facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο: Αλλαγές για οικοδομικές άδειες, αυθαίρετα και συντελεστή δόμησης

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται για «μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το περιβάλλον, για την ιδιοκτησία, για την ανάπτυξη».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κακοδαιμονίες πολλών ετών. Απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης για να το κάνουμε φιλικότερο στις επενδύσεις. Δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Επιπλέον, σύμφωνα με το κ. Χατζηδάκη, «ενεργοποιούμε τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, θέτοντας όμως στέρεες βάσεις, καθώς στηριζόμαστε στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με αυτό τον τρόπο απαντούμε σε ένα χρόνιο αίτημα, ιδίως των ιδιοκτητών διατηρητέων. Εκσυγχρονίζουμε το νέο οικοδομικό κανονισμό και επιταχύνουμε την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες».

Και συνέχισε λέγοντας: «Απαλλάσσουμε από την ομηρία των «αιώνιων» ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα. Δίνουμε μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, αλλά εκσυγχρονίζουμε παράλληλα όλες τις διατάξεις για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία διότι θέλουμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία».

Όπως επεσήμανε ο ΥΠΕΝ, "προχωρούμε μετρημένα, χωρίς να αιφνιδιάζουμε τους ιδιοκτήτες, αλλά και αποφασιστικά, καθώς η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Βασικό μας εργαλείο είναι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία θα οριστεί ειδικός συντονιστής".

«Σήμερα η Ελλάδα καλύπτεται από Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μόνο στο 20% της επικράτειάς της. Με το δικό μας φιλόδοξο σχέδιο, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όλη η Ελλάδα θα έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι το 2028 και πάντως μέχρι το 2023 θα έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλες οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Με τις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αξιοποιούν την περιουσία τους, αλλά με κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Και η προστασία του περιβάλλοντος αυξάνει τελικά την αξία της ιδιοκτησίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κατατίθεται στην Ολομέλεια, στοχεύει στα εξής:

1. Επιταχύνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. Περιορίζεται ο χρόνος εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών στα 2,5 χρόνια και ξεκινάει αμέσως το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικών μελετών που έγινε ποτέ στη χώρα: 500 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα από τη νησιωτική χώρα (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο) και τις τουριστικές περιοχές συνολικά. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2023 θα έχουν εγκριθεί σε 350 διοικητικές ενότητες, δηλαδή στο 32% της χώρας ενώ μέχρι το 2028 θα έχει καλυφθεί με Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλη η χώρα.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη και θα προέλθει κατά 80% (160 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 20% (40 εκατ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος ορίζεται ειδικός συντονιστής.

2. Περιορίζεται η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση. Μειώνονται κατά 10% οι συντελεστές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αλλάζει το καθεστώς των παρεκκλίσεων αρτιότητας (εκτός σχεδίου οικόπεδα 750 τ.μ., 1200 τ.μ., 2 στρέμματα), αλλά με επαρκές μεταβατικό διάστημα για να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι θέλουν.

Στα 2 χρόνια που έχουν περιθώριο να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι θέλουν δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες δασαρχείου ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Επιπλέον η οικοδομική άδεια ισχύει για 4 ακόμα χρόνια (με δυνατότητα αναθεώρησης). Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 6 χρόνια. Επιπροσθέτως, οι ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας διατηρούν το δικαίωμα να χτίζουν βάσει των όσων θα ορίζουν τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν πολύ γρήγορα, όπως αναφέρεται παραπάνω.

Δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμματα και άνω, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Εδώ παραμένει σε ισχύ η σημερινή νομοθεσία διότι το κράτος, όπως καταδείχθηκε στη διαβούλευση, δημιούργησε την πεποίθηση στους ιδιοκτήτες από το 2003 ότι μπορούν να χτίζουν υπό συγκεκριμένους όρους και τώρα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τους δρόμους, χωρίς τη μεσολάβηση ενός χρονικού διαστήματος.

3. Απλοποιούνται οι χρήσεις γης. Περιορίζονται οι γενικές χρήσεις ώστε το σύστημα να είναι πιο ευέλικτο και να διευκολύνει τις μικτές χρήσεις όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Καθιερώνεται η Εθνική Ονοματολογία Χρήσεων Γης που θα εφαρμόζεται σε όλα τα σχέδια χρήσεων γης με ενιαίο τρόπο. Αντιστοιχίζονται οι χρήσεις γης με τους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) προκειμένου να περιορίζεται η γραφειοκρατία και να διευκολύνονται οι επενδύσεις.

4. Ενεργοποιείται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Λύνουμε έτσι σε στέρεες βάσεις ένα πρόβλημα που «σέρνεται» από το 1978 λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία του ΣτΕ. Προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ). Δημιουργείται η Ψηφιακή Τράπεζα Γης που είναι βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της πρόβλεψης. Είναι ο θεσμός που διευκολύνει μεταξύ των άλλων τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων.

5. Επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και ενισχύεται η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης. Πλέον το σύνολο των οικοδομικών αδειών εκδίδεται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις. Θεσμοθετείται ελαφριά διαδικασία υποχρεωτικής προέγκρισης για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 1 και 2. Μείζον συμπληρωματικό στοιχείο της αναμόρφωσης των οικοδομικών διαδικασιών είναι η ενεργοποίηση, από την αρχή του 2021, της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων/ Ιδιοκτησιών.

6. Αντιμετωπίζεται μεγάλος αριθμός ελλείψεων ή ασαφειών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Έτσι ενισχύεται και επιταχύνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, και παρέχεται ευελιξία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

7. Θεσπίζονται η «απόσυρση» κτιρίων και η απαλλοτρίωση ορόφων, καινοτόμα πολεοδομικά εργαλεία στο πλαίσιο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Για την «απόσυρση» κτιρίων, που θα γίνεται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών θεσπίζονται σχετικά κίνητρα. Για την απαλλοτρίωση ορίζεται να υπάρχει εύλογη αποζημίωση των ιδιοκτητών και θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. πρόσφατη περίπτωση ξενοδοχείου στην Ακρόπολη).

8. Εξορθολογίζεται το σύστημα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με στόχο την προστασία των πολιτών που παραμένει σήμερα όμηρος της γραφειοκρατίας. Προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων εάν παρέλθει μεγάλο διάστημα από την υποβολή τους. Ορίζεται επίσης ότι μια ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επιβληθεί εκ νέου μόνο μία φορά. Έτσι απελευθερώνονται οι ιδιοκτήτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη διαδικασία επανεπιβολής ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων της περιουσίας τους.

9. Δίνεται μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης στα φιλικά για το περιβάλλον ενεργειακά κτίρια. Είναι μέτρο που εντάσσεται στην πολιτική για του υπουργείου για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

10. Παρέχονται κίνητρα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων, για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Δυνατότητα εγκατάστασης κατασκευών, όπως ειδικές ράμπες, εκτός της ρυμοτομικής γραμμής. Προσθήκη ανελκυστήρων σε κτίρια όπου δεν υπήρχε πρόβλεψη στην αρχική οικοδομική άδεια. Οι κατασκευές που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες (πλατύσκαλα, ανελκυστήρες) δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

11. Ενεργοποιείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο, που πλέον εξαρτάται όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από τον χρόνο καθυστέρησης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου για να δοθεί επαρκής χρόνος συμμόρφωσης στους ιδιοκτήτες.

