέχισε. 

«Η τάση του κορωνοϊού είναι καθοδική σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική είναι αρκετά μεγάλη η μείωση. Ωστόσο κανείς ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζει γιατί την άλλη μέρα μπορεί πάλι να εκτοξευθεί η καμπύλη προς τα πάνω, εάν δεν υπάρχει η εφαρμογή των μέτρων και η προσοχή από όλους μας. Το μεγάλο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο ιός επιμένει δυνατά. Το σύστημα υγείας έχει πιάσει τα όριά του και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν περιοχές, όπως είναι η Δράμα, η Πέλλα, η Ημαθία, η Πιερία όπου τα κρούσματα είναι στα κατακόκκινα και στο κόκκινο είναι και το σύστημα Υγείας. Άρχισε μια σταδιακή μείωση αλλά αυτό θα φανεί μετά από 10-15 μέρες στο σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ένα μόνο μπορώ να πω. Δεν μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι σαν τα περσινά ή σαν τα Χριστούγεννα που όλοι μας από μικρά παιδιά έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Όπως και το Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα δεν θα κάνουμε όλοι μαζί Χριστούγεννα. Είναι δεδομένο αυτό, τις επιμέρους λεπτομέρειες θα τις καθορίσουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση», υπογράμμισε ακόμη αναφορικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Όσον αφορά τις κάμερες στα ΜΑΤ ξεκαθάρισε ότι «έχει τελειώσει η υπόθεση. Έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή».

Επίσης σημείωσε  ότι αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε ένα σημείο όπου θα κρατιέται με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα. «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για προανακριτικούς λόγους, είναι προφανές ότι με άδεια του εισαγγελέα θα χρησιμοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και άλλες ομάδες της αστυνομίας όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ, θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους, άλλου είδους, που θα χρησιμοποιούνται την ώρα των επιχειρήσεών τους. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει στη διαφάνεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας και θα λυθούν πολλά προβλήματα», συμπλήρωσε.  

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της διαδήλωσης και της συνάθροισης. «Θα υπάρξει καινούργιο επιχειρησιακό δόγμα, θα υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών. Θα υπάρξουν άλλα πράγματα πιο ήπια έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά όλο αυτό το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έριξε 3 φορές περισσότερα χημικά σε έναν χρόνο από ό,τι έχουμε ρίξει εμείς σε έναν χρόνο», επεσήμανε.

«Η αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 500 κρούσματα. Ελάχιστοι, νομίζω μετρούνται στα δάχτυλα μιας παλάμης, νοσηλεύονται γιατί είναι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, όλο το πρόβλημα έρχεται από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον όχι από το υπηρεσιακό. Και δεύτερον οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός, Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Γίνονται τα πάντα και λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα και υπάρχουν εντολές προς τους διοικητές των υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσοχοΐδης: Δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο λόγω κορωνοϊού"

Επιβάλλεται ανώτατη τιμή στο κόστος των τεστ κορωνοϊού

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα σταματήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας η κυβέρνηση επιβάλει ανώτατες τιμές στα τεστ κορωνοϊού. Μάλιστα, οι τιμές που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ζητούν σήμερα ιδιωτικά εργαστήρια και οι οποίες κινούνται από 70 έως 120 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει εδώ και εβδομάδες άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, είχε επιβάλλει ανώτατη τιμή (75 ευρώ) στις 20 Αυγούστου.

Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης: 

Η ανώτατη τιμή για μοριακό έλεγχο (PCR) θα είναι τα 40 ευρώ.

Η ανώτατη τιμή για τα rapid test θα είναι τα 10 ευρώ.

«Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους», δήλωσε.

«Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών. Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα 40 ευρώ  
  • ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα 10 ευρώ

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβάλλεται ανώτατη τιμή στο κόστος των τεστ κορωνοϊού"

Κορωνοϊός: Στα 2.013 τα νέα κρούσματα - Στους 607 οι διασωληνωμένοι, 101 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101287, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
319 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
545 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
80 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
70 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
97 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4865 (4.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26718 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.



607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 842 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (545 νέα κρούσματα), την Αττική (519) και την Λάρισα (106), ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στις Σέρρες (93) και τη Μαγνησία (80).

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307 χιλιάδες θάνατοι» υπενθύμισε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας «παραμένουμε λοιπόν με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τους επιδημιολογικούς δείκτες της τελευταίας εβδομάδας παρουσίασαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εχθές η κ. Κοντοπίδου εκ μέρους του ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιοδρας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου ευχαριστώντας τους.

Επισήμανε ότι «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο» σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ' όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες.

«Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το ¼ αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%

Η κ. Παπαευαγγέλου, μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».

Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

Τέλος η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους αρνητές των εμβολίων λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα δοθούν στη δημοσιότητα. «Όπως όλα δείχνουν το εμβόλιο έχει πολύ υψηλα ποσοστά απουτελεσματικότητας... Θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο με πλήρη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά .

Ανησυχία από την αύξηση του ιικού φορτίου σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.



Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.013 τα νέα κρούσματα - Στους 607 οι διασωληνωμένοι, 101 θάνατοι"

Σαντορίνη: Θρίλερ με τις συνθήκες θανάτου επιχειρηματία μετά από φωτιά σε ξενοδοχείο

Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες θανάτου ξενοδόχου μετά από φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη.

Η φωτιά, η οποία ήταν μικρής έκτασης σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξέσπασε σε χώρο ξενοδοχείου στην Οία της Σαντορίνης και μετά από λίγη ώρα σβήστηκε.

Η σορός του άνδρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι στο σημείο βρέθηκαν και κηλίδες αίματος και για τον λόγο αυτό κλιμάκιο από την Αθήνα στην Σαντορίνη για να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του επιχειρηματία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαντορίνη: Θρίλερ με τις συνθήκες θανάτου επιχειρηματία μετά από φωτιά σε ξενοδοχείο"

Κατερίνη: Από κορωνοϊό πέθανε ο άνδρας της 29χρονης λεχώνας που ξεψύχησε πέρσι από αλλεργία

Συγκλονίζει η ιστορία του 37χρονου Γιάννη Πιτσιάνη ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες, μολυσμένος από τον κορωνοϊό μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη μακάβρια λίστα εκείνων που έφυγαν από το φονικό ιό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας ο οποίος έμενε σε χωριό της Κατερίνης είχε κάνει τεστ και είχε βρεθεί θετικός με τους γιατρούς να του συνιστούν να τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια στιγμή κι ενώ ήταν στο σπίτι του ανέβασε υψηλό πυρετό, έχασε τις αισθήσεις του κι έφυγε από τη ζωή.

Ο Γιάννης Πιτσιάνης ήταν ο σύζυγος της 29χρονης λεχώνας που είχε χάσει τη ζωή της πέρυσι εξαιτίας αλλεργικού σοκ που υπέστη λίγες μέρες αφού γέννησε το πρώτο τους παιδί.

Τραγική ειρωνία, είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο της 29χρονης Άννας, καθώς άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Νοεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται πως η άτυχη γυναίκα γέννησε στο Νοσοκομείο Κατερίνης και λόγω της καισαρικής τομής στην οποία υποβλήθηκε, της χορηγήθηκε αντιβιοτικό φάρμακο, στο οποίο ήταν αλλεργική, όπως είχαν καταγγείλει οι συγγενείς της. Μέσα σε λίγη ώρα, ο οργανισμός της άρχισε να αντιδρά αρνητικά, με αποτέλεσμα να υποστεί ανακοπή και να οδηγηθεί στην εντατική.

Από την Κατερίνη διακομίστηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και διαπιστώθηκε ότι υπέστη εγκεφαλικό οίδημα λόγω της αντίδρασης του οργανισμού της στο φάρμακο που της χορηγήθηκε.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2019 η 29χρονη λεχώνα, δεν άντεξε, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Από κορωνοϊό πέθανε ο άνδρας της 29χρονης λεχώνας που ξεψύχησε πέρσι από αλλεργία "

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας.

Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή, με το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις όμως να επανέρχεται λίγες ημέρες αργότερα.

«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά» αυτή της Τουρκίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών. Εάν δεν αναληφθεί δράση, προσθέτει, «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά χωρίς κανένα περιορισμό».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με την Ευρώπη. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως αν αυτό το σήμα για συνεργασία σηματοδοτήσει από πλευράς της Άγκυρας «την αρχή μιας πλήρους αλλαγής πορείας για την Τουρκία, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από την Ελλάδα». Εάν η Τουρκία τηρεί τους διεθνείς κανόνες, «κανείς δεν θα την ενθαρρύνει περισσότερο», προσθέτει.

Αναφερόμενος στην απόφαση για εμπάργκο όπλων που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της και κυρίως από τη Γερμανία, ο κ. Δένδιας αναφέρει:

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ΕΕ, διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών για να σταματήσει την εξαγωγή όπλων σε χώρες που πρόκειται να τα στρέψουν εναντίον δύο μελών της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, προσθέτοντας «εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, λέει η Αθήνα».

«Εάν η τουρκική πλευρά θελήσει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, αυτό θα είναι πολύ εύκολο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. «Βρήκαμε λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας».

«Η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα»

«Ορισμένες φορές η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, δεν είναι καλό για την Ένωση, δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει ο κ. Δένδιας σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο […], εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ», αναφέρει ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως η Τουρκία «είναι παρούσα όπου υπάρχει πρόβλημα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα δώσουν στην Τουρκία ένα σαφές σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας"

Άδειασαν τραπεζικές θυρίδες στο Νέο Ψυχικό! Η “περίεργη” κλοπή α λά… Casa de Papel

Κινηματογραφική κλοπή σε θυρίδες τράπεζας στο Νέο Ψυχικό. Μπήκαν, βγήκαν χωρίς να τους πάρει κανένας χαμπάρι! Χρήματα και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ έκαναν “φτερά”.