12. Ρυθμίζονται επιμέρους θέματα αυθαιρέτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία υπαγωγής τους σε τακτοποίηση. Εντάσσονται στην Κατηγορία 4 ορισμένες μικρής κλίμακας παραβάσεις που είχαν ενταχθεί στην Κατηγορία 5.

Επίσης αναστέλλονται οι κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης της Κατηγορίας 5 για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του 2020 σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού. Για ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής. Για ακίνητα που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και επανέρχονται στη χρήση του κύριου ή επικαρπωτή τους. Για ακίνητα που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας μας καθυστερεί επί δεκαετίες. Οι σύγχρονες προκλήσεις όμως δεν επιτρέπουν να χαθεί άλλος χρόνος.

Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του τοπίου, σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, μετά από τη δεκαετή κρίση αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας, απαιτούν άμεση δράση. Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας είναι το καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Περιορίζει τη δόμηση σε περιοχές χωρίς κάποια μορφή σχεδιασμού, ενώ δίνει ισχυρά κίνητρα για τις διάφορες μορφές σχεδιασμένης δόμησης. Κάνει έτσι πράξη την αρχή ότι προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη, όταν το πλαίσιο είναι σωστό, αποτελούν αμοιβαία ενισχυόμενους στόχους.

Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα χωρικού σχεδιασμού και καθορισμού χρήσεων γης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, ο δρόμος για το οποίο ανοίγει με το νομοσχέδιο.

Μέσω του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ως το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα έχει ανατεθεί μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών το σύνολο των περίπου 500 μελετών που θα καλύψουν με χρήσεις γης το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων, ώστε ως το 2028 να έχει ολοκληρωθεί ο χωρικός σχεδιασμός της χώρας.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο δημιουργεί προϋποθέσεις ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αναβάθμιση του επενδυτικού κλίματος στο οποίο στοχεύει στρατηγικά η ελληνική κυβέρνηση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο: Αλλαγές για οικοδομικές άδειες, αυθαίρετα και συντελεστή δόμησης"

Μπάμπης Βωβός: Συνελήφθη στην Κηφισιά ο 87χρονος επιχειρηματίας

Στην σύλληψη του 87χρονου πρώην κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού προχώρησε την Κυριακή η Αστυνομία, στην περιοχή της Κηφισιάς.

Ο Μπάμπης Βωβός συνελήφθη από στελέχη του τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής μετά από εισαγγελική παραγγελία για χρέη.  Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε βάρος του 88χρονου επιχειρηματία εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή.

Ο Βωβός, θα οδηγηθεί, το πρωί της Τετάρτης, από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου κρατείται, στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών και οι πληροφορίες λένε ότι πιθανότατα θα οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάμπης Βωβός: Συνελήφθη στην Κηφισιά ο 87χρονος επιχειρηματίας"

Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη Θεσσαλονίκη: Περιπολίες σε γειτονιές και «σφράγισμα» των διοδίων

Σφράγισμα των διοδίων, αυστηροί έλεγχοι στα χαρτιά μετακίνησης και έφοδοι σε σημεία συνωστισμού: αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία του νέου πλέγματος αυστηρών ελέγχων που θα κάνει η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι αναγκαίο, σε ένα νόμο που… φλέγεται από τον κορωνοϊό.

Ήδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον μέρες, ώστε να παρακολουθήσει προσωπικά την εφαρμογή του νέου σχεδίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί και τις Σέρρες, τη Δράμα και την Πέλλα.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολίτες από τη Θεσσαλονίκη να κάνουν κατάχρηση των εγγράφων εργασίας για να πηγαίνουν από νόμο σε νόμο, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Οι αστυνομικοί θα ελέγχουν πια τη γνησιότητα των εγγράφων και δεν θα αρκούνται στην επίδειξη που θα κάνει ο πολίτης που μετακινείται.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι θα είναι πιο στοχευμένοι σε σημεία συγχρωτισμού.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν λαϊκές αγορές και καταστήματα όπως φούρνοι, που δίνουν take away και συγκεντρώνονται άτομα έξω από αυτά.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ σοβαρή και οι υπεύθυνοι ξεκαθαρίζουν ότι η πίστη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού θα δώσει την πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων του φονικού ιού.

Με βάση τις νέες αποφάσεις για τους σαρωτικούς ελέγχους, θα περιοριστεί το φαινόμενο των σταθερών περιπολικών με αναμμένο το φάρο και τους αστυνομικούς να βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Αντίθετα, θα είναι με το μπλοκ στα χέρια και θα σταματούν διερχόμενος για να διαπιστώνουν αν έχουν πράγματι τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης.

Την ίδια ώρα, περιπολίες θα γίνονται και μέσα στις γειτονιές.

Όλα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς κάποιοι στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να μην καταλαβαίνουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Μέσα σε δυο ημέρες -Σάββατο και Κυριακή- η αστυνομία εντόπισε 35 άτομα που είχαν παραβιάσει τους περιοριστικούς κανόνες μετακίνησης και πήγαν για κυνήγι -κάτι που έχει ξεκαθαριστεί ότι απαγορεύεται.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο μέχρι χθες, είχαν γίνει συνολικά 21.139 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 634 παραβάτες ενώ βρέθηκαν και 35 καταστήματα για να οποία επιβληθεί το πρόστιμο της αναστολής λειτουργίας καθώς έκαναν υπέρβαση του ωραρίου.

Μάλιστα, το ίδιο διάστημα βρέθηκαν και 43 καταστήματα των οποίων η λειτουργία ανεστάλη καθώς είχαν παραβιάσει την απόφαση για το περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα σε αυτά.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη Θεσσαλονίκη: Περιπολίες σε γειτονιές και «σφράγισμα» των διοδίων"

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 252 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Τον θάνατο δύο ασθενών και 252 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη (24/11) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ασθενών, με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 45, 29 άντρες (64%) και 16 γυναίκες (36%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 10.959 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 10,959 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 5.424 εργαστηριακές διαγνώσεις διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 188 περιστατικά της νόσου COVID-19.

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test): Από τα 10.959 τεστ, τα 5.535 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 57 θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 64 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 9.199. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 101 ασθενείς COVID-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο θάνατοι και 252 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τετάρτη σε τμήματα της Εγνατίας οδού

Προσωρινές διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας για τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο, στα τμήματα από Α/Κ Αράχθου έως Α/Κ Παναγιάς της Εγνατίας Οδού, στο πλαίσιο των απαιτούμενων εργασιών ελέγχου των συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας (TMS) σηράγγων και ανοικτής οδοποιίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Εγνατία οδός, αύριο στις ώρες από 00:00 έως 6:00 πμ θα πραγματοποιηθούν διακοπές και εκτροπές στον ανισόπεδο κόμβο Μετσόβου - ανισόπεδο κόμβου Παναγιάς. Στις 26/11, κατά τις ώρες 00:00 έως 03:00 πμ, θα διακοπεί η κυκλοφορία στους ανισόπεδους κόμβους Αράχθου και Μετσόβου και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων.

Στις 27/11, κατά τις ώρες από 00:00 έως 03:00 πμ, θα διακοπεί η κυκλοφορία στους ανισόπεδους κόμβους Περιστερίου έως και Αράχθου (κατεύθυνση προς Ιωάννινα) και αυτή θα εκτρέπεται στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων. Την ίδια ημέρα, από 02:00 έως 06:00 πμ, θα διακοπεί η κυκλοφορία από ανισόπεδο Κόμβο Αράχθου έως ανισόπεδο Κόμβο Περιστερίου (κατεύθυνση προς Γρεβενά).

Οι εργασίες θα εκτελούνται τις νυχτερινές ώρες λόγω χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τετάρτη σε τμήματα της Εγνατίας οδού"

Υπ. Υγείας: 210 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενίσχυση των νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Οι ιδιώτες ιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι 210, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, το οποίο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους συγκεκριμένους γιατρούς.

Από αυτούς, οι 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Ειδικότερα, 8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 2 στο Νοσοκομείο Δράμας, 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: 210 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενίσχυση των νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα"

Βόζεμπεργκ: Μηδενική ανοχή στις προκλήσεις Ερντογάν - Αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ

«Μηδενική ανοχή στις προκλήσεις Ερντογάν με αυστηρές κυρώσεις εδώ και τώρα από την ΕΕ», ζήτησε κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με «την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια Κύπρου έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΕΚ για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

«Δεν θα πάψω να καταδικάζω σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα που διαθέτω την εγκληματική στάση της Τουρκίας, που αρνείται εσκεμμένα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκβιάζει ωμά την Ευρωπαϊκή Ένωση με λόγια και πράξεις», είπε η κ. Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας ότι «βαθιά ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η κλιμάκωση των εντάσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες άνευ προηγουμένου παράνομες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε βάρος της πόλης της Αμμοχώστου».

«Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα πρόσφατα ψηφίσματα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές», υπογράμμισε η κ. Βόζεμπεργκ και προσέθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο, ζητώ, σήμερα, για ακόμη μια φορά, την αυστηρή στάση της ΕΕ και την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παράνομη μεταξύ άλλων καταπάτηση ευρωπαϊκού εδάφους. Η Ένωση οφείλει να αναχαιτίσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κάθε νέα προσπάθεια του Ερντογάν για δημιουργία τετελεσμένων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Διαφορετικά, θα είναι συνένοχη σε ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος δύο κρατών μελών, Ελλάδας και Κύπρου, με απρόσμενες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χρέος μας να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ενότητά μας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ ήταν «μεταξύ των συνυπογραφόντων του σχετικού ψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και καταδικάζει απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας, ενώ στήριξε σχετική τροπολογία των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών που ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία σε απάντηση των παράνομων ενεργειών της».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του ύπατου εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόζεμπεργκ: Μηδενική ανοχή στις προκλήσεις Ερντογάν - Αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ"

Δένδιας: Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο

Τη σημασία της ενέργειας ως βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα προέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική «Ενεργειακή διπλωματία σε ταραγμένους καιρούς» (Energy diplomacy in turbulent times).

Παράλληλα, καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αναλυτικότερα, σημείωσε πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει μια «εκρηκτική κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαδοχικές NAVTEX σε περιοχές που υπερκαλύπτονται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να εκτελεί παράνομες δραστηριότητες, παραβιάζοντας έτσι το Δίκαιο της Θάλασσας, με παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε μια πόλη (Βαρώσια) την οποία η τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 μετέτρεψε σε φάντασμα.

Ο κ. Δένδιας αντέταξε πως η Ελλάδα επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό καταδεικνύουν τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που προωθεί η χώρα, όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με άλλες χώρες, επισήμανε.

Σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ότι το EastMed Gas Forum, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ως διεθνής οργανισμός, χαίρει θετικής ανταπόκρισης και από άλλους σημαίνοντες διεθνείς δρώντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επεσήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που πρόσφατα συνήψε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και η πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, αλλά και οι ανάλογες συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι συνεργατικές πρωτοβουλίες στην περιοχή είναι ανοικτές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό, βέβαια, όχι μόνον στα λόγια, αλλά και έμπρακτα.

Δυστυχώς, παρατήρησε, η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως πρόσχημα για να προωθήσει τις επεκτατικές της φιλοδοξίες στην περιοχή, μη διστάζοντας να διακινδυνεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, περιφρονώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, με προκλητική και κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, με στρατιωτική ανάμιξη στις κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, με επιθετική ρητορική ή εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση και τη θρησκεία.

Εστιάζοντας ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης πως η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αντί για ευκαιρία προσέγγισης και ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, ως ευκαιρία εκβιασμού της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη δήθεν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι θύματα της τουρκικής επεκτατικής ατζέντας. Και δεν μπορεί κανείς να επικεντρώνει στον ενεργειακό τομέα παραγνωρίζοντας το βασικό ζήτημα, της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις δυνατότητες για πρόοδο, ανάπτυξη και σταθερότητα που προσφέρει η ενέργεια όταν επιλέγεται η οδός της διπλωματίας, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου, κατ’ αντιδιαστολή με την προοπτική διεύρυνσης των ανισοτήτων και διακινδύνευσης της ειρήνης από μονομερή επιδίωξη τετελεσμένων και διπλωματία των κανονιοφόρων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο"

Απεργία: Ποιες πτήσεις Aegean, Olympic και Sky Express ακυρώνονται έως την Παρασκευή

Η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ φέρνουν αλλαγές από αύριο (25.11.2020) έως και την Παρασκευή (27.11.2020) στις πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, αύριο Τετάρτη (25.11.2020) κάνουν 6ωρη στάση εργασίας, από 06:00 έως 12:00, ενώ συμμετέχουν, όπως και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ, στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη (26.11. 2020). Ο Σύλλογος θα κάνει, επίσης, την Παρασκευή (27.11.2020) 4ωρη στάση εργασίας από 10:00 έως 14:00. Έτσι, υπάρχουν αλλαγές στις πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express.

Tην Πέμπτη ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air. 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:
801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:
801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Ποιες πτήσεις της Sky Express ακυρώνονται λόγω απεργίας 

Αύριο, 25 Νοεμβρίου, ακυρώνονται οι πτήσεις:

GQ 290 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη

GQ 291 Αλεξανδρούπολη – Αθήνα

GQ 260 Αθήνα – Κεφαλονιά

GQ 261 Κεφαλονιά – Αθήνα

GQ 320 Αθήνα – Λήμνος

GQ 321 Λήμνος – Αθήνα

GQ 210 Αθήνα – Ηράκλειο

GQ 211 Ηράκλειο – Αθήνα

Τροποποιούνται οι πτήσεις:

GQ 400 Αθήνα – Νάξος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:00

GQ 401 Νάξος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Νάξο 13:00

GQ 100 Ηράκλειο – Ρόδος / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 12:00

GQ 070 Ρόδος – Κως / Νέα ώρα αναχώρησης από Ρόδο 13:10

GQ 070 Κως – Κάλυμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 14:00

GQ 070 Κάλυμνος – Λέρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάλυμνο 14:55