Έτσι όπως στο Casa de Papel οι ληστές κατέστρωσαν ένα ολόκληρο ιδιοφυές σχέδιο με στόχο το νομισματοκοπείο της Ισπανίας, έτσι και κάποιοι φαίνεται πως στόχευσαν τις θυρίδες τράπεζας στο Νέο Ψυχικό!

Πρόκειται για μια υπόθεση πολύ περίεργη, το “νήμα” της οποίας ξεκινά από τις 13 Νοεμβρίου. Τότε έγινε η πρώτη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για την κλοπή από θυρίδες.

Οι θυρίδες που βρίσκονται εκεί είναι πάνω από 1.000, και προκαλεί εντύπωση ότι αυτές που “ξαφρίστηκαν” αρχικά είναι μόλις 4, οι οποίες ανήκουν σε συζύγους επιχειρηματιών. Όλες οι υπόλοιπες ελέγχθηκαν, και δεν έχουν παραβιαστεί.

Αυτό που αποτελεί “γρίφο” είναι πως οι δράστες ή ο δράστης κατάφεραν να μπουν και να αρπάξουν το περιεχόμενο χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος παραβίασης στις θυρίδες ούτε στην τράπεζα, και εξετάζεται έντονα το ενδεχόμενο οι δράστες/δράστης να είχαν πολύ καλές σχέσεις με στελέχη της τράπεζας, η ακόμα και να είχαν αντικλείδι.

Η ΕΛΑΣ τώρα έχει δώσει ιδιαίτερη βάση στα όσα κατέγραψαν οι κάμερες, προκειμένου να βρουν την άκρη.

Ποσά που προκαλούν… ίλιγγο

Οι γυναίκες αφού διαπίστωσαν πως το περιεχόμενο λείπει έκαναν την καταγγελία, με τη συνολική αξία χρημάτων και κοσμημάτων να υπολογίζεται σε εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, από τη μία γυναίκα κλάπηκαν 42.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 3 εκατομμυρίων. Από την δεύτερη 75 λίρες και κοσμήματα αξίας 5 εκατομμυρίων. Από την τρίτη κοσμήματα αξίας 1 εκατομμυρίου και από την τέταρτη 130.000 ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδειασαν τραπεζικές θυρίδες στο Νέο Ψυχικό! Η “περίεργη” κλοπή α λά… Casa de Papel"

Κορωνοϊός: Θετικοί βρέθηκαν οι μισοί φιλοξενούμενοι γηροκομείου της Θέρμης

Συνολικά 30 κρούσματα κορωνοϊού, πέντε εργαζόμενοι και 25 φιλοξενούμενοι, εντοπίστηκαν στο γηροκομείο «Άγιος Νικόλαος» στη Θέρμη, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιος να αντιμετωπίζει πρόβλημα ή να χρειάζεται να νοσηλευτεί.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της μονάδας, Νίκος Μακραντωνάκης, τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν πριν από δέκα ημέρες κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων τεστ που γίνονται τακτικά στο προσωπικό σε τρεις εργαζόμενους. Και οι τρεις ήταν ασυμπτωματικοί και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σε ελέγχους που έγιναν στους ασθενείς βρέθηκαν επτά θετικοί, οι οποίοι μπήκαν σε ξεχωριστή πτέρυγα, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι υπόλοιποι 20, δύο εργαζόμενοι και 18 περιθαλπόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί πέντε μέρες αργότερα. «Ήταν δύο νοσηλευτές, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας είχε βγει δύο φορές αρνητικός και διαγνώστηκε θετικός στο τρίτο τεστ μέσα στην ίδια εβδομάδα. Και οι δύο εργαζόμενοι είναι σπίτι τους και είναι καλά. Οι ασθενείς είναι επίσης όλοι ασυμπτωματικοί και τους ελέγχουμε. Βρίσκονται σε ξεχωριστή πτέρυγα, εντελώς ανεξάρτητη σε άλλο κτίριο, ώστε να είναι απομονωμένοι», ανέφερε ο κ. Μακραντωνάκης.Σύμφωνα με τον διευθυντή όλο το διάστημα της πανδημίας έχουν τηρηθεί κατά γράμμα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Έχουμε πάρει καθαριστικά αέρος, κάνουμε καθημερινά απολυμάνσεις, λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα. Κάνουμε έναν απέραντο αγώνα με ένα διαρκές άγχος, γιατί περιθάλπουμε βαριά περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Θετικοί βρέθηκαν οι μισοί φιλοξενούμενοι γηροκομείου της Θέρμης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news