GQ 070 Λέρος – Αστυπάλαια / Νέα ώρα αναχώρησης από Λέρο 15:40

GQ 011 Αστυπάλαια – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αστυπάλαια 16:30

GQ 224 Αθήνα – Κως / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 16:50

GQ 225 Κως – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 18:10

GQ 430 Αθήνα – Σκιάθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:00

GQ 431 Σκιάθος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Σκιάθο 13:00

GQ 212 Αθήνα – Ηράκλειο / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 18:00

GQ 213 Ηράκλειο – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 19:45

Για 26 Νοεμβρίου

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις εκτός από την παρακάτω πτήση:

GQ 310 Αθήνα-Σάμος

GQ 311 Σάμος- Αθήνα

Για 27 Νοεμβρίου

Τροποποιούνται οι πτήσεις:

GQ 010 Αθήνα – Αστυπάλαια / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 13:10

GQ 011 Αστυπάλαια – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αστυπάλαια 14:30

GQ 470 Αθήνα – Πάρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 13:20

GQ 471 Πάρος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Πάρο 14:30

GQ 450 Αθήνα – Ικαρία / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 13:15

GQ 451 Ικαρία – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ικαρία 14:30

Η SKY Express έχει ήδη ενημερώσει προσωπικά τους ενδιαφερόμενους επιβάτες σχετικά με τις τροποποιήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία: Ποιες πτήσεις Aegean, Olympic και Sky Express ακυρώνονται έως την Παρασκευή"

Καρενμπάουερ: Αδικαιολόγητη η διαμαρτυρία της Τουρκίας

Η διαμαρτυρία της Τουρκίας για την έρευνα που πραγματοποίησαν γερμανοί στρατιώτες επί τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αδικαιολόγητη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη...Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε χθες μετά την επιχείρηση νηοψίας σε τουρκικό φορτηγό πλοίο λόγω υποψιών ότι μετέφερε παρανόμως όπλα προς την Λιβύη από γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία εποπτεύει την τήρηση του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρενμπάουερ: Αδικαιολόγητη η διαμαρτυρία της Τουρκίας"

Τσαβούσογλου για το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο: «Θα απαντήσουμε σε νομικό και πολιτικό επίπεδο»

Συνέχεια στο επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο έξω από τη Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη», έδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «θα δώσουμε κι εμείς τις απαντήσεις μας στο πεδίο της μάχης. Θα ακολουθήσουμε όλες τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες που προβλέπονται, δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα κάνουμε όσα χρειαστούν, αυτή είναι η οδηγία που έχουμε λάβει από τον πρόεδρό μας».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας: «Είναι σωστή η απόσυρση της Αρμενίας από τα εδάφη που κατείχε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αν η Αρμενία ομαλοποιήσει τις κινήσεις της, τότε θα κάνουμε κι εμείς τις κινήσεις που θα χρειαστούν, ώστε να βγει κερδισμένος ο λαός της Αρμενίας. Η κυριαρχία πάνω σε ξένα εδάφη δεν πρέπει να είναι μόνιμη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου για το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο: «Θα απαντήσουμε σε νομικό και πολιτικό επίπεδο»"

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Τρεις νέες NAVTEX για αποστρατικοποίηση νησιών

Την προκλητική πολιτική προς την Ελλάδα συνεχίζει η Τουρκία, ζητώντας για ακόμη μια φορά την αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών, εκδίδοντας τρεις νέες NAVTEX.

Τις NAVTEX εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, θέτοντας -για πολλοστή φορά- θέμα για Ικαρία, Πάτμο, Χίο, Σάμο, Λήμνο και Σαμοθράκη.

Η Άγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, να σημειώσουμε, έχει αμφισβητήσει ευθέως σε πολλές δημόσιες ομιλίες του, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά οι τουρκικές Navtex:

TURNHOS N/W : 1473/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-11-2020 15:45)TURNHOS N/W : 1473/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER HA21-721/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF NIKARIA AND PATMOS ISLANDS IN ACCORDANCE WITH THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY AND THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. THE AREA PROMULGATED BY MESSAGE NUMBER HA21-721/20 OVERLAPS WITH THE AREA RESERVED FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES AND WHICH WAS RELEASED BY IZMIR TURK RADIO MESSAGE NUMBER IA12-0033/20 PRIOR TO MESSAGE NUMBER HA21-721/20.
3. THE MESSAGE NUMBER IA12-0033/20 RELEASED BY IZMIR TURK RADIO FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES IS VALID AND EFFECTIVE.
4. THIS MESSAGE IS RELEASED FOR THE SAFETY OF NAVIGATION.
5. CANCEL THIS MESSAGE 261100Z NOV 20.
TURNHOS N/W : 1472/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-11-2020 15:45)TURNHOS N/W : 1472/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA55-250/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS (LIMNOS) ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. THE AREA PROMULGATED BY MESSAGE NUMBER LA55-250/20 OVERLAPS WITH THE AREA RESERVED FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES AND WHICH WAS RELEASED BY IZMIR TURK RADIO MESSAGE NUMBER IA12-0033/20 PRIOR TO MESSAGE NUMBER HA21-721/20.
3. THE MESSAGE NUMBER IA11-0032/20 RELEASED BY IZMIR TURK RADIO FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES IS VALID AND EFFECTIVE.
4. THIS MESSAGE IS RELEASED FOR THE SAFETY OF NAVIGATION.
5. CANCEL THIS MESSAGE 251100Z NOV 20.
TURNHOS N/W : 1471/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-11-2020 15:45)TURNHOS N/W : 1471/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBERS LA54-249/20 AND HA20-720/20 ARE THE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS AND SAMOS ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 251100Z NOV 20

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Τρεις νέες NAVTEX για αποστρατικοποίηση νησιών"

Υπό εξέταση η καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα

Μέσω προπληρωμένης κάρτας ζήτησε η επιτροπή Πισσαρίδη να καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα εφαρμόζεται σήμερα μόνο στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% μπορεί να δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και για οποιαδήποτε αγορά (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών) ή πληρωμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα.

Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ATM) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε άτυπη ενημέρωση στο πλαίσιο της καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών επιδομάτων που ζητά η Επιτροπή Πισσαρίδη, έχει εξεταστεί η διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας αντί των μετρητών και σε άλλα επιδόματα ,όπως στο επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ αλλά και στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δύσκολο φαίνεται να εφαρμοστεί το μέτρο στο επίδομα παιδιού εξαιτίας των μικρών ποσών και στο στεγαστικό επίδομα ( εξαρτάται από το ενοίκιο) .Ωστόσο όπως συμπλήρωσε η υφυπουργός οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Η επιτροπή Πισσαρίδη ζήτησε επίσης την καταβολή ενιαίου επιδόματος για να περιοριστεί ο κατακερματισμός των επιδομάτων. Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι σήμερα βάση των επιδομάτων είναι το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο οποίο προστίθενται και ορισμένα άλλα επιδόματα σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών ,όπως είναι το επίδομα ορεινών περιοχών. Ο συγκεκριμένος στόχος της ενιαιοποίησης των επιδομάτων – τόνισε η υφυπουργός- προϋποθέτει τη ψηφιοποίηση του συστήματος κάτι που ακόμα βρίσκεται στα σπαργανα.

Η επαναλειτουργία των επιτροπών των ΚΕΠΑ θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών φαινομένων, Γι αυτό και το υπουργείο προσανατολίζεται στην παράταση καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας έως τις 31 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού του 2021 για τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, αυτή δεν αφορά σε αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων ή δικαιούχων, αλλά αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση των δικαιούχων λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων που φέρνει η πανδημία.

Την ίδια ώρα φουντώνει η αντιπαράθεση στη βουλή καθώς αύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία του νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου εργασίας που περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων του τομέα πρόνοιας.

Η αρμόδια υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαληλίδου ήρθε σε νέα αντιπαράθεση με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου με αφορμή το ύψος των επιδομάτων.

Πριν από μερικούς μήνες ήταν ο Κοέλιο που βρέθηκε ανάμεσα στις δύο πολιτκούς στη συζήτησή τους στη Βουλή για θέματα Πρόνοιας.

Αυτή τη φορά ήταν ο Τζον Ρόουλς, καθώς η θεματολογία έφυγε από τη λογοτεχνία και πέρασε σε πιο… ακαδημαϊκά χωράφια. Οι ενστάσεις της πρώην υπουργού για τον αριθμό των ωφελουμένων από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκάλεσαν την αντίδραση της Δόμνας. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ιδιαίτερα πως είναι πολύ λίγοι οι ωφελούμενοι από τις ρυθμίσεις της Υφυπουργού. Απαντώντας στη Φωτίου, η Μιχαηλίδου «κατέβασε» όλη τη βιβλιογραφία των ωφελιμιστών από τον Μπένθαμ ως τον Μιλλ για να φτάσει στον 20ό αιώνα και στη «Θεωρία Δικαιοσύνης» του Τζον Ρόουλς και να τονίσει με έκπληξη: «Δεν ξέρω τι σημαίνει λίγοι, για εσάς… Έρχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να εφαρμόσει την αρχή του maxi min του Ρόουλς και βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για την ιστορία, ο Ρόουλς διατυπώνοντας αυτή την αρχή βάζει ως προτεραιότητα την ωφέλεια υπέρ των πιο αδυνάτων στη λογική ότι «βελτιστοποιούμε την ωφελιμότητα για το σύνολο όταν βελτιστοποιούμε την ωφελιμότητα για τον πιο αδύνατο», όπως υπενθύμισε η Δόμνα από το βήμα, απευθυνόμενη στα… αριστερά της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό εξέταση η καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα"

Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν το λόγο στον καταδικασθέντα Λαγό – «Είναι μέρα ντροπής»

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στα Βαρώσια της Κύπρου και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, το προεδρείο έδωσε το λόγο στον καταδικασθέντα και πλέον καταζητούμενο ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό.

Ενάμιση μήνα μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου με την οποία τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και ανάμεσα σε αυτά ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκαν με βαριές ποινές, το Ευρωκοινοβούλιο, επέτρεψε στον φυγόδικο ευρωβουλευτή να τοποθετηθεί μέσα στην αίθουσα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε το προεδρείο γιατί έδωσε προηγουμένως τον λόγο στον Λαγό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι δώσατε το λόγο σε κάποιον που η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει για τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση που διέπραξε δολοφονίες. Ντροπή».

Έντονη αντίδραση και από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την «απαράδεκτη ενέργεια του Ευρωκοινοβουλίου να δώσει το λόγο στον καταδικασμένο σε πολυετή κάθειρξη για τη διεύθυνση της εγκληματικής φασιστικής συμμορίας της «Χρυσής Αυγής», ναζιστή Λαγό, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα, στη συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια».

«Τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή και για την ολιγωρία τους να προχωρήσουν μέχρι τώρα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών άρσης της ασυλίας του ναζιστή εγκληματία, που τη χρησιμοποιεί για να κρύβεται διαφεύγοντας τη σύλληψη στις Βρυξέλλες, και αποθρασυμένος να προκαλεί με χυδαίες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ακόμη περιμένει να τον φυλακίσουν» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Απαιτούμε την άμεση άρση της ασυλίας του ναζιστή Λαγού στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου το Δεκέμβρη, ώστε να οδηγηθεί στη φυσική θέση που πρέπει να βρίσκεται: στη φυλακή!».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν το λόγο στον καταδικασθέντα Λαγό – «Είναι μέρα ντροπής»"

Θεσσαλονίκη: Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καλούν τώρα σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης

Με την πανδημία να βρίσκεται στην κορύφωσή της, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, η Ένωση Νοσοκομειών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλεί, μέσω ανακοίνωσης που υπογράφει η πρόεδρός της, Δάφνη Κατσίμπα, τους υγειονομικούς εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

Θυμίζεται πως η κ. Κατσίμπα είχε προκαλέσει εκ νέου απορίες, όταν παραμονές της 17ης Νοεμβρίου είχε καλέσει τα μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν σε πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε υγειονομικό εργαζόμενο που σήμερα διακινδυνεύει τη ζωή του για να δώσει με περιορισμένα όπλα και ελάχιστες εφεδρείες τη μάχη με την πανδημία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας γίνεται χειρότερη μέρα με την ημέρα. Οι απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών με COVID εξαντλούνται, καθώς νοσηλεύονται πάνω από 1000 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με 100% πληρότητα. Το λιγοστό προσωπικό, το οποίο αποδεκατίζεται ακόμα παραπάνω, καθώς εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει ή είναι σε καραντίνα, είναι εξουθενωμένο, αλλά με την υπερπροσπάθεια του αγωνίζεται να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή του για την υγεία του λαού. Οι τραγικές ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστο προσωπικό να αναλαμβάνει την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών, που με τις δυσκολίες που έχει η νοσηλεία ασθενών με COVID, οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, γνωρίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ για τις οποίες δεν έκανε τίποτα, ανέστειλε χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, την λειτουργία ολόκληρων κλινικών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε μίας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα. Την ίδια ώρα, αξιοποιεί με επικοινωνιακά τερτίπια, τις ηρωικές πράξεις των υγειονομικών που εθελοντικά ρίχνονται στην μάχη όπου υπάρχει COVID, για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες που δεν προχώρησε στα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, στα οποία δεν προχωράει ακόμα και τώρα που η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ακόμα και τώρα όμως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις προτάσεις των νοσοκομειακών ιατρών, που από την αρχή της πανδημίας ζητούσαν, εκτός των άλλων, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις. Με την συνολική επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών ιατρών μπορεί να καθοριστούν κεντρικά οι δυνατότητες και να σχεδιαστεί η κατανομή όλων των εφεδρειών σε υγειονομικούς στις δομές που υπάρχει ανάγκη στελέχωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση «επιτάσσει» μόνο δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους μετά από παζάρια, με την «επίταξη» να είναι επί πληρωμή σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση ήδη να έχει υποσχεθεί εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι την ώρα που ο λαός της Θεσσαλονίκης υποφέρει από την πανδημία, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα παζάρια για τα κέρδη τους, ενώ ήδη έχουν θησαυρίσει από την ανάγκη περίθαλψης του λαού όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ένα είναι σίγουρο. Ο λαός και οι υγειονομικοί έχουμε αναλάβει την ευθύνη αυτής της μάχης. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει την ατομική ευθύνη και να μην αναλαμβάνει την δικιά της τεράστια ευθύνη για λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ και μείωσης της διασποράς στα σχολεία, στα ΜΜΜ και τους μεγάλους χώρους εργασίας, που αποτελούν πραγματικές υγειονομικές βόμβες.

Υποκριτικά, ρίχνει την ευθύνη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, στοχεύοντας πάνω από όλα στην δημιουργία σιγής νεκροταφείου στο κίνημα, σε όποιον τολμάει να διεκδικεί τα αυτονόητα.

Η κατάσταση είναι στα χέρια μας. Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση. Η ίδια πολιτική που μας έφτασε εδώ συνεχίζεται και σήμερα. Ο σκοπός τους δεν είναι να σώσουν ανθρώπινες ζωές αλλά να προστατεύσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θα επιτρέψουμε στους υπαίτιους αυτής της κατάστασης να περάσουν την εγκληματική τους πολιτική ανενόχλητοι. Όπως δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την προστασία της ζωής, έτσι θα αντισταθούμε και στην προσπάθεια να μας φιμώσουν. Προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις 26/11 στις πύλες των νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να γίνουν φάροι ελπίδας για τον αγωνιζόμενο λαό και για τους εργαζόμενους που δίνουν επίσης τη μάχη για την απεργία στους άλλους χώρους δουλειάς.
Ο μόνος δρόμος είναι να τους αναγκάσουμε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Δηλώνουμε απερίφραστα: Δεν θα μας κλείσετε το στόμα! Όσες ΑΥΡΕΣ κι αν βγάλετε στους δρόμους, όσες διαδηλώσεις κι αν απαγορεύσετε, όσες δυνάμεις καταστολής κι αν επιστρατεύσετε, δεν θα γλιτώσετε την ευθύνη που στο τέλος θα σας φορτώσει ο λαός.

Παίρνουμε θέση μάχης και διεκδικούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

Η επιβράδυνση της διασποράς είναι πολύ κρίσιμη ανάγκη σε αυτή τη φάση και απαιτεί μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη κλιμακίων του ΕΟΔΥ όπως και στελέχωση της ΠΦΥ για να ανταποκριθεί σε μαζικής κλίμακας ελέγχους κατά περιοχή αλλά κυρίως στους μεγάλους χώρους δουλειάς που η κατάσταση είναι σήμερα ανεξέλεγκτη. Σε αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων (τα οποία σήμερα κάθονται και σκουριάζουν) ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συγχρωτισμός.

Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των εργασιών και διαδικασιών που απαιτούνται για να μπουν σε λειτουργία τα ΛΟΙΜΩΔΩΝ και ΠΑΝΑΓΙΑ. Αξιοποίησή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων σε νοσοκομεία και ΠΦΥ ως μόνη προϋπόθεση για να αυξηθούν πραγματικά οι ΜΕΘ και να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας που σήμερα είναι καταργημένες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εκτός ότι καλύπτουν οργανικές θέσεις, δίνουν σήμερα παλικαρίσια τη μάχη όπως ακριβώς και οι μόνιμοι. Φτάνει πια στο “διαίρει και βασίλευε”.

Κανονική Επίταξη όλων των δομών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας. Κλινικές και εργαστήρια να ενταχθούν άμεσα στον έλεγχο του κράτους και οι κατά τόπους ΥΠΕ να ενημερωθούν τώρα για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, κλίνες νοσηλείας και το εξειδικευμένο προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων.
Καμία προστασία της κερδοφορίας αυτών που όσο ο λαός βασανίζεται νοιάζονται μόνο για τα ταμεία τους και ακόμα και στις πιο κρίσιμες ώρες αρνούνται να συστρατευτούν. Εννοείται ότι τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων αναλαμβάνει το κράτος να καλύψει στο ακέραιο.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 26/11 και προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες κάθε νοσοκομείου, με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καλούν τώρα σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης"

Σε απεργία οι εργαζόμενοι στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ την Πέμπτη

Το σωματείο εργαζομένων στις Ε.Υ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ με μήνυμά του ενημερώνει τους συναδέλφους του:

«Συνάδελφοι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του στην Απεργία στις 26.11. όπως αυτή κηρύχτηκε από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα  και  τις Ομοσπονδίες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στην απεργία, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης που εντέχνως προσπαθούν να παγιωθούν εν μέσω της πανδημίας».

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26.11

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργία οι εργαζόμενοι στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ την Πέμπτη"

Δημοσκόπηση: Ένας στους τέσσερις δεν θα εμβολιαστεί για τον κορονοϊό! Αποκαλυπτικά ευρήματα

Ο κορονοϊός… επελαύνει στη χώρα μας, η οποία βιώνει το δεύτερο lockdown από την αρχή της πανδημίας και μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 2.135 νέα κρούσματα, ενώ 101 συμπολίτες μας πέθαναν και 562 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στο κλίμα αυτό, μια δημοσκόπηση της Kάπα Research για το ethnos.gr παρουσιάζει άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου, σε αυτή συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας και η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Στην έρευνα οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, εκφράζουν τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα πρόσωπα – κλειδιά της πανδημίας, όπως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Δείτε την σχετική κάρτα

δημοσκόπηση

Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται το δεύτερο lockdown – 7 στους 10 το θεωρούν επιβεβλημένη κίνηση – με την ίδια ανησυχία (76% – με άνοδο 18 μονάδων από τον Σεπτέμβριο) που βίωσε και εκείνο του Μαρτίου-Απριλίου, αλλά με λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες, σύμφωνα με την έρευνα της Kapa Research.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας – σαφώς πιο «απτό» και θανατηφόρο από το πρώτο – ορίζει εκ νέου τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρίση συνολικά: είναι, πλέον, μια κρίση πρωτίστως υγειονομική (52% από 13% τον Απρίλιο) και λιγότερο μια κρίση οικονομική (45% από 84%), ενώ, ταυτόχρονα, η υγειονομική της πλευρά (61% – με αύξηση 8 μονάδων) ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική (46% – με πτώση 8 μονάδων) στην ιεράρχηση που κάνουν οι πολίτες στα θέματα που τους ανησυχούν.

δημοσκόπηση

Τηρούν τα μέτρα…

Η αυξημένη ανησυχία, ωστόσο, έχει και θετικές παρενέργειες: 9 στους 10 δηλώνουν σήμερα ότι τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά (88% – με αύξηση 16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο), ενώ αυξάνεται και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αυτών (στο 51% με άνοδο 12 μονάδων από τον Σεπτέμβριο).

Με αντίστοιχο τρόπο επιδρούν οι θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού: σε σύγκριση με την τελευταία μέτρηση του Σεπτεμβρίου, μειώνονται σημαντικά κατά 10 μονάδες – στο 25% – οι λεγόμενοι «αρνητές» του εμβολιασμού, με το 75% των πολιτών να δηλώνει σήμερα πως προτίθεται – έστω και υπό προϋποθέσεις – να κάνει το εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

δημοσκόπηση

Φάκελος… εμβόλιο

Ενδεικτική η παρακάτω κάρτα

Η διαχείριση της πανδημίας

Οι ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος βαρύνουν περισσότερο τους χειρισμούς και την προετοιμασία των αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%), με επίκεντρο του καταμερισμού της ευθύνης να αποτελούν κατά σειρά: ο συνωστισμός των ΜΜΜ (93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (72%). Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η πολυσυζητημένη «ατομική ευθύνη» του Μαρτίου – Απριλίου είναι, σήμερα, περισσότερο προϊόν ατομικής, φοβικής συμπεριφοράς παρά κοινωνική, ώριμη πράξη πρόληψης.

Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά – δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης – επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46% αντίστοιχα).

Αναμφίβολα, η κοινωνία συμμορφώνεται με τις υποδείξεις στη διαχείριση της κρίσης, μένει να αποδειχθεί εάν δεσμεύεται κιόλας έναντι της ηγεσίας της χώρας. Επιπρόσθετα, θετικής αποδοχής (44%) χαίρει και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ορισμό υπουργού υγείας κοινής αποδοχής, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ε.Ε., με θετικές αξιολογήσεις μόνο από το 36%, πρέπει να επισπεύσει τις όποιες ενέργειες αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

δημοσκόπηση

Όπως και κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας του 2010, οι Έλληνες διατηρούν την αισιοδοξία τους, την πίστη σε μια συλλογική επιτυχία, «θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες».

Φάκελος… πολιτική

Σε πολιτικό επίπεδο, τα παραπάνω φαίνεται να μην αλλάζουν ουσιαστικά το σκηνικό: παρά το μερικό ξεφούσκωμα από τα υψηλά του Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία αντέχει στην πίεση του δεύτερου κύματος διατηρώντας ευρύ προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ: 37,4% – ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%), ευρύτερο προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ΝΔ:65% – ΣΥΡΙΖΑ:20%), ενώ η υπεροχή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και στον δείκτη καταλληλότερου πρωθυπουργού (Κυριάκος Μητσοτάκης: 43% – Αλέξης Τσίπρας: 25%).

Το πολιτικό «μαξιλάρι»

Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το δεύτερο και υψηλότερης πίεσης κύμα της πανδημίας προκαλεί τη μερική φθορά της κυβέρνησης ή το γεγονός ότι η ατζέντα απομακρύνεται από τα θέματα της οικονομίας την ευνοεί και της χορηγεί ένα προβάδισμα πρωτοφανούς διάρκειας και εύρους (χωρίς προηγούμενο στα 30 χρόνια που η Κάπα Research διενεργεί έρευνες εκλογικής συμπεριφοράς). Πιθανότατα επενεργούν και τα δύο.

Το βέβαιο είναι ότι η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος δημιούργησε αξιοσημείωτο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση. Σήμερα, είναι αυτό το επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύεται στη διαχείριση του δεύτερου κύματος/lockdown, χωρίς συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό το πολιτικό «μαξιλάρι» κουμπώνει με το οικονομικό «μαξιλάρι» των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και προσφέρει στον πρωθυπουργό πολιτική νηνεμία και ευχέρεια κινήσεων στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Με μια «ματιά»
  • Η ανησυχία για τον κορονοϊό ξεπερνά τους φόβους για την οικονομία και αγγίζει τα επίπεδα του Μαρτίου-Απριλίου
  • Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου ενισχύουν την επιθυμία εμβολιασμού μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των «αρνητών»
  • Η κυβέρνηση αντέχει πολιτικά στην πίεση της πανδημίας, τουλάχιστον όσο ο φόβος για την υγεία κυριαρχεί στη σκέψη των ψηφοφόρων 
δημοσκόπηση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Ένας στους τέσσερις δεν θα εμβολιαστεί για τον κορονοϊό! Αποκαλυπτικά ευρήματα"

Μεγάλη φωτιά στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας

Μεγάλη κινητοποίηση στην πυροσβεστική για φωτιά στην Αρκαδία. Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Πέτρος στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στο σημείο βρίσκονται 81 πυροσβέστες, με 24 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Εκτός από τα οχήματα της πυροσβεστικής, στην κατάσβεση της φωτιά συνδράμουν και υδροφόρες.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί στην Κρήτη, μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, με ένταση στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα στον Ευβοϊκό έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Εξασθένηση αναμένεται το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά και τα νότια 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη, όπου νωρίς το πρωί πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά έως 8 μποφόρ. Εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις αυξημένες στα νοτιότερα τμήματα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

Αυστρία: Ζητά την αφαίρεση της Τουρκίας από το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ

Την αφαίρεση της Τουρκία από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε προενταξιακής βοήθειας, ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Λούκας Μαντλ, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τουρκική κρατική ηγεσία συνεχίζει την πορεία της αντιπαράθεσης. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί και κάνει τα πάντα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η πιο πρόσφατη πρόκληση ήταν στον κυπριακό παραθαλάσσιο οικισμό Βαρώσια η οποία παρουσιάστηκε ως πικνίκ», επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτό που είναι πραγματικά απόλυτα σαφές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ότι ολόκληρο το νησί της Κύπρου είναι έδαφος του κράτους-μέλους της ΕΕ, Κύπρος, και αυτό μόνον ο Ερντογάν δεν το αναγνωρίζει», σημειώνει ο ίδιος.

«Η ΕΕ βρίσκεται αδιαμφισβήτητα και ομόφωνα στο πλευρό των κρατών-μελών της, της Κύπρου και της Ελλάδας», τονίζει ο Λούκας Μαντλι, υπογραμμίζοντας ότι «μετά τις παράνομες εξορύξεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, τις απροκάλυπτες πολεμικές αποστολές στη Λιβύη και τη Συρία και την πυροδότηση πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η πρόσφατη δράση της στα Βαρώσια είναι άλλο ένα λιθάρι του μωσαϊκού στην καταστροφική εικόνα που δείχνει η τουρκική ηγεσία».

«Ίσως ο Ερντογάν ακολουθεί αυτήν την καταστροφική πορεία για να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφική οικονομική του αποτυχία, αλλά η ζημιά που προκαλεί το τουρκικό καθεστώς είναι τεράστια και οι Τούρκοι δεν θα ξεγελαστούν μακροπρόθεσμα από αυτούς τους απροκάλυπτους ελιγμούς», προειδοποιεί στις δηλώσεις του ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, στις οποίες καταλήγει λέγοντας: «αισθάνομαι συνδεδεμένος με τους ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται πως ο Λούκας Μαντλ είχε ζητήσει επανειλημμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο την άμεση προετοιμασία από την τότε επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, «εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς της προς κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο), συμπεριλαμβανομένων των απειλών πολέμου», την οριστική διακοπή από την ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το «καθεστώς Ερντογάν» και την αναστολή της προενταξιακής βοήθειας προς την Άγκυρα.

«Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να προετοιμαστούν αμέσως, είναι η λογική συνέπεια και πρέπει αυτές να είναι σε θέση να τεθούν σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά απλός ελιγμός από την τουρκική ηγεσία, και εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε βάρος των κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», είχε αναφέρει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Ζητά την αφαίρεση της Τουρκίας από το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ"

Τρόμος για 44χρονη μητέρα: Εξερράγη η ηλεκτρική σκούπα – Αποκλειστικές εικόνες του “Live News”

Εγκαύματα με φουσκάλες και ανοιχτές πληγές στο πόδι προκάλεσε σε 44χρονη μητέρα η έκρηξη της ηλεκτρικής σκούπας ατμού, την ώρα που η γυναίκα έκανε τις δουλειές του σπιτιού.

Το μόλις ενός έτους αγοράκι της που ήταν στο διπλανό δωμάτιο, μόλις άκουσε τη σκούπα να σκάει άρχισε να ουρλιάζει απ’ τον φόβο του. Η 44χρονη μητέρα, παρά τον φρικτό της πόνο, έτρεξε, το πήρε αγκαλιά για να τον ηρεμήσει κι ύστερα πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς, για να ζητήσει βοήθεια.

Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσε τη σκούπα ατμού. Την είχε αγοράσει πρόσφατα, για καλύτερη απολύμανση. Μετά το πρώτο σοκ, η 44χρονη επικοινώνησε με το κατάστημα από το οποίο την προμηθεύτηκε.

«Ύστερα που τους πήρα τηλέφωνο, μου είπανε ότι μπορεί να φταίω και εγώ κιόλας. Για φαντάσου να είχα τον μικρό δίπλα μου. Για φαντάσου να έφευγε κομμάτι, έτσι όπως έσκασε η σκούπα και να με χτύπαγε εμένα στο κεφάλι και να μου άνοιγε κάνα κεφάλι. Και να μου λένε ότι κιόλας έφταιγα εγώ».

Πέντε μέρες μετά το περιστατικό, η 44χρονη ακόμα περιμένει κάποιος να ενδιαφερθεί, είτε από το κατάστημα που την αγόρασε κι έχει ενημερώσει για το τι έχει συμβεί, είτε από την εταιρία που την κατασκεύασε.

Μιλώντας στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, η κυρία Κατερίνα Αγγισουλάκη, έκανε λόγο για ένα μεγάλο σοκ τόσο για την ίδια όσο και για το μικρό παιδί της.

Ακούστε όσα είπε στην εκπομπή και δείτε τις αποκλειστικές εικόνες

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος για 44χρονη μητέρα: Εξερράγη η ηλεκτρική σκούπα – Αποκλειστικές εικόνες του “Live News”"

Νοσοκομείο Γρεβενών: 33 υγειονομικοί με κορωνοϊό

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου θετικοί στον κορωνοϊό έχουν βρεθεί 33 υγειονομικοί, ενώ νοσηλεύονται 40 άτομα στον περιορισμένο αριθμό κλινών του Νοσοκομείου.

«Με 3 παθολόγους, 3 ακτινολόγους και 1 πνευμονολόγο ο αγώνας, που δίνουν είναι μεγάλος, σε μια περιοχή, που παρουσιάζει αύξηση των θετικών κρουσμάτων σε Δεσκάτη και Γρεβενά…» λέει η εντατικολόγος- παιδίατρος και πρόεδρος των εργαζομένων Δέσποινα Τσιρά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Απευθύνει έκκληση «να τηρούνται τα μέτρα… Σεβασμός στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που είναι το απαραίτητο το χέρι βοηθείας και στους ιδιώτες γιατρούς που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους 6 συνολικά.»

Στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται από χθες και ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ.Κορδύλας, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Γρεβενών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Γρεβενών: 33 υγειονομικοί με κορωνοϊό"

Θεσσαλονίκη: Νεαροί χτύπησαν αστυνομικούς που πήγαν να τους ελέγξουν – Τραυματίστηκε αστυνομικός (video)

Επεισόδιο μεταξύ νεαρών που έπαιζαν σε γήπεδο και αστυνομικών που πήγαν να τους ελέγξουν σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, όταν το πλήρωμα του περιπολικού ζήτησε από τους νεαρούς να αποχωρήσουν, εκείνοι απάντησαν με ύβρεις και χειρονομίες.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν τον έναν από τους νεαρούς για να του βεβαιώσουν πρόστιμο παράβασης των μέτρων περί COVID. Εκείνος αρνήθηκε να τους ακολουθήσει. Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν και δέχτηκαν μαζική επίθεση από τους νεαρούς.

Πρόλαβαν και ειδοποίησαν το κέντρο της Άμεσης Δράσης. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Προσήχθησαν τέσσερις από τους νεαρούς που συμμετείχαν στο επεισόδιο. Ένας αστυνομικός της ομάδας Ζ τραυματίστηκε καθώς καταδίωκε μια μηχανή με δυο από τους προσαχθέντες. Παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Νεότερη ενημέρωση: Τριάντα λεπτά μετά το επεισόδιο προσήχθησαν ακόμη δυο άτομα στην οδό Π. Π. Γερμανού. Το ένα άτομο παραδόθηκε και το δεύτερο καταδιώχτηκε εντός πολυκατοικίας από αστυνομικούς της δίκυκλης ΟΠΚΕ. Τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της κρατικής ασφάλειας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του thestival από το σημείο του συμβάντος.


thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Νεαροί χτύπησαν αστυνομικούς που πήγαν να τους ελέγξουν – Τραυματίστηκε αστυνομικός (video) "

Κορωνοϊός: Στα 2.135 τα νέα κρούσματα - 562 οι διασωληνωμένοι και 101 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2135 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

-13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
-401 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
-607 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
-30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
-13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
-33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
-48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
-16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
-75 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
-31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
-16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
-25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-20 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
-28 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
-14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
-129 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
-11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
-93 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
-52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
-68 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-26 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
-14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
-31 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
-21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-37 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
-44 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.


4840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.135 τα νέα κρούσματα - 562 οι διασωληνωμένοι και 101 νεκροί"

Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στον e-ΕΦΚΑ

Από ένα σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος απαλλάσσονται πολίτες και Δημόσια Διοίκηση, καθώς από σήμερα ο e-ΕΦΚΑ ξεκινά να αξιοποιεί την διαλειτουργικότητα για την αυτόματη λήψης φορολογικής ενημερότητας για την εξόφληση πολιτών και επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σε αυτόν. Έτσι, φυσικά και νομικά πρόσωπα σταματούν να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα για να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται αυτόματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Ψυφιακής Διακυβέρνησης.

Ο e-ΕΦΚΑ, μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, αποκτά πρόσβαση στην διασύνδεση των δημοσίων φορέων με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μόνο σε ό,τι αφορά στον συγκεκριμένο φορέα, κατά το τελευταίο έτος πάνω από 10.000 φορολογικές ενημερότητες εκδόθηκαν και προσκομίστηκαν από υπόχρεους, είτε με φυσικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η διασύνδεση υλοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ξεκινά η αξιοποίηση της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας και από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το Δήμο Βόλου. Η Βουλή των Ελλήνων ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποίησε την εν λόγω υπηρεσία μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Ακολούθησε η ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας προς τους Δήμους της χώρας.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα ένταξης από περισσότερους από 110 δημοσίους φορείς. Αυτήν τη στιγμή, η συγκεκριμένη διαλειτουργικότητα βρίσκεται σε πιλοτική ή παραγωγική λειτουργία σε περισσότερο από το 50% των φορέων.

H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλεί όλους τους φορείς του Δημοσίου να αξιοποιήσουν την υπηρεσία διαλειτουργικότητας για τη φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να ωφεληθούν χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και οι ίδιοι οι φορείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στον e-ΕΦΚΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news